Ascultă Radio București FM Live

UPDATE: Livetext > ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025 | Turul 2

UPDATE: Livetext > ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025 | Turul 2

Articol de bucurestifm, 18 mai 2025, 06:55 / actualizat: 18 mai 2025, 20:16

Update 20:00 – Peste 11 milioane de români (62,74%) au mers să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale, până la această oră. În țară, cei mai activi sunt cetățenii din județul Ilfov, care s-au menținut de-a lungul zilei pe primul loc ca procent de participare, urmați de cei din județul Cluj. În schimb, cea mai scăzută participare s-a înregistrat în județul Vaslui.

La București, au ieșit la urne peste 1.056.784 de oameni (59,32%). Cea mai mare prezență la vot se înregistrează în Sectorul 1 (68,02%), iar cea mai mică în Sectorul 3 (49,44%).

În străinătate, peste 1.597.673 de români cu drept de vot și-au exprimat opțiunea până la această oră. Italia, țara cu cea mai mare comunitate românească, este pe prima poziție, cu circa 278.000 de voturi, urmată de Germania, cu peste 271.000 de votanți, și Marea Britanie, cu peste 260.000 de alegători.

Amintim că toate urnele, atât din țară, cât și din străinătate, se închid peste o oră.

Foto: screenshot/ prezenta.roaep.ro

Update ora 19:00 – Prezența la vot în turul II al alegerilor prezidențiale a depășit procentul de participare cu care s-a încheiat primul tur. Aproximativ 59,43% dintre românii cu drept de vot și-au exprimat opțiunea până acum.

Update ora 18:00 – Peste 55,51% din populația cu drept de vot s-a prezentat la urne până la această oră. O prezență mai ridicată se înregistrează în județele Ilfov, Cluj, Argeș și Brașov, în timp ce la polul opus se află în judeţele Satu Mare, Vaslui și Caraș-Severin.

Cele mai active persoane sunt cele cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani, urmate de cele din tronsonul de vârstă 65+, iar împărțirea după gen arată că femeile au ieșit la vot într-o proporţie mai mare decât bărbații. Totodată, prezența este mai mare în mediul urban.

Foto: screenshot/ prezenta.roaep.ro

Update ora 17:00 – Peste 9 milioane de români (50,90 %) au mers să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale. Aproximativ 7.779.948 de cetățeni și-au exprimat opțiunile în țară și aproximativ 1.376.738 în străinătate, cifre mult peste cele de acum două săptămâni, de la aceeași oră.

Update ora 16:00 – Prezența generală la urne în turul doi al alegerilor prezidențiale a trecut de 47,09% din numărul total de alegători. În Capitală, prezenta la această oră este de peste 44,65%.
Pe primul loc este Sectorul 1 cu 51,45 %, iar la coada clasamentului se află Sectorul 3 cu 37,27%.

Foto: screenshot/ prezenta.roaep.ro

Update ora 15:00 – Românii votează în ritm alert. Peste 7 milioane de oameni au votat până acum. Cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat în județul Ilfov (52%), în timp ce la polul opus se află județul Vaslui, cu 26%.

Update ora 14:00 – Peste 6.600.000 de români au votat până acum. În București, prezența la vot este de circa 33-34%. În diaspora, în schimb, prezența este record, asfel că peste 950.000 de români s-au prezentat la urne până la această oră.

Update, ora 13: In tara prezenta la vot la ora 13 este de peste 4 milioane 700 de mii de alegatori, adica aproximativ 26 la suta din numarul cetatenilor cu drept de vot. In strainatate pana la ora 13 au votat peste 1 milion de romani.

Update, ora 12: Prezenta la vot la ora 12 este de aproape 3 milioane 700 de mii de alegatori, adica aproximativ 20 la suta din numarul cetatenilor cu drept de vot. In strainatate pana la ora 12 au votat peste 900 de mii de romani.

Update, ora 11: Prezenta la vot la ora 11 este de peste 2 milioane 800 de mii de alegatori, adica peste 15 la suta din numarul cetatenilor cu drept de vot. In strainatate pana la ora 11 votasera peste 840 de mii de romani.

Update, ora 10: Prezenta la vot la 3 ore dupa deschiderea sectiilor de votare din tara este de peste 1 milion 500 de mii de alegatori, adica 8,74 la suta din numarul cetatenilor cu drept de vot. In strainatate pana la ora 10 votasera peste 775 de mii de romani.

