ANPC: Pachetele cu alimente pentru pomeni trebuie păstrate și transportate conform regulilor pentru alimentație

Articol de Mircea Apostolescu, 20 iunie 2025, 17:47
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) le atrage atenția tuturor agenților economici care activează în domeniul pompelor funebre că au obligația de a respecta condițiile de păstrare, manipulare și transport al alimentelor, în cazul în care oferă și servicii de catering.
”Mai precis, pachetele pentru pomană trebuie păstrate în frigidere, care trebuie să îndeplinească toate condițiile impuse de lege pentru activitățile de alimentație publică, și trebuie transportate într-o mașină frigorifică, nu în aceea în care este transportat defunctul”, explică președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone.
”Respectarea lanțului de frig este cu atât mai importantă, acum, când temperaturile de afară depășesc 30° Celsius”, mai atrage atenția Piedone.
”Astăzi sunt produse catering, nu? Și sunt ținute, pe jos, așa, lângă ultimul drum? Nu trebuie să aveți spații speciale, amenajate, frigorifice?
Luați-mi și mie o pungă (…pachet pentru pomană n.r.), vă rog frumos. Înțeleg că owm3nii vin sa-si jelească necazul familiei, dar celor care vin să le dați din astea, ținute pe jos, așa? Sarmale…
De, e în regulă, îndepliniți toate condițiile…pentru suspendarea activității.
Oameni buni, noi n-am venit aici că n-avem ce să facem, mai ales că nu e plăcut pentru nimeni. În decursul timpului, s-au strâns niște sesizări, pe toat3 subiectele astea de pompe funebre.
Și anumite lucruri se confirmă , în primul rând, pe care o țineți, nu aveți condiții. Nu știu cum vă descurcați, toată această hrană depozitată necorespunzător se casează.
Când o să aibă frigidere speciale pentru a presta servicii și pentru catering…
Pachetele cu mâncare nu se pun lângă mort, în clipa în care se transportă. Multe firme practică acest lucru, a pus mortul, a pus și pachetele, lângă el.
După care, una că au stat la ce temperatură au stat, că n-am găsit, astăzi, nicio firmă să aibă frigider separat. Și, unde n-am găsit, se va aplica legea protecției consumatorului.
Până atunci, v-aș ruga suspendarea activității și casarea alimentelor respective”, a dispus Piedone.
În cursul controalelor la antreprenorii de pompe funebre, întreprinse joi și astăzi, de către comisarii ANPC, niciuna dintre firmele controlate nu îndeplinea cerințele legale pentru activitatea de catering. Astfel, nerespectarea acestor prevederi legale a dus la oprirea temporară de la prestarea de servicii a unui operator economic de pe Șoseaua Mihai Bravu. Firma de pompe funebre a fost amendată contravențional cu suma de 10.000 de lei, iar produse în valoare de 5400 de lei au fost oprite de la comercializare.
În context, trebuie amintit faptul că, joi, ANPC a controlat 208 antreprenori de pompe funebre și a amendat 110 dintre aceștia.