Curtea Castelului Bran găzduiește de acum înainte un nou simbol al istoriei și identității naționale: o bornă sculptată în andezit, dedicată Reginei Maria, una dintre cele mai iubite figuri ale României moderne. Evenimentul a marcat încheierea segmentului Terra Borza–Teutonica al Viei Transilvanica, proiectul de suflet al fraților Ușeriu.
Ieri, 5 mai, a fost inaugurată la Bran, o bornă simbolică dedicată Mariei, Regina Tuturor Românilor, o figură emblematică a unității și identității naționale, în care este reprodusă coroana purtată de Regina Maria la ceremonia de Încoronare de la Alba Iulia
Localitatea marchează încheierea ultimului tronson de pe Via Transilvanica, Terra Borza–Teutonica, cei 172 de km de traseu, de la Viscri la Bran
Regina Maria a României are, începând de ieri, o bornă chiar în curtea Castelului Bran, numită ”Inima Reginei Maria”, unde Regina noastră plantase o adevărată grădină și unde Principesa Ileana și Regele Mihai i-au depus inima, atunci când România a pierdut Cadrilaterul și inima ei a trebuit strămutată de la Balcic în țară. Branul a fost unul dintre locurile de vis ale Reginei, castelul fiind un cadou al Brașovului pentru cea care a pus umărul la înfăptuirea Marii Uniri.
Via Transilvanica, ”drumul care unește” este un adevărat proiect de țară, o incursiune în geografia și istoria României, care ne unește prin cei peste 1.400 km ce leagă Putna de Drobeta-Turnu Severin, de simbolurile și esențele României. Calea aceasta este o legătură între drum și locurile cu adâncă semnificație românească, fiind o adevărată lecție de patriotism autentic. Sate și orașe, uitate de orice turist, mănăstiri și cetăți cândva glorioase, comunități cărora Via Transilvanica le-a dat viață. O hartă vie a diversității, frumuseții și unității românilor de pretutindeni. Fiecare bornă care marchează km de pe Via Transilvanica este o sculptură în andezit, transformând astfel acest camino în cea mai mare expoziție de sculptură din lume.
Branul este destinația primului drum adiacent Viei Transilvanica, ce urmează să conecteze toate provinciile istorice ale României, la coloana vertebrală inițială și, evident, locul Reginei Maria. Borna Reginei vine astfel să completeze atât borna lui Carol I și cea a Regelui Mihai. Atent conectată la Maria Regina României și preocupată să îi păstreze valorile, Fundația Inovații Sociale Regina Maria a colaborat cu Tășuleasaleasa Social pentru ultimul km din traseu și pentru borna de la Castelul Bran.
“Pentru Fundația Inovații Sociale Regina Maria, evenimentul are o semnificație spirituală aparte. Regina Maria a fost și rămâne o inspirație pentru misiunea noastră: aceea de a sprijini, vindeca și înnobila vieți, prin educație, compasiune și implicare activă în comunitate. Această bornă nu este doar un reper geografic, ci un punct de lumină pe drumul celor care cred că binele unește.” Cristiana Mateoiu, Director Executiv Fundația Inovații Sociale Regina Maria.
”Maria Doamna ne unește pe toți, inclusiv diferitele voci din societatea civilă care suntem conștienți că avem nevoie de istoria cea bună, care ne oferă toate modelele de care avem nevoie pentru a construi o societate sănătoasă. Regina noastră este mai mult decât Mama Regina (cum îi spunea poporul), Mama tuturor răniților (cum îi spuneau soldații), mama celor 600.000 de orfani pe care i-a lăsat Primul Război Mondial. Mai mult decât o desăvârșită artistă și o fabuloasă scriitoare. Pe lângă toate acestea, pentru noi Regina este slujire, credință, modernitate și, mai mult decât orice, este curaj. Toate aceste valori le împărtășim cu prietenii noștri de la Tășuleasa.” Oana Ursache, PM pentru proiectul Regina Maria – 150 de ani de la naștere în cadrul Fundației Inovații Sociale Regina Maria.
Evenimentul dezvelirii Bornei Reginei s-a bucurat de participarea a mai bine de o mie de oameni, care, împreună cu Tibi Ușeriu au parcurs ultima parte a noului traseu, în timp ce Alin Ușeriu și voluntarii Tășuleasa împreună cu ai noștri au pregătit serbarea în curtea castelului.