„Parasport Camp 2025”, primul cantonament unificat al loturilor naționale de sportivi cu dizabilități din țara noastră. Eduard Novak: „Este un start pentru noi, pentru implementarea sportului paralimpic în România”
„Parasport Camp 2025” s-a organizat în Capitală în Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”, iar evenimentul a propus pasionaților de sport și nu numai oficializarea ceremoniei de deschidere a primului cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice din România.

Articol de mariosoare, 20 mai 2025, 20:59 / actualizat: 23 mai 2025, 11:29
Acest proiect strategic vizează obținerea performanței în rândul practicanților diverselor discipline care suferă de anumite dizabilități, accentuarea ideii de incluziune socială a paralimpicilor, respectiv, crearea unei colaborări puternice între sportivi, antrenori și instituții private ori publice. Președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a fost prezent la acest moment, precum au fost mai mulți oficiali angrenați în fenomen, dar și paralimpici din diferite ramuri sportive, la fel cum la aceeași ceremonie au asistat Lăcrămioara Perijoc, Claudia Nechita și Rareș Toader, reprezentanți ai boxului și atletismului românesc.
În Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”, din Capitală, lângă pista de atletism, reprezentanți ai Comitetului Național Paralimpic au organizat un eveniment special cu prilejul oficializării ceremoniei de deschidere a primului cantonament unificat al loturilor naționale de sportivi paralimpici din România care are drept scop principal incluziunea socială a practicanților. De asemenea, perioada de pregătire are în vedere crearea unei colaborări strânse între practicanți ai diverselor ramuri sportive, antrenorii lor, dar și persoane cu funcții înalte din instituții ale statului ori din instituții private ce militează pentru drepturile lor și pentru promovarea paralimpicilor în societatea din țara noastră. Performanța a fost un alt criteriu vital luat în calcul de oameni din corpul de membrii ai Comitetului Național Paralimpic prezidat de fostul ciclist român, Eduard Novak, atunci când s-a pus la punct construirea cantonamentului care a reunit sportivi cu dizabilități de pe întreg teritoriul României.
Ceremonia a fost importantă, de asemenea, ca urmare a anunțării a două parteneriate strategice de către autoritatea ce a organizat și a fost responsabilă cu buna desfășurare a evenimentului, respectiv, cu ceea ce urmează în pregătirea cantonamentului. Comitetul Național Paralimpic a făcut publică informația conform căreia există două asemenea colaborări, prima dintre ele fiind concentrată în jurul obținerii unei surse de hidratare pentru loturile naționale de paralimpici, iar cea de-a doua a făcut referire la procurarea unui sponsor dedicat furnizării de echipamente oficiale ce vor fi purtate la nivelul României de sportivii ce suferă de diferite dizabilități. Reprezentanți ai acestei organizații, oficiali ai Agenției Naționale pentru Sport, sportivi paralimpici și antrenorii săi, dar și persoane din fenomenul sportului ce figurează în spațiul public ori în domeniul privat au acceptat participarea la evenimentul de lângă „Arena Națională”.
Pe lângă aceste repere din lumea sportului de la nivel administrativ ori din latura oficială, boxul românesc a fost reprezentat de două practicante din prezent, Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita fiind alături de paralimpici în cadrul ceremoniei de lansare a cantonamentului unic din țara noastră, în aceeași situație fiind și atletul român Rareș Andrei Toader, cunoscut pentru prezența sa în proba de aruncare a greutății. Cosmin Amânar, în calitate de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Sport, Romi Mihăescu, în rolul de secretar general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Colonel Petru-Dănuț Sârghe-Ciobanu, comandant al CSA Steaua București, Florin Oancea, directorul Complexului Sportiv Național „Lia Manoliu”, Camelia Ciripan, medaliată cu bronz la tenis de masă în cadrul ediției Jocurilor Paralimpice de la Paris 2024, dar și Alexandru Bologa, medaliat cu aur mondial la judo pentru nevăzători, respectiv campion paralimpic la Paris 2024 au fost oamenii care au luat cuvântul în timpul evenimentului și s-au adresat comunității de sportivi paralimpici din țara noastră.
În plus, președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a vorbit în fața microfonului despre acest cantonament, despre importanța dezvoltării acestei ramuri sportive în țara noastră, dar și despre felul în care trebuie cântărite performanțele practicanților care nu suferă de dizabilități și sportivii care au fost diagnosticați cu anumite afecțiuni. Primul campion paralimpic al României, cel mai longeviv ministru al sportului din țara noastră s-a adresat oficialităților prezente la această ceremonie, dar și sportivilor care depun eforturi considerabile pentru a ține pasul cu antrenamentele și competițiile în care sunt implicați:
„Și în sportul paralimpic este ca în sportul olimpic. Sunt unele sporturi unde este foarte, foarte greu să ajungi, așa cum a devenit ciclismul. Dar, de pildă, paraclimbing este un sport de nișă, care acum va fi introdus, peste patru ani, la Los Angeles, prima dată și, cu rezultatele noastre, cred că deja putem lua niște medalii. Trebuie să gândim și logic și foarte ‘smart’ în ce sporturi putem să avem rezultate și în acele sporturi să dezvoltăm.
