Accesibilizarea spațiului public sau capcane pentru nevăzători?

Articol de Mircea Apostolescu, 13 mai 2025, 14:43
În spațiul public se discută despre un București pentru oameni, despre accesibilizarea orașului pentru persoanele cu necesități speciale. Și nu este vorba doar despre coborârea birdurilor, despre repararea gropilor și șanțurilor de pe trotuare, despre modernizarea refugiilor de tramvai, astfel încât să devină accesibile pentru persoanele în cărucior rulant, mămicilor sau bunicilor cu copii în căruț sau celor care au un bagaj mai mare; este vorba și despre accesibilizarea spațiului public și pentru nevăzători.
Desigur, Administrația Străzilor, din subordinea Primăriei Capitalei, se mândrește cu dotarea unor semafoare cu instalație cu semnale acustice, cu montarea unor semnalizatoare tactile la marginea trotuarelor.
Dar pentru ca străzile să le fie accesibile nevăzătorilor trebuie înlăturare toate acele obstacole care îi pot pune în pericol, de la capete de țeavă ieșite din asfalt, până la dale de pavaj denivelate, gropi sau denivelări ale asfaltului etc.
Ce ne facem, însă, atunci când chiar Administrația Străzilor instalează adevărate capcane pentru nevăzători, cum sunt aceste semne de circulație ancorate astfel încât te poți împiedica de ele, chiar dacă nu ești nevăzător, ci ai doar o vedere mai slabă, ori lumina este mai redusă sau pur și simplu nu ești atent?