Florin Oprișor, antrenor și fost jucător de rugby la RC Grivița, despre nivelul din România al disciplinei sportive și despre promovarea tinerelor talente: „Cei care practică rugby au șansa de a deveni bărbați cu adevărat și se pot disciplina enorm”
Florin Oprișor, antrenor principal de rugby al celor de la RC Grivița, formație din Capitală, dar și fost practicant al acestei discipline, pe lângă evoluțiile sale din tricoul formației pe care o conduce de pe margine în prezent, cu meciuri în picioare pentru Locomotiva București, a fost prezent în studioul postului de radio a cărui frecvență este 98.3 FM, alături de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, „În Comunitate”, ediție sportivă. Actualul tehnician din țara noastră a evidențiat borna la care se situează ramura sportivă la nivel național pe care o reprezintă, dar a discutat și despre interesul său în a promova tinere talente, tocmai pentru a construi un viitor prosper în rugby, dar și pentru a populariza și crea o plajă largă de atracție față de această activitate sportivă.

Articol de mariosoare, 18 mai 2025, 13:46 / actualizat: 18 mai 2025, 16:03
Florin Oprișor a fost „oaspetele” unei noi ediții cu tematică sportivă a emisiunii radiofonice de pe București FM, „În Comunitate”, acolo unde gazdele Răzvan Ursuleanu și Mario Soare au comentat subiecte legate de lumea rugby-ului din România, invitatul fiind antrenor și fost jucător al celor de la RC Grivița, unul dintre cluburile de tradiție din Capitală în ceea ce privește această ramură sportivă. Tehnicianul ocupă funcția de „principal” în cadrul echipei care este formată din practicanți ce dețin un loc de muncă diferit față de activitatea sportivă, dar care se reunesc pentru a produce performanță la nivelul diviziilor din România.
Florin Oprișor a evoluat, de-a lungul timpului, pentru Locomotiva București, dar și pentru RC Grivița, iar poziția sa a fost una de aripă de grămadă, despre care a vorbit și în timpul show-ului radiofonic, specificând care sunt responsabilitățile jucătorilor ce sunt prezenți în acea zonă a terenului, dar și felul în care maniera colectivă de a trata meciurile cântărește în această disciplină sportivă:
„Nu înseamnă că poziția pe care eu am ocupat-o de-a lungul timpului diferă cu mult față de celelalte posturi din teren, pentru că orice zonă trebuie acoperită cu aceeași atenție și densitate de jucători, însă, pot mărturisi că este nevoie de mult curaj, indiferent unde te afli atunci când intri într-un meci de rugby. Jocul colectiv este la fel ca în alte sporturi, dar, într-adevăr, disciplina și rigurozitatea valorează enorm, pentru că mobilizarea, disciplina și starea de spirit pozitivă din interiorul vestiarului sunt elemente cruciale în acest sport”, a transmis Florin Oprișor în fața microfonului din „În Comunitate”.
Antrenorul principal al celor de la RC Grivița a punctat modalitatea prin intermediul căreia a transmis celor trei copii ai săi, toți fiind băieți, pasiunea pentru rugby și care au fost aspectele pe care le-a prezentat acestora, atunci când cei care „îi calcă pe urme” l-au chestionat referitor la frumusețea sportului de care este legat în continuare. Florin Oprișor a pus accentul pe o discuție naturală și pe câteva elemente ce sunt fundamentale nu doar în timpul prestării acestei activități, dar și în viața de zi cu zi a oricui:
„Le-am dezvăluit copiilor mei faptul că, dacă îți dorești să îți faci prieteni pe viață sau să legi conexiuni durabile cu oameni de care te vei atașa și dacă îți propui să te disciplinezi, să cunoști ce înseamnă să fii cu adevărat bărbat, rugby-ul este pentru tine. Ei au înțeles acest lucru, au încercat, le-a plăcut și în prezent sunt atrași de acest sport pe care îl practică cu multă pasiune și determinare.
În această disciplină sportivă, reușești să te maturizezi constant și să privești altfel lucrurile prin care treci în viață, nu doar în sport”, au fost cuvintele tehnicianului de la RC Grivița, formație care a încheiat în sezonul precedent pe locul al șaselea la nivelul Diviziei Naționale de Seniori, respectiv, pe poziția a 12-a în clasamentul general care prezintă prestațiile echipelor la nivelul întregii țări.
