VIDEO| Despre relevanță și activism civic: Generația Z & Silviu „Faiăr” Istrate

Articol de eugenvrabie, 11 martie 2025, 12:51
În emisiunea de vineri seară de la „Generația Z” am vorbit despre cum se pot împleti subiecte precum activismul civic, cauzele sociale și cele de politice, în transmisiuni live, de streaming. Pentru a aprofunda aceste teme, l-am invitat pe Silviu Istrate, cunoscut ca „Faiăr” pe rețelele de socializare și platformele de streaming. El ne-a oferit insight-uri valoroase despre industrie și câteva coduri de bune practici pentru crearea de conținut responsabil.
„M-am surprins pe mine vorbind din ce în ce mai mult despre politic, social”
Silviu ne-a povestit cum a ajuns să abordeze din ce în ce mai multe subiecte de natură politică, socială și civică în conținutul său. Inițial, nu avea această direcție în minte, însă, pe măsură ce a evoluat în cariera sa online, a realizat că aceste teme îl preocupă tot mai mult, de unde și vorbitul despre ele.
Această schimbare a venit natural, pe fondul unui interes tot mai mare pentru evenimentele care modelează realitatea în care trăim. Silviu a simțit cum comunitatea rezonează și a înțeles că există o nevoie reală de conținut care să provoace discuții și reflecții asupra aspectelor importante ale vieții cotidiene.
„E clasicul truism – du-te în mai multe surse”
Într-o lume în care fake news-ul circulă cu o viteză incredibilă, Silviu a explicat cât de important este să verificăm informațiile pe care le consumăm online. El recomandă ca fiecare să caute mereu mai multe surse pentru a avea o perspectivă completă și să nu ia de bun orice titlu sau afirmație citită pe rețelele sociale.
Confruntarea opiniilor diferite și analiza critică sunt esențiale în formarea unei viziuni echilibrate. De aceea, Silviu încurajează oamenii să exploreze puncte de vedere variate, pentru a putea discerne mai clar într-un peisaj informațional din ce în ce mai fragmentat.
„Nu mă gândesc prea mult, fac ceea ce simt pe moment”
Atunci când creează conținut, Silviu spune că preferă să meargă pe instinct și să nu se gândească excesiv la cum ar putea fi interpretat ceea ce spune. El reușește să păstreze un echilibru între subiectele abordate, fără să cadă în extreme. Autenticitatea este elementul-cheie în stilul său, iar publicul său apreciază această abordare sinceră.
„În niciun caz nu m-aș încadra drept un om care face educație de vreun fel”
Deși atinge și subiecte serioase, Faiăr nu se consideră un creator de conținut educativ.
Sigur, prin stilul său spontan și umorul caracteristic, reușește să transforme subiecte complexe în discuții accesibile și atractive pentru publicul tânăr.
Dar nu se consideră un educator, ci mai degrabă un catalizator al discuțiilor importante. Încurajează oamenii să gândească critic și să exploreze multiple surse de informație. Abordarea sa autentică și onestă i-a consolidat o comunitate fidelă, care apreciază atât latura sa amuzantă, cât și mesajele cu impact social.
Dacă vrei să înțelegi mai bine cum poți rămâne autentic în online și să iei parte la conversațiile care contează, urmărește emisiunea pe YouTube – București FM.
Ne găsești pe Instagram și TikTok, unde avem și sesiunea de Speed Questions!
Ne poți asculta în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM, în Generația Z.