Dieta bogată în sare, un risc pentru sănătatea noastră!
Articol de bucurestifm, 30 august 2017, 09:48
Dieta bogată în sare crește riscul de insuficiență cardiacă, sau cel puțin așa reiese din studiul finlandez la care au participat peste 4.000 mii de persoane. Acesta relevă faptul că aportul ridicat de sare este o cauză majoră a tensiunii arteriale și un cunoscut factor de risc pentru accidentul vascular cerebral și bolile coronariene.
Pekka Jousilahti, cercetător la Institutul Național pentru Sănătate și Bunăstare din Helsinki, Finlanda, a publicat rezultatele studiului în “European Heart Journal”.
Consumul individual de sare a fost măsurat în probele de urină. În timpul perioadei de studiu, întins pe o durată de 12 ani, 121 dintre cei 4.630 de participanți au dezvoltat insuficiență cardiacă.
Persoanele care au consumat mai mult de 13,7 grame de sare pe zi au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă decât grupul care a consumat sub 6,8 grame de sare pe zi.
Organziația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de sare de cinci grame pe zi și definește drept cerință zilnică fiziologică două până la trei grame. Potrivit Președintelui Societății de Cardiologie din Austria (ÖKG), Andrea Podczeck-Schweighofer, aportul de sare este însă cu mult peste aceste recomandări, prezentând astfel un risc pentru sănătate.
Mai mult de jumătate dintre adulți și persoane vârstnice consumă aproximativ zece grame de sare pe zi, echivalentul a două lingurițe. “Datele oferite de studiul finlandez sunt un indiciu suplimentar că o dietă adecvată și un stil de viață sănătos previn bolile cardiovasculare”, a declarat Andrea Podczeck-Schweighofer.
Potrivit datelor furnizate de Centrul German de Consum, aproximativ 80% din consumul zilnic de sare provine din produsele alimentare prelucrate. Principalele surse sunt: pâinea, produsele de patiserie, preparatele din carne, lactatele și brânza.