Târgul Pescăresc, la Ministerul Agriculturii!
Articol de bucurestifm, 27 octombrie 2025, 21:45
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 7 – 9 noiembrie 2025, în curtea instituției, „Târgul Pescăresc – voie bună și pește românesc”. Evenimentul este dedicat sectorului pescuitului și acvaculturii și face parte din seria acțiunilor de susținere a produselor agroalimentare românești.
Scopul principal al manifestării este reprezentat de promovarea produselor tradiționale din domeniul pescuitului și acvaculturii, valorificarea potențialului local, încurajarea consumului de produse autohtone, precum și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la identitatea cultural-gastronomică națională.
„Sectorul pescăresc este unul cu potențial, iar misiunea noastră este să valorificăm această resursă prin sprijin concret pentru producători și să promovăm consumul de pește românesc. Târgul Pescăresc reprezintă un pas important în direcția consolidării tradițiilor și a economiei locale”, a declarat Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Timp de trei zile, vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă variată de preparate tradiționale din pește și produse românești autentice, oferite de producători și pescari din diferite zone ale țării. Atmosfera va fi una tradițională, inspirată din obiceiurile și specificul Deltei Dunării.
Cherhanale din Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Sinoie, Murighiol, 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obținute din pește, precum:
– borș tradițional de pește și storceag;
– midii și rapane;
– pește la plită (crap, caras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, șalău, zărgan);
– saramură de pește cu mămăligă și mujdei;
– pește prăjit.
De asemenea, va fi prezent primul operator economic care de peste 20 de ani exploatează resursele Mării Negre, procesând rapane, midii și pești marini din producția autohtonă. Pe lângă preparatele dobrogene, vizitatorii vor putea degusta produse pescărești obținute din diferite specii de pești din apele de munte, precum păstrăv curcubeu de la ferme piscicole din județele Giurgiu și Prahova.
Publicul va avea ocazia să aleagă dintr-o ofertă variată de produse, precum: zacuscă din pește, paste și creme din pește afumat, salate din pește marinat, cârnați și batog afumat, salate de icre de crap sau de știucă, precum și specialități cu Indicație Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradițională Garantată (STG): Scrumbia afumată de Dunăre – IGP, Salata cu icre de știucă – IGP, Salata tradițională cu icre de crap – STG, Plăcinta dobrogeană – IGP.
La eveniment, meșteri populari vor aduce în prim-plan frumusețea și autenticitatea tradițiilor românești. Vizitatorii vor putea admira costume populare dobrogene, lucrate manual, cu motive inspirate din flora și fauna Deltei Dunării, precum și demonstrații de meșteșuguri tradiționale, păstrate din generație în generație.
Nu vor lipsi nici momentele artistice susținute de renumiți interpreți de muzică populară, care vor oferi publicului un spectacol autentic și plin de energie.