Concert caritabil Noaptea Privighetorilor – 23 mai, Campus USAMV

Articol de arionmihaela, 20 mai 2025, 22:16
Societatea Ornitologică Română (SOR) vă invită la o nouă ediţie a evenimentului Noaptea Privighetorilor.
Ediţia din acest an, derulată sub semnul a 35 de ani de existenţă şi activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor şi al naturii, îşi propune să aducă faţă în faţă publicul larg şi specialiştii, membrii şi voluntarii organizaţiei.
În 23 mai, în Campusul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, SOR sărbătoreşte această aniversare aşa cum ştie mai bine, în natură, vorbind despre păsări şi cântând pentru păsări. Publicul este aşteptat de la orele 18:00 să participe la această sărbătoare, să sprijine activ educaţia pentru natură şi, în final, să se delecteze cu un concert caritabil susţinut de violonistul Alexandru Tomescu.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti este pentru al treilea an gazda evenimentului Noaptea Privighetorilor. Parcul dendrologic şi grădina botanică din campusul universitar sunt spaţii superbe, generoase, potrivite a servi ca sală de clasă pentru lecţiile dedicate naturii în mediul urban. Nu doar vegetaţia ajută la succesul acestui demers, ci şi diversitatea mare a speciilor de păsări sălbatice care pot fi observate sau auzite aici.
“Am admirat dintotdeauna aceşti adevăraţi cântăreţi virtuozi din natură: păsările, ce cu discreţie ştiu să ne însenineze orice zi, că e vorba de o zi de drumeţie în natură sau o zi agitată în oraş. Mă bucur să pot contribui şi eu cu muzica lui Bach şi a lui Enescu la acest concert polifonic organizat de inimoasa Societate Ornitologică Română. O dată în plus, avem o confirmare a ideii: muzica este la ea acasă, oriunde este cineva dornic să o cânte şi altcineva gata să o primească! Vă aşteptăm cu drag la concert!” a declarat Alexandru Tomescu, invitatul special al ediţiei din acest an, un vechi susţinător al proiectelor educative ale SOR.
Concertul este unul caritabil, fondurile obţinute din donaţii urmând să fie folosite în proiectele educative ale SOR. Invităm publicul să facă o donaţie folosind pagina dedicată evenimentului.
Programul evenimentului
Bucureşti, 23 mai 2025, Campusul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară
– 18:00 – 19:30 – Tururi ghidate de biologii şi membrii SOR
– 18:00 – 19:30 – Expoziţie aniversară ‘Cei 35 de ani ai SOR’
– 19:30 – Recital susţinut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu. Acesta va interpreta, într-o variantă transpusă pentru vioară, suitele pentru violoncel nr. 1 şi nr. 3 (BWV 1007, BWV 1009) de Johann Sebastian Bach, iar la final vom putea audia ‘Lăutarul’, din suita ‘Impresii din copilărie’ de George Enescu. Vom avea ocazia să ascultăm şi să vedem un instrument extrem de valoros, şi anume vioara Stradivarius Elder Voicu.
În deschiderea recitalului susţinut de Alexandru Tomescu îi veţi putea asculta pe Valentin Simion (violoncel) şi Ştefan Pretuleac (pian), cu două lucrări foarte bine asortate evenimentului: ‘Silence of the Woods’ de AntonĂn DvoĹ™ak şi ‘Dans ţărănesc’ de Constantin Dimitrescu.
Pentru o cât mai bună organizare a tururilor ghidate rugăm publicul să se înscrie folosind formularul de participare.
“Păsările au cântat primele, cu mult înaintea noastră, şi de Noaptea Privighetorilor, le vom aduce un omagiu cântând pentru ele. Şi o facem cum nu se poate mai frumos: prin arcuşul maestrului Alexandru Tomescu. Vă invităm la concertul nostru caritabil de pe 23 mai şi vă îndemnăm să fiţi generoşi cu natura! Banii strânşi din donaţiile dumneavoastră vor ajuta Societatea Ornitologică Română să ducă mai departe proiectele atât de necesare cântătoarelor. Anul acesta, cântăm pentru păsări, donăm pentru păsări. De aceea, aşteptăm alături de noi prietenii păsărilor şi ai naturii şi nu ne supărăm dacă vin însoţiţi de proprii lor prieteni. E nevoie de cât mai mulţi pentru a face ca lucrurile să se întâmple. Şi ne bucură să avem alături de noi personalităţi din zone diferite ale vieţii publice, care au înţeles importanţa educaţiei pentru natură şi au experimentat la modul personal beneficiile oferite de cunoaşterea şi imersarea în natură – Carmen Tiderle, Sergiu V. Vasile sau Sergiu Vasile Bejan.” a declarat Teodora Domşa, coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor.