„Gala Sportului Românesc”, ediția 2024: David Popovici și Simona Radiș, „sportivul și sportiva anului”, iar echipa națională de fotbal a fost recompensată pe măsură. Ladislau Boloni și Simona Halep, „surprizele serii”
„Gala Sportului Românesc”, ediția 2024, a avut loc la „Opera Națională București”, acolo unde cei mai buni sportivi au fost premiați pentru eforturile și pentru performanțele de care au dat dovadă în cursul anului trecut, indiferent de competițiile în care au fost angrenați. David Popovici, „sportivul anului”, dar și Simona Radiș, „sportiva anului”, au atras toate privirile, iar Ilie Năstase, alături de Simona Halep, respectiv, antrenorul român de fotbal, Ladislau Boloni, au fost „surprizele plăcute ale serii”. București FM a intrat în posesia unei distincții speciale, la rândul său, care amintește de promovarea sportului românesc în programele radiofonice incluse în grilă.

Articol de mariosoare, 18 martie 2025, 23:48 / actualizat: 19 martie 2025, 9:03
„Gala Sportului Românesc”, ediția 2024, s-a desfășurat într-un alt edificiu de prestigiu din Capitală, mai precis, „Opera Națională București”, după ce în urmă cu un an de zile, evenimentul dedicat sportului din țara noastră s-a organizat în cadrul „Ateneului Român”. Întrunirea de mare importanță care a adus laolaltă practicanți ai disciplinelor din România, antrenori de calibru, dar și foste legende ale sportului din statul nostru, pe lângă o sumedenie de personalități de seamă din diferite domenii, a fost compusă din momente prin intermediul cărora premiile categoriilor selectate de „Agenția Națională pentru Sport” au fost înmânate performerilor, dar și din fragmente artistice reprezentate de trupe de dans care au participat și și-au afișat talentele, dar și de interpreți care au încântat publicul prezent în sală.
„Sportivul anului”, prima și, totodată, cea mai importantă, distincție „pusă în joc” la această ediție, a ajuns în brațele înotătorului român, David Popovici, care, în cursul anului trecut, a impresionat prin prestațiile sale de la Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde a câștigat două medalii, una de aur, iar o alta de bronz. Nominalizații la această secțiune de premii au fost, pe lângă, învingător, Cătălin Chirilă (caiac-canoe), dar și Constantin Popovici (sărituri în apă de la mare înălțime). „Sportiva anului”, cel de-al doilea premiu oferit de organizatorii evenimentului care a „pus sportul pe primul loc” a fost obținut de Simona Radiș (canotaj), cea care, în cadrul Olimpiadei de la Paris de anul trecut, a cucerit două medalii, una de aur, iar o alta de argint. Nominalizații la această secțiune de premii au fost, pe lângă, învingătoare, Mihaela Cambei (haltere), Ionela Cozmiuc (canotaj), dar și Ana-Maria Bărbosu (gimnastică).
„Antrenorul anului” a fost o categorie de premii alocată de către organizatori lui Adrian Rădulescu (înot), cel care îl pregătește pe campionul olimpic, mondial și european, David Popovici, fiind tehnicianul tânărului sportiv încă de la o vârstă fragedă. Nominalizații la această secțiune de distincții au fost, pe lângă, învingător, Ciprian Atomei (canotaj), dar și Adrian Ionescu (haltere). „Antrenoarea anului” a fost desemnată Camelia Voinea (gimnastică), mama și, totodată, tehniciana Sabrinei Voinea, practicanta acestei discipline sportive, pentru parcursul demn de apreciat pe care delegația de gimnaste din țara noastră l-a avut la cea mai recentă ediție de Jocuri Olimpice, acolo unde, alături de câștigătoarea premiului, Ana-Maria Bărbosu a cucerit medalia de bronz, după multe tensiuni provocate de o decizie a arbitrilor, după o contestație a sportivei din SUA, Jordan Chiles. Nominalizatul la această secțiune de premii a fost, pe lângă învingătoare, Veronica Cochelea (canotaj).
„Sportivul anului în sportul paralimpic”, distincție care onorează efortul și reușitele practicanților care suferă de diverse dizabilități, a ajuns în posesia lui Alexandru Bologa (judo), iar nominalizații la această secțiune de premii, pe lângă învingător, au fost Liviu Matei Nicolae, Darius Dumitru și Theodor Matican. „Sportiva anului în sportul paralimpic” a fost un premiu acordat Cameliei Ciripan (tenis de masă), iar nominalizații la această secțiune, pe lângă învingătoare, au mai fost Tabita Vulturar (atletism), dar și Ionela Drăgan (paraclimbing). „Evenimentul anului în sport” a fost un tip de distincție care s-a oferit Campionatului European de Lupte de la București, iar celelalte evenimente nominalizate la această categorie au mai fost Campionatul European de Volei U18, dar și Campionatul European de Dans Sportiv. „Premiul special – inițiativă privată în sport” a fost un premiu care a ajuns în „curtea” organizatorilor de la Transylvania Open, turneul de tenis care are loc an de an la Cluj-Napoca.