Concret în afară de antrenamentele clasice, pe care loturile naționale paralimpice le efectuează zilnic, avem multe evenimente de promovare a sportului. Adică noi trebuie să promovăm, să conștientizăm faptul că sportul paralimpic este o posibilitate uriașă pentru federațiile sportive naționale și este cumva în atribuțiunile lor să se ocupe și de sportul paralimpic, nu numai de cel olimpic. Așa funcționează în toată lumea. Sunt prezenți marea majoritate a sportivilor, în afară de baschet. Niciodată nu s-au cunoscut între ei. Și este un start pentru noi, pentru implementarea sportului paralimpic în România”, a punctat liderul din zona administrativă a Comitetului Național Paralimpic.
Pugilista din țara noastră, Lăcrămioara Perijoc, ce s-a putut regăsi printre persoanele din public pe parcursul evenimentului dedicat comunității de sportivi paralimpici, a făcut referire la semnificația prezenței sale în acel loc, dar și la importanța înțelegerii sacrificiului depus de acești practicanți pentru ca ei să își poată atinge visurile cele mai înalte. Una dintre cele mai de seamă reprezentante ale boxului românesc feminin nu a omis să puncteze perioada de indisponibilitate prin care trece și care i-a permis să fie împreună cu cei care au asistat la „Parasport Camp 2025”:
„Mă bucur că pot să fiu prezentă aici, pentru că trebuia să fiu în cantonament în perioada aceasta, dar, pentru că m-am accidentat, am fost nevoită să mai stau ceva vreme în București, așa că sunt fericită că pot susține și pot face vizibilă importanța acestor sportivi paralimpici. Pe ei îi considerăm diferiți față de noi, dar ei fac un efort mult mai mare pentru a face performanță. Cred că ei sunt cel mai bun model pe care noi putem să îl urmăm și să ne inspirăm de la ei, un model de voință, de determinare, de ambiție. Tot ceea ce fac ei este supraomenesc, să poți să reușești în sport cu toate problemele pe care le ai este ceva ce nu toată lumea poate să realizeze”, a declarat pugilista din țara noastră în exclusivitate pentru București FM.
O altă practicantă a boxului românesc, colegă de generație cu cea care a reprezentat țara noastră la cea mai recentă ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris, din anul 2024, Claudia Nechita, a subliniat care sunt sentimentele pe care le dezvoltă în cadrul evenimentului, atunci când ia parte la proiecția unui cantonament special conceput pentru lumea sportivilor paralimpici. Aceasta a mai menționat, printre altele, felul în care persoanele cu dizabilități care sunt implicate în desfășurarea unei discipline sau alteia, pot motiva alți oameni înspre a se apropia și mai mult de sport, în termeni generali:
„Mie îmi plac astfel de evenimente, mai ales că promovează sportul și cu atât mai mult acești sportivi minunați care, pe lângă problemele de sănătate pe care le au, arată o voință și o determinare maxime. Sunt niște modele pentru noi și pentru toată lumea care se luptă și pentru cei care nu fac cât ar trebui să facă, ei sunt modelele care demonstrează că atunci când ai o problemă, poți reuși și nu există limite în ceea ce faci. Cred că sunt oameni, la fel ca noi, și nu este ușor, însă ceva din interiorul lor sau Dumnezeu este cel care le dă acea putere pentru a depăși greutățile pe care le întâmpină”, a transmis Claudia Nechita pentru sursa menționată anterior despre evenimentul la care a acceptat să vină.
Rareș Andrei Toader, atlet român, specialist în proba de aruncare a greutății, proaspăt medaliat cu aur în cadrul Campionatelor Europene, a comunicat care este senzația pe care a trăit-o odată cu apropierea de sportivii paralimpici și de această lume în care dizabilitățile nu se opun practicării unei anumite discipline. De asemenea, acesta a precizat modalitatea prin care oamenii implicați în fenomen pot fi sursa de inspirație îndeajuns de consistentă pentru ca alte persoane să dea tot ce au mai bun pentru a atinge performanțele dorite la nivel național, dar și la nivel internațional:
„Ei sunt cu adevărații campioni, ei ne inspiră și pe noi, olimpicii României și ar trebui să ne dăm seama în momentele în care ne este greu să ne gândim la ei și, bineînțeles, îi susținem cu toată încrederea. Să sperăm că acest proiect se va dezvolta la nivel național și în colaborare cu federațiile sportive. Ei sunt un exemplu că se poate doar prin prezență și prin simplul fapt că participă la competiții. Este incredibil, pentru că noi tindem să credem că este greu, dar realitatea este alta”, a transmis practicantul de atletism din România la microfonul București FM.