CFR Cluj și FCSB remizează în ultima etapă din Superligă, deși ardelenii au evoluat în inferioritate numerică. Una dintre „perlele” campioanei României a înscris cel mai rapid gol din acest sezon, iar „roș-albaștrii” au ratat și un penalty
CFR Cluj și FCSB au remizat, scor final, 1-1, în ultima etapă din play-off, în Superligă, într-un meci în care deschiderea de scor a fost consemnată în secunda 19, golul fiind reușita cea mai rapid înscrisă în această stagiune din întrecerea internă. Ardelenii au încasat un cartonaș roșu în prima repriză, dar au găsit drumul spre egalare, pe final, „roș-albaștrii” ratând și o lovitură de la 11 metri prin Octavian Popescu.

Articol de mariosoare, 23 mai 2025, 23:30 / actualizat: 24 mai 2025, 8:47
CFR Cluj și FCSB au stat față în față în runda cu numărul 10 din actuala stagiune din play-off-ul din Superligă, etapă care a culminat încheierea parcursului acestor formații din acest sezon din prima divizie a fotbalului românesc. Ardelenii reușiseră să își atingă obiectivul prin intermediul prestației din cea de-a doua competiție internă ca valoare, din finala Cupei României, acolo unde victoria consemnată la Arad, contra celor de FC Hermannstadt, cu scorul de 3-2, a fost echivalentă cu obținerea unui loc în preliminariile UEFA Europa League care se vor disputa în vara care urmează.
De partea cealaltă, gruparea din Capitală câștigase, în mod matematic, titlul de campioană, în runda cu numărul opt, atunci când a beneficiat de jocul rezultatelor indirecte, dar și de triumful bifat la Cluj, în compania celor de la „U” și aveau asigurată prezența în calificările viitoarei stagiuni din UEFA Champions League, reușind, totodată, să își apere trofeul cucerit în Superligă în sezonul precedent.
Clasamentul general din întrecerea internă arăta, anterior startului acestei partide, o distanță de nouă puncte între cele două cluburi, „roș-albaștrii” conducând și la capitolul golaverajului, în vreme ce trupa din „Gruia” se afla la patru lungimi în fața ocupantei locului al treilea, rivala locală, „U” Cluj.
De precizat ar fi faptul că echipa din Berceni intenționa să își păstreze invincibilitatea în această ediție de play-off, după înregistrarea următoarelor rezultate în meciurile de până la momentul disputării etapei finale: 3-3 VS Rapid București, 2-1 VS Dinamo București, 1-0 VS „U” Cluj, 0-0 VS Universitatea Craiova, 3-2 VS CFR Cluj, 2-1 VS Rapid București, 3-1 VS Dinamo București, 2-0 VS „U” Cluj, respectiv, 1-0 VS Universitatea Craiova.
De partea cealaltă, ardelenii au bifat patru succese, trei remize, dar și două înfrângeri în același interval de timp, după cum urmează: 3-1 VS Dinamo București, 0-1 VS „U” Cluj, 2-0 VS Universitatea Craiova, 1-1 VS Rapid București, 2-3 VS FCSB, 1-1 VS Dinamo București, 1-0 VS „U” Cluj, 2-2 VS Universitatea Craiova, 4-1 VS Rapid București.
Pe teren propriu, elevii conduși de pe margine de către Dan Petrescu, antrenorul român revenind alături de echipă, după ce a depășit o perioadă caracterizată de probleme medicale, se prezenta, înainte de confruntarea cu campioana în exercițiu a României, cu o serie de trei triumfuri la rând în toate competițiile, iar cea mai recentă înfrângere suferită în fața propriilor suporteri data din luna septembrie a anului 2024, atunci când UTA Arad avea câștig de cauză pe stadionul ardelenilor.
În tabăra adversă, prestațiile „roș-albaștrilor” în partidele jucate departe de București, pe plan intern, au fost unele îmbucurătoare, iar ultimul eșec al celor de la FCSB în deplasare era cel din luna noiembrie a anului 2024, atunci când FC Botoșani „dădea lovitura” pe finalul înfruntării. O listă lungă a conținut jucători titulari care au fost odihniți de tehnicianul cipriot, Elias Charalambous, tocmai pentru a acorda șanse fotbaliștilor care nu au beneficiat de minute suficiente în acest sezon, astfel că sportivi precum Alexandru Stoian, Ionuț Cercel sau Baba Alhassan, folosit în rolul de fundaș central, și-au făcut apariția în primul 11 al formației din Capitală.
Clujenii au mizat pe un amestec între fotbaliștii de bază și jucătorii din lotul clubului care nu au fost în vizorul lui Dan Petrescu încă de la începuturile partidelor din acest sezon.
Prima acțiune din această partidă l-a avut în prim-plan pe Jordan Gele, cel care a primit o pasă de la Marius Ștefănescu, fiind cu spatele la poarta adversă la jumătatea terenului, iar atacantul francez a deviat balonul pe poziție viitoare pentru Mihai Lixandru. Mijlocașul central al bucureștenilor a preluat și a pornit într-o cursă în flancul drept al ofensivei oaspeților, pentru ca pasa sa întoarsă în careul formației ardelene să ajungă în gheata tânărului fotbalist al campioanei României, Alexandru Stoian.
