Regulamentul european pentru ambalaje – cum se schimbă piața?
Reguli mai stricte pentru ambalaje, standarde noi de design ecologic

Articol de Monica Liche, 22 mai 2025, 17:04
Începând cu 2030, ambalajele care nu pot fi reciclate în proporție de cel puțin 70% vor dispărea de pe piață. Am discutat despre ce presupune noul regulament european pentru ambalaje(PPWR), cum se transformă industria ambalajelor, și ce responsabilități urgente au companiile, cu Adriana Calcan, PR & CSR Manager RECICLAD’OR, invitata Ioanei Brușten #ÎnComunitate.
Sustenabilitatea nu se mai negociază
Ceea ce părea o inițiativă voluntară a devenit, oficial, un imperativ legal. Noul Regulament european privind ambalajele (PPWR) schimbă din temelii felul în care companiile produc, ambalează și comunică sustenabilitatea. Vorbim deja despre despre obligații clare, termene fixe și penalități directe.
„ Dacă până acum o țară anume putea să dea o directivă în baza unui document oficial dat de UE și se aplica în funcție de strategia națională a țării respective, acum, acest regulament trebuie să aibă această aplicabilitate unitară. Noi am numit-o cumva – revoluție a ambalajelor – pentru că va schimba modele de business.”
2030 – termenul limită
Schimbarea vine treptat, dar are forța unui bulgăre juridic și financiar care prinde viteză. Ambalajele nereciclabile vor fi interzise, iar gradul de reciclabilitate trebuie să atingă 70%. Cine nu se aliniază, plătește.
„ Nu vor mai putea fi comercializate ambalaje cu un grad de reciclabilitate mai mic de 70%. Ce înseamnă asta? Acum avem plastic 100%, în anumite ambalaje care le găsim pe piață.
Prin pașii pe care îi vom urma ca și producător sau distribuitor sau furnizor de astfel de produse, trebuie să investim în tot ce înseamnă retehnologizare și producție. Pentru că în momentul în care eu mergeam pe o zonă sigură în care puneam pe piață doar produs 100% din plastic, eu trebuie să am în vedere, până în 2030, ca materialul reciclabil folosit în compozitul unui ambalaj trebuie să crească gradual până la 70%. Dacă nu respect acest indicator eu voi fi amendat ulterior.”
De la etichetă verde la dovadă clară
Companiile nu mai pot promite sustenabilitate fără dovezi. Eticheta frumoasă nu mai e suficientă. Marketingul devine parte din audit, iar educația consumatorului o obligație a producatorilor și comercianților.
„ Gândiți-vă că directivele Uniiunii Europene sunt și pe segmentul de greenwashing. Cum comunicăm green, cum comunicăm sustenabil, cum dovedim că am făcut un proiect a cărei etichetă conține material reciclabil. Adică nu este de ajuns să pui o etichetă verde, să arăți ce frumos este, trebuie să și dovedești lucrul acesta.
Pentru asta spun că se schimbă modelul de business. Pentru că trebuie să creezi echipe dedicate care, în primul rând, să înțeleagă ce înseamnă acest regulament, ce va impacta și să implici toate departamentele care au nevoie să fie la curent, inclusiv componenta aceasta de marketing, pentru că se va schimba și marketarea, etichetarea sticlelor. Adică sunt niște demersuri care, luate din timp, vor ajuta automat consumatorul. Pentru că producătorii și vânzătorii de astfel de produse, când vor pune la raft, ei trebuie să educe și consumatorul final.”
Consumatorul trebuie convins
Toate eforturile companiilor se pot prăbuși, dacă alegerea de la raft este dictată exclusiv de preț. Iar diferența de preț dintre un ambalaj sustenabil și unul ieftin, dar poluant, poate deveni o linie roșie. Aici devin necesare comunicarea, educația și fidelizarea prin adevăr.
„ Challenge-ul este foarte mare pentru cei care vor comunica și vor ajuta ca acest regulament să se impacteze în produsul pe care îl găsim la raft și în același timp să fie suficient de convingător ca eu, tu sau oricine altceva să zică, da, îl aleg pe acesta pentru că și eu am un rol în a contribui ca ele să nu se mai ducă în mediul înconjurător sau ajut să se recicleze mai repede. Să trecem peste acea primă fază, primă barieră dată de o diferență de preț, care s-ar putea să ne deranjeze că este mai mare și să gândim global, să gândim un pic pentru viitor, să gândim la toate implicațiile cumpărării unui produs în detrimentul altuia chiar dacă produsul acela este mai scump, de ce este mai bine să faci așa? Regulamentul cam asta urmărește.”
Educația, cheia care deschide și această ușă
Nu putem aplica ce nu înțelegem. Nici nu putem schimba comportamente fără sens. Din fericire, consumatorii tineri, elevii, copiii devin cei mai buni ambasadori ai noii realități sustenabile. Ceea ce pare o utopie azi, poate fi normalitate în 5 ani – dacă nu uităm să explicăm. Iar acest lucru este susținut și prin campaniile care au rolul de educare și conștientizare.
„ Educăm părinții prin copii.
(…)Ei află, absorb, înțeleg, li se pare normal, pentru că nu au alte informații care să bruieze ceea ce le spui, se duc acasă și le vor spune părinților, bunicilor încet, încet să face transferul. Și uite, așa se împrăștie lucrurile bune. Am vrut să dau exemplul aceasta, campania pe care o facem noi, apropo de acest eveniment minunat, Parada Micilor Bicicliști, pentru că este nevoie de astfel de campanii, inclusiv și pentru educarea publicului larg în ceea ce privește acest regulament.
(…) Vă așteptăm pe 31 mai, începând cu 8:30 – 9 dimineața, veniți cu metroul că se poate și cu bicicleta la Constantin Brâncuși, în Drumul Taberei și pe Valea Ialomiței. O să ne găsiți acolo, pregătiți ca să vă punem la treabă: aveți concursuri, competiții și, foarte important, să intrați pe site-ul Asociației Go4Fun. Acolo veți găsi un link unde vă veți înscrie și pe categorii. Avem de la 2 ani, de la pișpirică, până la 14 ani. Cu mic cu mare sunt invitați să pedaleze și la final dăm și premii consistente și avem câțiva parteneri care vor oferi surprize foarte frumoase”