Update, ora 9: Prezenta la vot la 2 ore dupa deschiderea sectiilor de votare din tara este de aproape 894 de mii de alegatori, adica 4,97 la suta din numarul cetatenilor cu drept de vot. In strainatate pana la ora 9 votasera peste 756 de mii de romani.

Update, ora 8: Prezenta la vot la o ora de la deschiderea sectiilor de votare din tara este de aproape 360 mii de alegatori, adica 2 la suta din numarul cetatenilor cu drept de vot. In strainatate pana la ora 8 votasera peste 747 de mii de romani.

Duminică, pe 18 mai, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele dintre cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în turul întâi, George Simion și Nicușor Dan.

Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Este declarat Presedinte candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
Președintele este ales pentru un mandat de 5 ani.
Secţiile de vot s-au deschis la ora 07:00 şi se închid la ora 21:00.
Alegătorii care la ora 21:00 aşteaptă la rând să voteze pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora 23:59.
Atât în cazul secţiilor de votare din străinătate, cât şi în cazul celor din ţară, la ora locală 21:00 sau la ora locală a României 21:00, după caz, doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, desemnaţi de către preşedintele respectivului birou electoral, verifică dacă în sediul secţiei şi/sau în afara acestuia se află alegători care stau la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot.
În cazul în care la ora locală 21:00 sau la ora locală a României 21:00, după caz, în sediul secţiei şi/sau în afara acestuia se află alegători care stau la rând, cei doi membri ai biroului electoral efectuează următoarele operaţiuni:
* numără alegătorii aflaţi la rând la ora locală 21:00 sau la ora locală a României 21:00, după caz;
* înmânează bonuri de ordine alegătorilor aflaţi la rând la ora locală 21:00 sau la ora locală a României 21:00, după caz, pe care s-a aplicat ştampila de control a secţiei de votare sau echivalentul acesteia, după caz;
* consemnează numărul alegătorilor aflaţi la rând într-un proces-verbal constatator;
* predau procesul-verbal preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare care comunică, de îndată, prin orice mijloc, biroului electoral judeţean, biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti sau biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, după caz, numărul alegătorilor aflaţi la rând;
* rămân în afara localului de vot pentru a monitoriza ordinea de acces în cadrul acestuia;
* interzic altor persoane să se aşeze la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot ulterior orei locale 21:00 sau orei locale a României 21:00, după caz.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale au fost tipărite 19.796.726 de buletine de vot care vor fi utilizate în ţară.
De asemenea, au fost tipărite 3.600.000 de buletine de vot pentru străinătate, fiind acelaşi număr de buletine de vot ca la primul tur de scrutin, precum şi 6.389 de buletine de vot utilizate în străinătate de către alegătorii care votează prin corespondenţă.
Expert Forum a anunţat că pune la dispoziţia celor interesaţi un centru de informare şi asistenţă electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale din 18 mai, prin intermediul căruia experţi şi jurişti vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării şi vor oferi sprijin pentru sesizarea neregulilor.
Cei interesaţi vor putea suna la numerele de telefon 0800 460 002 – gratuit în România sau 0318.222.800 – tarif normal pentru străinătate.
Call center-ul va fi activ pe 17 mai (10:00 – 21:00) şi duminică 18 mai (7:00 – 22:00) – ora României, a precizat Expert Forum, organizaţie membră a Coaliţiei Vot Corect.
De asemenea, alegătorii care au nevoie de informaţii legate de procesul electoral vor putea accesa oricând platforma www.votcorect.ro.
Aceasta oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: unde şi cum votez, cu ce documente, cum fac sesizări şi altele şi conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din zilele scrutinului.
Alegătorii vor primi asistenţă pentru a formula plângeri, dacă este cazul, sau vor fi îndrumaţi pentru a-şi putea exercita dreptul de vot, a indicat Expert Forum.
‘La alegerile din 4 mai cele mai multe sesizări au fost legate de continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinelor de vot, încălcarea legislaţiei privind datele personale sau probleme legate de organizarea birourilor electorale – îi invităm pe toţi cei interesaţi să raporteze aceste nereguli pe votcorect.ro, dar mai ales să se adreseze autorităţilor care pot soluţiona astfel de plângeri în timp util’, a mai transmis organizaţia.
Organizaţiile membre ale coaliţiei Vot Corect vor monitoriza zilele votării, începând de vineri, cu aproape 1.300 de observatori independenţi, acreditaţi în ţară şi străinătate.
‘Observatorii vor fi prezenţi în secţiile de votare până duminică, inclusiv la numărarea voturilor, pentru a asigura corectitudinea desfăşurării alegerilor, dar şi pentru a colecta date care vor contribui la elaborarea unor recomandări pentru îmbunătăţirea procesului electoral. Monitorizarea procesului electoral se va realiza cu ajutorul aplicaţiei pentru smartphone Vote Monitor, dezvoltată de Code for Romania. Comunicatele privind observarea procesului electoral vor fi accesibile în zilele alegerilor pe pagina web www.votcorect.ro/comunicate‘, a mai precizat sursa citată.
Reprezentanţii Vot Corect vor prezenta, luni, online, concluziile campaniei de observare turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, începând cu ora 13:00.
