Neptun Deep merge mai departe!

Articol de Mircea Apostolescu, 12 mai 2025, 15:07
Astăzi, printr-o decizie a Tribunalului Municipiului București, a fost deblocat proiectul Neptun Deep.
Tribunalul București a respins, pe fond, acțiunea Greenpeace, iar ONG-ul trebuie să plătească acum 80.000 lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom.
Această sentință vine în continuarea mai multor decizii judecătorești prin care acțiunile inițiate împotriva proiectelor strategice ale României au fost declarate fie nefondate, fie inadmisibile.
“România a câștigat astăzi nu doar un proces, ci o bătălie importantă pentru interesele noastre strategice. Este inadmisibil ca resursele limitate ale statului român să fie dedicate pentru a combate constant acțiuni judiciare neîntemeiate, în timp ce Greenpeace cheltuiește sute de mii de lei pe avocați pentru a porni procese în serie.
Am spus de la bun început că nu avem emoții că justiția va face dreptate. Și așa a fost. România nu poate permite ca proiectele esențiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate, așa cum au fost în ultimele decenii”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Mihnea Matache, susține că instanța nu ar fi analizat obiecțiile pe care ONG-ul le-a ridicat cu privire la Avizul de Mediu al proiectului de foraj marin.
Greenpeace așteaptă motivarea deciziei Tribunalului Municipiului Bucureşti, pentru a putea ataca în recurs hotărârea, a declarat, pentru BucureștiFM, Mihnea Matache.
“În decizia pronunțată pe scurt, le portalul instanțelor am putut să constatăm că, de fapt, instanța nu a analizat argumentele noastre, nu a admis nelegalitate Avizului de Mediu, pe care noi am invocat-o, în cadrul procesului. Iar, în cadrul acestei nelegalitatăți am adus mai multe argumente, dintre care că nu s-au efectuat studii asupra impactului asupra corpurilor de apă, că nu s-au efectuat studii, în ceea ce privește schimbările climatice, că nu s-au parcursul complet consultările transfrontaliere, in ceea ce privește acest proiect.
Și, practic, instanța, din ce am putut să înțelegem, până acum, din decizia pe scurt,a fost că nu au analizat deloc respectivele a4gumente, nu le-au luat în considerare.
Bineînțeles că așteptăm motivarea instanței pe plan dezvoltat, ca să vedem exact de ce nu a admis această cerere. Dar, pentru noi este evident și ce ne angajăm să facem este să obținem…, practic să ajungem în poziția în care aceste argumente, aceste problematici să fie analizate corespunzător de către justiția din România”, a declarat Mihnea Matache.
Reporter: “Ce înseamnă asta, ca procedură? Ce veți face mai departe”?
Mihnea Matache: “Așteptăm decizia Curții, analizăm motivele invocate de către Curte, practic, justificarea deciziei. Și, pe mai departe, luăm puternic în considerare pornirea unui recurs, în aceste proces, bineînțeles totul depinzând de ce cuprinde motivarea”.