“A Girl’s Story”, un spectacol-confesiune al Teatrului Schaubuhne Berlin, pe scena ARCUB

Articol de bucurestifm, 13 mai 2025, 15:04
Stagiunea Internaţională de Teatru 2025, cel mai nou proiect teatral marca ARCUB, lansat în luna aprilie, continuă cu “A Girl’s Story”, o producţie semnată de prestigioasa companie germană Schaubuhne Berlin.
Spectacolul va avea două reprezentaţii pe scena Sălii Mari ARCUB, pe 16 şi 17 mai, de la ora 19.00, şi propune un discurs scenic emoţionant şi necesar despre memorie, traumă şi dorinţa feminină, inspirat din romanul autobiografic “Memoire de fille” al câştigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură, Annie Ernaux.
“A Girl’s Story” – teatrul ca spaţiu de rezistenţă şi vindecare
Un spectacol care depăşeşte graniţele unei simple adaptări literare, în regia lui Sarah Kohm, “A Girl’s Story” este un monolog susţinut de actriţa Veronika Bachfischer care explorează, cu o sinceritate brutală, prima experienţă de iubire a unei adolescente – o relaţie marcată de abuz fizic şi emoţional, ale cărei răni se extind dincolo de timp. Pornind de la textul scriitoarei franceze multipremiate Annie Ernaux, spectacolul este o disecţie poetică a memoriei şi a dorinţei feminine.
O experienţă scenică radicală, produsă de Schaubuhne Berlin, teatru recunoscut pentru limbajul avangardist şi pentru curajul de a aborda subiecte incomode, “A Girl’s Story” nu propune răspunsuri facile, ci ne obligă să ne întrebăm: putem imagina o naraţiune a dorinţei feminine eliberată de perspectiva masculină? Putem vorbi despre ruşine ca formă de rezistenţă? Într-un context cultural în care teatrul devine un spaţiu de reflecţie critică, “A Girl’s Story” este un act de memorie şi asumare, o pledoarie pentru dreptul femeilor de a-şi spune povestea – chiar şi (sau mai ales) atunci când este brutală.
“Am vrut să o uit pe acea fată. Să o uit cu adevărat, adică să nu mai simt dorinţa de a scrie despre ea. Să nu mai cred că trebuie să scriu despre această fată şi despre dorinţa şi nebunia ei, despre prostia şi mândria ei, despre foamea ei şi despre sângele ei care a încetat să curgă. Nu am reuşit niciodată să fac asta.” (Annie Ernaux)
Premiera spectacolului a avut loc la Berlin, în 2022, pe scena Schaubuhne. Spectacolul de teatru “A Girl’s Story” a mai fost prezentat pe scena autohtonă în 2023, la Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Timişoara, în contextul programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, şi la Festivalul Internaţional de Teatru din Kielce (Polonia), în 2024.
Schaubuhne Berlin – un reper al teatrului european contemporan
Schaubuhne Berlin este una dintre cele mai influente scene de teatru contemporan din Europa, recunoscută pentru limbajul său scenic inovator şi pentru capacitatea de a pune în dialog arta cu realitatea politică şi socială a momentului. Sub conducerea regizorului Thomas Ostermeier, Schaubuhne a redefinit repertoriul clasic printr-o estetică modernă şi angajată, devenind un punct de referinţă internaţional pentru teatrul de autor, cu montări provocatoare şi profund actuale. Participarea teatrului berlinez în Stagiunea Internaţională de Teatru ARCUB aduce pentru prima dată în cadrul unei stagiuni din Bucureşti o producţie Schaubuhne – un eveniment cultural de marcă, care leagă publicul local de marile scene europene.
Dialoguri despre teatru, memorie şi societate: Q&A cu Mihaela Michailov
La finalul reprezentaţiei din 16 mai, publicul este invitat la o sesiune de Q&A, moderată de Mihaela Michailov – dramaturg, teoretician al artelor performative şi una dintre cele mai articulate voci ale teatrului din România. Co-fondatoare a Centrului de Teatru Educaţional Replika din Bucureşti şi lector la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’, Mihaela Michailov este autoare a peste 20 de piese de teatru care abordează teme socio-politice precum migraţia forţei de muncă, relaţiile de putere din sistemul educaţional şi marginalizarea categoriilor vulnerabile.
Stagiunea Internaţională de Teatru ARCUB – un proiect unic în Bucureşti
Stagiunea Internaţională de Teatru ARCUB este primul program de acest fel din Bucureşti, care oferă publicului din Bucureşti acces la spectacole internaţionale de top, prezentate în cadrul unei stagiuni curatoriate. Proiectul, organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, în parteneriat cu Fundaţia ‘Camil Petrescu’, aduce în aprilie-mai 2025 spectacole din Chile, Germania şi România, semnate de artişti care abordează prezentul prin forme teatrale inovatoare şi relevante. Curatoriată de Oana Borş şi Ioana Anghel, două dintre cele mai importante voci din teatrul românesc contemporan, stagiunea propune un dialog real între scena locală şi cea globală, completând un gol important în oferta culturală a oraşului.
Biletele sunt disponibile online, pe arcub.ro şi fizic, la Casa de bilete ARCUB (str. Lipscani nr. 84-90). Preţul biletelor este de 127,14 lei (Categoria I) şi 105,95 lei (Categoria II, pentru elevi, studenţi, pensionari).
Bucuresti FM este partener media al evenimentului.