Acţiuni ale Poliţiei Române, în unităţile de învăţământ şi în zona acestora

Articol de arionmihaela, 31 mai 2025, 13:29
În perioada 23 – 29 mai 2025, Poliţia Română a continuat acţiunile pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Pentru organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate de structurile cu atribuţii şi responsabilităţi în creşterea gradului de siguranţă şcolară, în anul şcolar 2024 – 2025, au fost derulate activităţile circumscrise consolidării climatului de siguranţă în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului naţional de combatere a violenţei şcolare.
În perioada 23 – 29 mai 2025, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, poliţiştii au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării elevilor la/de la cursuri.
Au fost derulate 4.131 de activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 2.848 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 129.327 de beneficiari.
Dintre acestea, la 1.373 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenelor de tip bullying şi de violenţă şcolară.
Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi a consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 588 de activităţi, precum şi peste 323 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii.
De asemenea, au fost controlate 118 unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază.
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, fiind adresate 11 informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ.
Au fost realizate 242 de întâlniri ale Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar, la care au participat poliţişti.
Au fost organizate şi desfăşurate 113 activităţi pentru verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare, la nivelul trecerilor pentru pietoni, din zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi a 139 de mijloace de transport şcolar.
De asemenea, a fost asigurată intervenţia la 41 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, 19 dintre acestea fiind sesizate de cetăţeni prin S.N.U.A.U. – 112.
În cadrul Campaniei ‘Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia’, la data de 30.01.2025, Poliţia Română, prin Direcţia Siguranţa Şcolară în parteneriat cu Asociaţia Happy Minds, a lansat linia telefonică de suport psihologic SCHOOLHUB.
Linia de suport psihologic gratuită este dedicată atât elevilor, cât şi părinţilor şi profesorilor care se confruntă cu situaţii de violenţă fizică, bullying sau alte forme de violenţă în mediul şcolar.
În contextul în care violenţa şcolară reprezintă una dintre marile provocări cu care se confruntă comunităţile de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar şi pentru conştientizarea de către părinţi, cadre didactice, elevi, precum şi la nivel de societate, în ceea ce priveşte necesitatea asigurării siguranţei copiilor, concomitent cu creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar, în perioada 19 – 25 mai 2025, Direcţia Siguranţa Şcolară organizează, la nivel naţional, evenimentul ,,Săptămâna Şcoală în Siguranţă’ care a constat în derularea de activităţi de impact, care să conducă la sensibilizarea populaţiei şcolare cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv pe tema prevenirii violenţei în mediul şcolar şi asigurarea unui mediu educaţional optim.
Activităţile s-au organizat şi desfăşurat zilnic, de către structurile pentru siguranţa şcolară, în colaborare cu instituţii / organizaţii nonguvernamentale care au atribuţii ori preocupări în domeniul creşterii gradului de siguranţă şcolară, fiind derulate 4.953 activităţi de informare şi prevenire.
Dintre acestea, 1.762 au fost pentru prevenirea violenţei în mediul şcolar, 1.353 pentru prevenirea faptelor de bullying şi cyberbullying, precum şi cele de criminalitate informatică, 1.132 pentru prevenirea consumului şi traficului de droguri în rândul elevilor şi 706 pentru prevenirea infracţiunilor la viaţa sexuală şi violarea vieţii private.
Evenimentul ‘Săptămâna Şcoală în Siguranţă’ a debutat, în municipiul Bucureşti, prin organizarea Conferinţei naţionale ,,Dincolo de Ecran Între Vizibilitate Virtuală şi Conexiune Reală’, în colaborare cu Asociaţia HAPPY MINDS şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale, eveniment la care au luat parte specialişti din diverse domenii cu atribuţii pe linia siguranţei şcolare.