Coaliţia Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Drept din România şi Code for Romania, care a dezvoltat aplicaţia pentru observatori Vote Monitor, precum şi Asociaţia Promolex – pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova.
Votul la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se poate prelungi atât la secţiile din ţară, cât şi în străinătate pentru cei aflaţi la rând la ora la care urnele ar trebui să se închidă.
În străinătate, românii votează timp de trei zile.
În cele trei zile, secţiile de votare se deschid la ora locală 7:00.
În prima şi a doua zi ale votării, secţiile din diaspora se închid la ora locală 21:00. În aceste zile, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secţiei, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mai târziu la ora locală 23:59.
În a treia zi a scrutinului în străinătate, votarea se încheie astfel:
* secţiile organizate în zone al căror fus orar este avansat faţă de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 înainte ca România să ajungă la respectiva oră) se închid la ora locală 21:00. În această situaţie, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secţiei de votare din străinătate, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora locală 23:59;
* secţiile organizate în zone situate pe acelaşi fus orar cu cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 în acelaşi moment) se închid la ora locală 21:00. În această situaţie, alegătorii aflaţi la rând pot să voteze până cel mai târziu la ora locală 23:59;
* secţiile de votare organizate în zone al căror fus orar este înapoiat faţă de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 ulterior momentului în care România ajunge la respectiva oră) se închid la ora locală a României 21:00. Şi în această situaţie, alegătorii care la ora locală a României 21:00 se află la sediul secţiei de votare din străinătate, precum şi cei care se află la rând pot vota până cel mai târziu la ora locală a României 23:59.
În ţară, votarea se desfăşoară într-o singură zi – duminică.
Autoritatea Electorală Permanentă mai arată că ‘au fost distribuite suficiente buletine de vot atât la secţiile de votare din ţară, cât şi la cele din străinătate, astfel încât votarea să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii’.
‘Chiar dacă, în mod excepţional şi fără precedent în ultimele scrutinuri, o secţie de votare ar risca să rămână fără buletine de vot, aceasta poate să ceară suplimentarea numărului de buletine de vot pentru respectiva secţie de votare, necesarul suplimentar fiind asigurat, de îndată, prin redistribuirea buletinelor de vot de la alte secţii de votare din străinătate, din cadrul aceluiaşi judeţ sau din cadrul aceluiaşi sector al municipiului Bucureşti, după caz’, a mai menţionat AEP.
Alegătorii pot afla adresele sediilor secţiilor de votare organizate pentru scrutinul din 18 mai 2025 accesând Harta secţiilor de votare pentru alegerile prezidenţiale, disponibilă la următorul link: https://gis.registrulelectoral.ro/HartaSectiiPrezidentiale/  sau Registrul secţiilor de votare actualizat la data de 14.05.2025, disponibil la adresa https://www.roaep.ro/management-electoral/geografie-electorala/registrul-sectiilor-de-votare/.
Totodată, alegătorii din ţară pot verifica unde sunt înscrişi pe lista electorală permanentă accesând www.registrulelectoral.ro.
Mai multe informaţii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2025 se regăsesc pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente, www.roaep.ro, şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro.
“Autoritatea Electorală Permanentă îndeamnă alegătorii să se informeze corect şi doar din surse oficiale pentru a se proteja împotriva dezinformărilor care le pot influenţa opţiunile electorale”, se mai arată în comunicat.
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării. Votarea în străinătate va avea loc şi vineri, şi sâmbătă, de la orele 7:00 şi până la orele 21:00. În ziua de duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 7:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, dar fără a depăşi ora 21:00 a României. Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului ţării sau se află temporar în străinătate pot vota pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării.
In tara, votul se exercitã la sectia pe raza cãreia alegãtorul este arondat cu domiciliul sau cu resedinta.
În Capitalã se voteazã doar în sectorul în care aveti domiciliul sau resedinta.
Dacã vã aflati în altã localitate, puteti vota la orice sectie, pe listele suplimentare.
Alegãtorii care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua votãrii, pot sã-si exprime optiunea electoralã în baza unui act de identitate valabil emis de autoritãtile române – cartea de identitate, cartea electronicã de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din scolile militare.
Fiecare alegãtor va primi un singur buletin de vot.
Pentru ca votul sã fie valabil, stampila trebuie aplicatã pe un singur patrulater care contine numele candidatului pentru care opteazã.
Dupã ce au votat, alegãtorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albã care poartã stampila de control sã rãmânã în afarã si le introduc în urnã.
Îndoirea gresitã a buletinului de vot nu atrage nulitatea dacã secretul votului este asigurat.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisã.
Urna mobilã se foloseste pentru alegãtorii care nu se pot deplasa la sectia de votare din motive obiective, cauzate de boalã sau invaliditate, pentru cei internati într-o unitate medicalã sau pentru persoanele care executã o pedeapsã privativã de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale.
PS6: Amenzi pentru aruncarea chiștoacelor pe stradă!
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 18:29

