Break the fake: Exagerare sau realitate? Trei noutăți din sfera AI

Articol de Vicentiu Andrei, 14 mai 2025, 12:07
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Bine te-am regăsit!
Ne aflăm în plină explozie a aplicațiilor de Inteligență Artificială și progresele sunt cu adevărat uimitoare. MIT Technology Review are o rubrică permanentă în care anunță noutățile din industrie. Am colectat câteva dintre acestea pentru tine. Viitorul este aici, însă nu toate aplicațiile au efecte pozitive pentru societate sau reușesc să realizeze cu adevărat ceea ce promit.
1. Terapeuți virtuali neobosiți
Primul studiu clinic al unui robot terapeutic bazat pe inteligență artificială generativă sugerează că acesta a fost la fel de eficient ca terapia umană pentru participanții cu depresie, anxietate sau risc de a dezvolta tulburări de alimentație. Dar, pentru că întotdeauna există un „dar”, modelele de roboți terapeuți nu au încă undă verde. Ele trebuie să devină sigure înainte de ajunge pe piață, deoarece o greșeală în acest context poate face un rău real și foarte concret pacientului. A doua problemă este că elementele definitorii ale unei relații terapeutice de calitate – obiectivele comune și colaborarea – sunt greu de reprodus într-un program software. Nu în ultimul rând, rămân alte două probleme de rezolvat: necesitatea supervizării umane, ceea ce reduce numărul de pacienți care pot dialoga cu terapeuții artificiali, și problema autorității competente să reglementeze acest serviciu pentru pacienți.
2. Sportivi (relativ) performanți
În China, a avut loc prima cursă oameni-roboți, și dacă te temi de un moment de tip „Terminator,” poți răsufla ușurat. Peste 20 de roboți umanoizi bipezi au concurat în cadrul primului semimaraton oameni-roboți din lume, și – deși impresionanți din punct de vedere tehnologic – au fost departe de a-i depăși pe oameni pe distanță lungă. Cel mai rapid robot înscris în cursă a terminat traseul în două ore și 40 de minute,cu aproape două ore mai mult decât recordul mondial uman de 56:42, în timp ce câștigătorul uman al cursei mixte a ajuns la finish într-o oră și 2 minute.
3. Roboții încearcă să ne păcălească uneori
Un comportament pe care până de curând îl consderam eminamente uman este acela în care o persoană se preface în mod strategic că ne împărtășește valorile sau punctele de vedere. Un experiment centrat pe modelul generator de limbaj Claude 3 Opus a urmărit să vadă ce se întâmplă dacă un model este instruit să își încalce programarea inițială. Claude a fost setat să fie politicos, sincer și inofensiv. În cadrul experimentului, cercetătorii i-au transmis un nou set de instrucțiuni contradictorii Concluzia a fost că modelul este capabil să păcălească. Mai exact, a fost observat comportamentul prin care modelul pare să urmeze regulile și valorile stabilite în noile instrucțiuni, dar, în realitate, doar se preface că este aliniat acestora, păstrându-și de fapt preferințele inițiale. Rezultatele experimentului ridică preocupări majore privind siguranța AI, deoarece sugerează că modelele pot păstra preferințe interne care contravin obiectivelor de antrenament și pot acționa în moduri neașteptate atunci când cred că nu sunt supravegheate.
Atât pentru azi, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.