„Echipa anului – masculin – sporturi de echipă” a fost un premiu acordat echipei naționale de fotbal a României, tocmai pentru a sublinia încă o dată performanța de excepție bifată de „tricolori” la Campionatul European de Fotbal de anul trecut, acolo unde jucătorii ce erau conduși, la acea vreme, de Edward Iordănescu, au ajuns până în optimile de finală ale competiției, acolo unde au fost eliminați de Țările de Jos, după ce câștigaseră grupa din care au făcut parte. Nominalizații la această secțiune de distincții, pe lângă învingătoare, au mai fost echipa națională de volei a României, dar și echipa de club de la handbal masculin, Dinamo București. „Echipa anului – feminin – sporturi de echipă”, distincție care a fost oferită echipei de club Gloria Bistrița (handbal), a mai avut pe lista nominalizaților, pe lângă învingătoare, echipa feminină de tenis a naționalei României, CSO Voluntari (volei), dar și CSM București (handbal).
„Echipa/echipajul anului – masculin – sporturi individuale” a fost obținut de Marian Enache și Andrei Cornea (canotaj), recompensând performanța „de aur” a celor doi români de la Jocurile Olimpice de la Paris din anul 2024, iar celelalte echipaje care mai fuseseră nominalizate la această categorie de distincții au fost Florin Arteni și Florin Lehaci, de la canotaj, dar și echipa națională de scrimă de la masculin. „Echipa/echipajul anului – feminin – sporturi individuale” a revenit echipajului de canotaj 8+1, format din Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Amalia Bereș, Maria Lehaci, Adriana Adam, Magdalena Rusu și Victoria Petreanu, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, canotaj, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, canotaj, Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc. Nominalizate la această secțiune de premii au mai fost alte canotoare din țara noastră, perechea alcătuită din Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc, dar și duo-ul compus din Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel.
„Speranțele sportului – masculin” a fost o distincție ai cărei nominalizați au fost Vlad Covaliu (scrimă), Robert Badea – înot, Luca Joldea – TIR Sportiv, Luca Preda – tenis de câmp, iar câștigătorul premiului a fost Vlad Covaliu, fiul președintelui COSR, Mihai Covaliu, fost scrimer de performanță, la rândul său. „Speranțele sportului – feminin” a dat drept-o învingătoare pe Amalia Lică (gimnastică), deși nominalizate la această categorie de distincții au mai fost și Bianca Iftemi (canotaj), Elena Zaharia (tenis de masă), Amalia Covaliu (scrimă), dar și Annaliese Drăgan (gimnastică ritmică). „Speranțele sportului – mixt” a fost o distincție acordată dansatorilor sportivi de performanță, Luca Butnaru și Denisa Bidica, iar nominalizați la acest fel de premiu mai fuseseră Cezar Constantin, dar și Norbert și Francesca Maior. „Președintele anului” a fost numit de către organizatori Camelia Potec (natație), grație succesului atins în această ramură sportivă în anul precedent, prin prisma, în mod express, a lui David Popovici, iar nominalizați mai fuseseră, la această categorie de premii, Alexandru Pădure (haltere), dar și Matei Alexandru (polo).
„Premiul special ANS” a mers către Ladislau Boloni, antrenorul român și fostă legendă a fotbalului românesc, câștigător al Cupei Campionilor Europeni din anul 1986 cu Steaua București, acesta primind distincția din partea unui fost coleg de la echipa de club și de la echipa națională a țării noastre, Miodrag Belodedici. Un alt moment special, pe lângă „surpriza” sosirii celui care a antrenat, până de curând, pe FC Metz, echipă din Franța, a fost întâlnirea dintre fostul jucător de tenis din România, Ilie Năstase, respectiv, Simona Halep, de puțin timp, retrasă din activitate, iar dubla câștigătoare de Grand-Slam a primit un trofeu semnificativ prestațiilor sale din partea celui poreclit „Nasty”. București FM, la rândul său, a primit o distincție care a recompensat gradul ridicat de promovare al sportului românesc, dar și interesul afișat fair-play-ului și prezentării obiective a scenariilor din această lume, mai multe detalii despre premiu putând fi accesate aici.