În Comunitate – înot în ape înghețate. Cosmin Modoran, dublu-medaliat la Campionatul Mondial, convins de natura disciplinei pe care o practică: „Este un sport extrem care te provoacă întotdeauna”
Cosmin Modoran, practicant de înot în ape înghețate, a fost invitatul celei mai recente ediții din emisiunea cu tematică sportivă de pe București FM, „În Comunitate”, moderată de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare. Medaliat de două ori cu distincția de bronz la Campionatul Mondial ce a avut loc în Italia, la Molveno, acesta a făcut cunoștință cu natația încă de la o vârstă fragedă, dar s-a orientat ulterior înspre sportul extrem, la inițiativa lansată de o persoană mai consacrată în domeniu din România, Paul Georgescu.

Articol de mariosoare, 31 mai 2025, 15:04
Emisiunea cu tematică sportivă de pe 98.3 FM, „În Comunitate” a avut parte de prezența în studio a unui reprezentant al înotului în ape înghețate, Cosmin Modoran, pe numele său, cel care a făcut cunoștință cu lumea natației încă de la începutul vieții sale. Sportivul a fost oaspetele moderatorilor Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, iar printre subiectele de discuție, aceștia au amintit de performanța practicantului legitimat la Colegiul Național „Emil Racoviță”, departamentul sportiv, de la Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate care s-a desfășurat la începutul anului 2025 în Italia, la Molveno. Cosmin Modoran a cucerit două medalii de bronz la acea competiție, în probele de 50 m și 100 m spate, în categoria de vârstă 18–24 de ani.
În finala de 100 m spate, Cosmin a întâmpinat dificultăți încă de la începutul cursei, înghițind apă și pierzându-și concentrarea. Cu toate acestea, a reușit să termine cursa și să obțină medalia de bronz. Invitatul emisiunii dedicate sportului de pe București FM a comentat la microfon evoluția sa din acea probă și a ținut să menționeze felul în care a gestionat clipele tensionate în care s-a aflat, tocmai pentru a fi în stare să depășească momentul mai puțin așteptat și care se întâmplase rareori în cariera sa până atunci. De asemenea, Cosmin Modoran a punctat cum a fost experiența, per total, pe care a trăit-o în cadrul acelui turneu final și cum își calculează fiecare mișcare din bazin, punând în balanță situația de la nivel fizic și situația de la nivel psihic:
„Nu mă așteptam să înghit apă, pățesc de multe ori în antrenamente acest lucru, dar destul de puțin mi s-a întâmplat în competițiile de mare importanță să nu mă concentrez suficient de bine la începutul probelor și să plec cu un dezavantaj. Aș spune că totul s-a întâmplat, din cauza faptului că era multă presiune pe care o pusesem asupra mea, resimțeam contextul în care mă aflam, fiind o finală de la Campionatul Mondial și toate acestea au cântărit enorm.
Cert este că m-am redresat rapid, mi-am dat seama că nu mai am cum să dau timpul înapoi și că trebuie să merg mai departe în încercarea mea de a rămâne aproape de ceilalți adversari și, în cele din urmă, am și reușit. Contează mult cum te pregătești psihic înainte de un astfel de eveniment, eu, de fiecare dată, încerc să mă conectez cu mine însumi, să mă relaxez și să privesc lucrurile fără prea multe griji ori prea mult stres”, a transmis înotătorul în ape înghețate.
La vârsta de trei ani, bunicul său a fost cel care i-a introdus natația drept activitate ce ar putea fi transformată într-un act de regularitate care să devină sportul pe care să îl practice Cosmin Modoran, iar actualul înotător în ape înghețate a fost atras de contactul său cu apa. Deși transmite că prima legătură pe care și-a creat-o cu înotul în ape înghețate a fost una neprielnică, pentru că i s-a părut „greu și urât”, acesta a realizat, într-un final, că își dorește să accepte provocarea. Sportivul a explicat „În Comunitate”, alături de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare care ar fi diferențele esențiale dintre înotul tradițional și această ramură a natației care nu are parte de mult prea multă popularitate în țara noastră, dar a și adus în atenția ascultătorilor ce reprezintă, mai precis, înotul în ape înghețate.
„Îi sunt recunoscător și îi voi fi mereu recunoscător bunicului meu, pentru că m-a dus la înot și m-a ajutat să îmi construiesc o plăcere din acest sport. Țin și acum minte un moment de când eram mic, cred că aveam undeva la cinci ani, și eram la bazin, am sărit în apă cu colacul pe mine, dar, pentru că acesta era prea larg, am scăpat din el și am intrat la fund. Colacul ieșise la suprafață, dar eu nu mai ieșeam, iar bunicul meu, îmbrăcat fiind, văzând de pe margine ceea ce se petrecuse, a sărit după mine în apă și m-a salvat.
A fost ceva excepțional și îi voi mulțumi mereu. După ceva timp, am ales să încerc înotul în ape înghețate, este un sport extrem care te provoacă la orice pas și acest aspect mi-a plăcut mult, iar, comparativ cu înotul clasic, diferă din câteva puncte de vedere. Temperatura apei trebuie să se încadreze între 0 și -5 grade, iar întoarcerile în bazin nu sunt permise”, a adăugat Cosmin Modoran.
Paul Georgescu, cel care deține un record mondial în materie de înot în ape înghețate, a fost cel care l-a acompaniat pe sportivul legitimat la o instituție de învățământ din Capitală, a cărei paletă educațională conține un profil sportiv, iar experimentatul practicant al acestei ramuri i-a oferit o imagine de ansamblu lui Cosmin Modoran, tocmai pentru ca tânărul să poată conștientiza nivelul de atracție față de acest sport. Invitatul gazdelor emisiunii cu specific sportiv „În Comunitate”, Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, a oferit câteva sfaturi ascultătorilor care ar putea fi tentați de practicarea înotului în ape înghețate și a reliefat partea sa preferată din această disciplină:
„Paul Georgescu m-a ajutat foarte mult și a fost persoana care m-a sunat și mi-a spus să vin la un antrenament pentru a vedea ce se întâmplă acolo, iar după ce am mers, am vrut să continui, pentru că mi-am dat seama cât de mult îmi place. Mai apoi, el a fost cel care îmi spunea mereu să încerc, pentru că, în opinia mea, după perioada pe care am alocat-o înotului în ape înghețate, cel mai important este să încerci, să dai curs unor provocări și să vezi dacă ți se potrivește sau nu acea latură.
Cred că cei care ne ascultă ar trebui să înțeleagă că înotul în ape înghețate te dezvoltă mai mult, îți oferă șansa de a trăi la intensitate maximă fiecare moment și, până la urmă, adrenalina este la un nivel ridicat, fiindcă tot ceea ce se întâmplă face parte dintr-un sport extrem”, a mai punctat unul dintre reprezentanții lotului României de înot în ape înghețate care a făcut deplasarea la Italia, în Molveno, pentru a participa la Campionatul Mondial.
Interviul realizat împreună cu Cosmin Modoran de către Răzvan Ursuleanu și Mario Soare poate fi urmărit în integralitate aici.