Bujduveanu: Proiect privind creşterea semnificativă a cuantumului amenzilor pentru defrişări ilegale

Articol de arionmihaela, 5 iunie 2025, 09:09
Cuantumul amenzilor pentru defrişări ilegale va creşte semnificativ, potrivit unui proiect de hotărâre redactat de direcţiile specialitate, care va fi discutat cu liderii de grupuri politice, a declarat primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu.
El a menţionat că va discuta cu reprezentanţii autorităţilor locale din Bucureşti pentru a analiza dacă trebuie armonizată iniţiativa legislativă cu propuneri ale acestora.
“Voi avea o discuţie cu reprezentanţii sectoarelor din punct de vedere edilitar, să vedem dacă trebuie să armonizăm în această propunere anumite propuneri ale sectoarelor şi, cu permisiunea colegilor din Consiliul General, în următoarea şedinţă, dacă reuşim să trecem peste dezbaterea publică, pentru că acest proiect trebuie să stea în dezbatere publică, pentru că implică o creştere a cuantumului amenzilor, el va fi dezbătut, dacă nu întrunim termenul legal de dezbatere, îl vom citi într-o primă lectură în următoarea şedinţă, care va fi până la finalul acestei luni, ca la următoarea şedinţă, din luna iulie, cu acordul grupurilor politice, el să fie adoptat”, a adăugat primarul interimar al Capitalei.
O petiţie online pentru majorarea amenzilor de la 50 la 5.000 de lei în cazul defrişărilor ilegale a fost lansată de către grupul civic “Parcul IOR dispare” în urmă cu câteva luni.
Petiţia publicată pe platforma petitieonline.com este adresată consilierilor municipali.
“Peste 1.500 de copaci au fost arşi şi tăiaţi numai în zona retrocedată a Parcului IOR din ianuarie 2023 până astăzi. Înainte să înceapă aceste defrişări, Bucureştiul avea 0,88 arbori/locuitor, deşi Uniunea Europeană recomandă 3 arbori pe cap de locuitor. (…) Toate aceste defrişări ilegale sunt încurajate de amenda infimă de doar 50 de lei, care, dacă e plătită în 15 zile, ajunge să fie 25 de lei. Asta în timp ce o consultaţie la pneumolog costă minim 250 de lei, adică cât 10 arbori crescuţi în zeci de ani şi tăiaţi. Nu are rost să mai aducem în discuţie costul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pentru calitatea aerului din Bucureşti, care ar însemna câteva milioane de euro”, se arată în textul petiţiei.