Primăria Sectorului 1 redă circuitului cultural și turistic al Capitalei Casa Lipatti!

Articol de arionmihaela, 3 iunie 2025, 14:35
Primăria Sectorului 1 va achiziționa Casa Lipatti, o va reabilita și o va repune în circuitul cultural și turistic al Capitalei, anunță edilul George Tuță.
Un pas important, în acest sens, a fost, deja, realizat prin adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local al Sectorului 1, prin care se cere acordul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru a cumpăra, în numele și pentru Municipiul București, imobilul.
George Tuță este încrezător că, la prima ședință, CGMB va adopta o hotărâre prin care va împuternici Sectorul 1 să achiziționeze Casa Lipatti, în numele și pentru Municipiul București.
Primăria Sectorului 1 poate achiziționa imobilul numai pentru și în numele Municipiului București, deoarece numai Municipiul are patrimoniu, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
În plus, a fost formată o Comisie, ce include reprezentanți ai Consiliului Local și ai Executivului din Banu Manta nr. 9, pentru a negocia cu reprezentanții proprietarului achiziționarea imobilului.
În paralel, Primăria din Banu Manta a făcut demersuri la Ministerul Culturii care i-a cedat dreptul de preemțiune la cumpărarea imobilului, drept acordat de lege Ministerului.
Reporter: “În ceea ce privește Casa Lipatti, poate Primăria Sectorului 1 să recupereze această clădire foarte importantă, din centrul Bucureștiului”?
George Tuță: “Primăria Sectorului 1 poate, vrea și este pe linie dreaptă pentru a pune în patrimoniul statului, pentru a proteja, acest uriaș patrimoniu lăsat de Dinu Lipatti – atât casa memorială, dar și toate amintirile și toată experiența domniei sale, toate concertele bune, care au bucurat bucureștenii, și nu numai, în această zonă.
Am primit, de curând, de la Ministerul Culturii cedarea dreptului de preemțiune.
Noi am solicitat, deja, Consiliului General și, cu siguranță, la prima ședință a Consiliului General, ne va împuternici să începem negocierile.
Am făcut și pasul suplimentar, să avem o comisie care să negocieze prețul de cumpărare.
Și, atunci, cred că lucrurile intră în linie dreaptă.
Nu ne oprim aici, doar la cumpărare, pentru că nu ajută doar cumpărarea, ci redarea comunității a acestui spațiu.
Acesta este obiectivul meu și prioritatea mea. Lucru pentru care lucrăm cu Ministerul Culturii, să vedem cum putem reabilita mai repede acest obiect de patrimoniu și să-l putem reda cetățenilor, în cea mai scurtă perioadă”.
În context, trebuie amintit faptul că imobilul de pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr.12, a fost scos, pentru a doua oară, la vânzare, cu un preț de 1,1 milioane de euro.
Proprietarii mai încercaseră să vândă Casa Lipatti și în 2016, când prețul cerut fusese de 1,9 milioane de euro.
În același context, mai trebuie amintit și că, potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, proprietarii, persoane fizice sau juridice, ale unor imobile clasate monument istoric clasa A le pot vinde numai sub condiția exercitării dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.
„Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenționează să vândă monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Identității Naționale înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordin al ministrului culturii”, prevede legea.
În cazul în care Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune, poate transfera autorităților locale, respectiv Municipalității, care îl poate exercită, în maximum 30 zile calendaristice, potrivit aceleiași Legi 422/2001.
Autor si foto- Mircea Apostolescu