Jucătorul transferat din academia „Gheorghe Hagi” a șutat din prima, iar execuția sa, trimisă la colțul lung, l-a învins pe Mihai Popa, acest gol fiind cea mai rapidă reușită înscrisă în această stagiune din Superligă, datorită bornei de 19 secunde.
Mai apoi, replica clujenilor nu a întârziat să apară, iar pe un teren umed, din cauza ploii începute pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”, Mario Camora, legendarul fundaș lateral stânga din Portugalia care și-a prelungit contractul, recent, cu CFR Cluj, până în anul 2026, a centrat pe jos, iar devierea lui Meriton Korenica i-a permis lui Louis Munteanu să introducă mingea în plasa porții apărate de Lukas Zima. Totuși, atacantul central al gazdelor a fost surprins în poziție neregulamentară, iar golul acestuia a fost invalidat de către brigada de arbitri.
Liberianul Mohammed Kamara a dat dovadă de individualism în minutul 19 al confruntării, atunci când lansarea lui Ciprian Deac l-a lăsat pe atacantul de bandă stânga al ardelenilor în situație favorabilă, însă, după un dribling izbutit, acesta a preferat să finalizeze dintr-un unghi complicat, șutul trecând pe lângă poartă, deși avea varianta unor pase mult mai ofertante pentru coechipierii săi.
În minutul 25, Adrian Păun a trimis o minge în gura porții, iar Meriton Korenica a încercat să înscrie din alunecare, dar a ratat execuția, iar din inerție, l-a călcat pe gambă cu crampoanele pe Baba Alhassan, gestul atrăgând atenția arbitrilor prezenți în cabina VAR. La reluările pe care le-a urmărit, centralul jocului a hotărât să îl elimine pe fotbalistul kosovar pentru intrarea sa neglijentă, în ciuda protestelor gazdelor, ardelenii fiind nevoiți să evolueze în inferioritate numerică pentru mai bine de o oră de joc.
Ulterior, o fază de contraatac a celor de la FCSB a pus pericol buturilor apărate de Mihai Popa, moment în care Marius Ștefănescu a căutat să finalizeze cu un șut trimis la colțul lung, dar Mario Camora a stat aproape de mijlocașul dreapta al trupei din Capitală și l-a incomodat decisiv. Cu trei minute înainte de terminarea actului întâi, Louis Munteanu a recepționat o minge la aproximativ 25 de metri distanță față de poarta bucureștenilor, dar, șutul său din voleu, a trecut la o palmă pe lângă buturile „roș-albastre”.
La cinci minute scurse de la reluarea meciului din „Gruia”, Beni Nkololo a pasat peste defensiva oaspeților într-un mod elegant, abia intrat pe gazon, pentru ca Louis Munteanu să preia corespunzător și să șuteze, pe jos, reușind să îl învingă pe goalkeeper-ul ceh al campioanei din Superligă.
Cu circa 20 de minute înainte de fluierul de final al partidei, Jordan Gele a fost implicat într-un duel crâncen în interiorul suprafeței de pedeapsă a ardelenilor, atunci când vârful francez a strecurat mingea printre doi adversari, fiind agățat discret de Matei Ilie, iar atacantul împrumutat de la Unirea Slobozia a solicitat vehement acordarea unei lovituri de la 11 metri.
Arbitrul acestui derby a revizuit imaginile și a dictat penalty pentru oaspeți, însă Octavian Popescu, cel care și-a asumat responsabilitatea transformării acestui moment static, nu a fost suficient de exact în execuție, șutul său fiind parat de Mihai Popa. La poarta cealaltă, imediat după această fază, Beni Nkololo a fost blocat într-un mod incredibil de Lukas Zima, atunci când pasatorul de la golul egalizator a reluat cu o lovitură de cap centrarea venită cu mult efect din piciorul lui Louis Munteanu.
Louis Munteanu nu a putut profita, mai apoi, de greșeala la construcție comisă de Mihai Popescu în apropierea porții trupei din Berceni, pentru că fostul fotbalist al celor de la Farul Constanța și Fiorentina a driblat subtil, dar șutul său a fost respins de Lukas Zima, cel care a afișat un reflex de zile mari în criză de timp. Pe final, Elias Charalambous a „aruncat în luptă” un fotbalist în vârstă de 16 ani, Andrei Dăncuș, cel care a impresionat la grupele de juniori ale formației din Capitală, dar nimic notabil nu s-a mai întâmplat la cele două porți.
Rezultatul de egalitate a condus la stabilirea unei diferențe de nouă puncte între cele două cluburi la finalul stagiunii, FCSB reușind să încheie ediția de play-off din întrecerea internă fără înfrângere, în vreme ce ardelenii și-au atins obiectivul, mai precis, obținerea prezenței în calificările din cupele europene.