PS6: Amenzi pentru aruncarea chiștoacelor pe stradă!

Aruncarea chiștoacelor pe domeniul public NU este un gest neînsemnat! Amenzile ajung până la 5.000 de lei, transmite promaria sectorului 6....

PS6: Amenzi pentru aruncarea chiștoacelor pe stradă!
Festivalul Internațional George Enescu, ediție monumentală!
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 18:15

Festivalul Internațional George Enescu, ediție monumentală!

Peste exact două luni, România se va transforma în cea mai mare scenă a muzicii universale. Din 24 august, timp de 29 de zile, România devine...

Festivalul Internațional George Enescu, ediție monumentală!
ISUBIF- Un adult si 12 copii, transportati la spitale- Victor Gomoiu, Marie Curie, Grigore Alexandrescu, Matei Balș și Județean Ilfov
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 18:11

ISUBIF- Un adult si 12 copii, transportati la spitale- Victor Gomoiu, Marie Curie, Grigore Alexandrescu, Matei Balș și Județean Ilfov

In urma cu scurt timp pompierii au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat mai multor persoane, din cadrul unei unități de...

ISUBIF- Un adult si 12 copii, transportati la spitale- Victor Gomoiu, Marie Curie, Grigore Alexandrescu, Matei Balș și Județean Ilfov
CFR: Trenurile vor circula cu viteză redusă, din cauza temperaturilor mari la nivelul şinei
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 17:55

CFR: Trenurile vor circula cu viteză redusă, din cauza temperaturilor mari la nivelul şinei

 CFR SA va dispune reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor în zonele unde temperatura la nivelul şinei atinge sau depăşeşte 50 de grade...

CFR: Trenurile vor circula cu viteză redusă, din cauza temperaturilor mari la nivelul şinei
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 17:48

Raport: „Starea mediului în București”

Poluarea aerului atinge deja niveluri alarmante, în București.  Traficul rutier este cauza principala pentru 60% din noxe, potrivit raportului...

Raport: „Starea mediului în București”
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 17:36

Societatea de Transport București va introduce în circulație, în perioada următoare, toate vehiculele echipate cu aer condiționat

Societatea de Transport București ia măsuri de protecție pentru călători, în contextul temperaturilor extreme anunțate de meteorologi....

Societatea de Transport București va introduce în circulație, în perioada următoare, toate vehiculele echipate cu aer condiționat
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 17:31

TPBI: Linia 205 – deviată joi, între orele 09.00-11.00

Pentru desfășurarea ceremoniei militare prilejuite de „Ziua Drapelului Național”, la dispoziția Brigăzii Rutiere de Poliție, linia 205 va...

TPBI: Linia 205 – deviată joi, între orele 09.00-11.00
Actualitate marți, 24 iunie 2025, 17:28

Sector 6: se montează noi limitatoare de viteză

Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 montează 36 de limitatoare de viteză pe mai multe străzi. Acestea au scopul de a...

Sector 6: se montează noi limitatoare de viteză