RC Grivița a fost nevoită, în stagiunea trecută, să treacă prin episoade complicate înaintea, în timpul ori la finalul unor partide de la nivel național, pentru că această echipă din București a fost supusă unor teste dificile, precum disputarea unui duel în inferioritate numerică, într-un moment în care punctele erau vitale, respectiv, desfășurarea unei încleștări cu o multitudine de jucători tineri, ca urmare a unei sancțiuni primite de la nivelul superior al conducerii destinate Diviziei Naționale de Seniori.
Florin Oprișor a fost întrebat care dintre aceste evenimente ce au condus la o îngreunare a gestionării vestiarului de către cel de pe banca tehnică, printre altele, a fost cel care i-a arătat că rolul său este unul cheie. De asemenea, tehnicianul trupei care adună practicanți de rugby ce prezintă alte preocupări de bază în viețile lor cotidiene, a povestit felul în care și-a motivat sportivii tineri, atunci când aceștia au fost utilizați în număr mare, din pricina indisponibilității jucătorilor din prima linie:
„Cred că meciul de la Bârlad a fost unul de mare anduranță și unul care ne-a presat foarte mult din punct de vedere fizic și psihic, dar mult mai greu a fost să gestionăm momentele de după acea partidă, pentru că toți ochii erau ațintiți asupra noastră. În calitate de antrenor, toate duelurile sunt grele și de fiecare dată întâmpin provocări noi cu care trebuie să mă confrunt și pe care încerc să le dobor. Jucătorilor tineri le-am explicat miza acelor momente, am stat de vorbă cu fiecare dintre ei separat, aici este secretul, să îi cunoști bine, să îi întrebi diverse lucruri și să te interesezi de starea lor.
La un moment dat, 16 jucători din totalul de 23 erau tineri și de fiecare dată încercăm, la RC Grivița, să includem în meciuri sportivi cu mult potențial, tocmai pentru a le da încredere și pentru a îi obișnui cu realitatea din teren”, a mai spus Florin Oprișor, cel care a menționat, într-un interviu acordat anterior debutului noului sezon, faptul că își dorește mai multă maturitate din partea celor pe care îi pregătește.
Echipa națională de rugby a României a obținut „biletele” pentru Campionatul Mondial de Rugby din Australia, din anul 2027, la capătul unei victorii entuziasmante obținute împotriva Belgiei, la Mons, scor final, 31-14, iar sărbătoarea a pornit în „sânul” primei reprezentative a țării noastre, atunci când confruntarea disputată în compania Portugaliei s-a finalizat.
„Stejarii” urmează să evolueze pentru a 1o-a oară la un turneu final care cuprinde selecționate de pe întreg globul pământesc, iar singura absență a jucătorilor de rugby din România a fost cea din anul 2019, atunci când rațiunile au fost unele administrative, ci nu unele sportive. Florin Oprișor a prefațat felul în care ar putea arăta echipa națională de rugby din țara noastră în cadrul Campionatului Mondial de Rugby din Australia, menționând importanța forței grupului și necesitatea aplicării unei tactici precise:
„Așteptările tuturor oamenilor de rugby din România sunt unele legate de posibilitatea ca naționala noastră să facă meciuri cât mai bune, așa cum s-a întâmplat și în precedentele campanii de Cupă Mondială, să reușim să luăm un loc cât mai onorabil pentru națiunea noastră. Trebuie să ținem cont că bugetele diferă, investițiile care se fac în rugby-ul românesc sunt mult mai puține decât sumele de bani care se aduc acestui sport în cadrul altor țări participante, iar acest aspect își va spune cuvântul, într-un fel sau altul.
Suntem în top 20 la nivel mondial, iar punctul forte al nostru cred că va fi grămada ordonată, aspect care întotdeauna a fost unul pozitiv în echipa noastră. Includ partea de margine, partea de joc în câmp, suntem puternici, iar, totodată, intervin naturalizările de care avem nevoie, pe lângă tinerii noștri care acced în echipa națională, cum ar fi Conache, de la Steaua București, Graure de la Dinamo București”, a conchis actualul antrenor al celor de la RC Grivița „În Comuniate”, ediție sportivă.
Interviul complet realizat de către Răzvan Ursuleanu și Mario Soare împreună cu Florin Oprișor poate fi urmărit aici.