Garanția de 50 de bani – a avut sau nu efectul scontat?

Articol de Monica Liche, 11 martie 2025, 16:34
România a făcut un pas important către economia circulară prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), un proiect menit să revoluționeze reciclarea ambalajelor. De la impactul asupra mediului la beneficiile pentru consumatori, SGR aduce schimbări majore în gestionarea deșeurilor. Am discutat despre evoluția proiectului și ce urmează în gestionarea deșeurilor de ambalaje, cu Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager la RetuRO SGR, invitata lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.
O schimbare necesară în gestionarea deșeurilor
Într-un peisaj în care reciclarea rămâne o provocare majoră, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a devenit un proiect esențial pentru România. Prin SGR, fiecare ambalaj de băutură achiziționat presupune o garanție de 50 de bani, sumă care poate fi recuperată la returnarea ambalajului într-un punct de colectare. Implementarea acestui sistem a generat în ianuarie o surpriză neașteptată.
„În ianuarie, de exemplu, s-au colectat mai mult decât s-a pus în piață. Am avut o rată de colectare de peste 100% pentru că oamenii în decembrie au consumat mai mult decât au returnat. Și atunci au adus toate ambalajele în ianuarie și am avut un record în sistem.”
România, pionier în SGR la nivel european
Comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, România s-a mișcat rapid în implementarea SGR, deși procesul a fost unul intens și greoi. Țara noastră a introdus din start penalități pentru neatingerea țintelor de colectare, ceea ce a forțat o mobilizare rapidă a tuturor actorilor implicați.
„ Un sistem de garanție returnare, ca să devină stabil, are nevoie de 3 ani. Primul an este anul de planificare, urmează anul în care se se implementează și apoi se lansează. Noi am făcut într-un an toate etapele, că așa se întâmplă în România, în general, nu doar cu sistemul de garanție-returnare, așa suntem noi. Lăsăm lucrurile pe ultima 100 de metri, dar și când ne punem pe treabă…
(…) Eu zic că stăm foarte bine, suntem singura țară din Europa care a implementat sistemul și am avut ținte cu penalități, după primul an. E foarte important de știut, toți au avut ținte, doar noi am avut ținte cu penalități și am colectat foarte bine. Am colectat peste jumătate din ambalajele care s-au pus în piață.”
Ținte ambițioase, dar realiste
Pentru anul în curs, România și-a propus să provoace românii să colecteze 6 miliarde de ambalaje, un obiectiv ambițios, dar necesar pentru atingerea standardelor europene. Anul trecut, rata de colectare a depășit 50%, ceea ce arată un progres rapid, însă mai e mult de muncă.
„ Am colectat 3,36 de miliarde de ambalaje anul trecut. Eu sunt foarte mulțumită pentru că s-a făcut, dar dacă ne gândim la țintă, mai este de muncă, pentru că pornim dintr-un loc în care nu era nimic și atunci efortul mai mare a fost să explicăm oamenilor care sunt beneficiile și să înțeleagă care sunt beneficiile.
(…)Anul ăsta lansăm provocarea de a aduna împreună 6 miliarde de ambalaje, este ceea ce trebuie să facem împreună anul ăsta”
Impactul asupra mediului și economiei
Beneficiile sunt evidente atât pentru reciclare, cât și pentru economia circulară. Astfel, SGR contribuie la reducerea poluării și la educarea populației privind importanța gestionării responsabile a deșeurilor. Mai mult, prin extinderea sistemului și îmbunătățirea procesului de colectare, va deveni tot mai ușor pentru români să returneze ambalajele.
„ Stimulentul funcționează. Pe de o parte, stimulentul ăsta de 50 de bani la noi și, mă rog, ele sunt diferite, în funcție de piețe. Stimulentul financiar funcționează foarte bine și de asemenea funcționează faptul că este cel puțin al nostru. Sistemul nostru este perfect integrat, face foarte ușor procesul, ai toate lucrurile foarte clare. Ai văzut ambalajul că are pe el semnul respectiv de ambalaj cu garanție, știi că ai plătit 50 de bani, știi că după ce l-ai consumat îl duci, în principiu, la orice retailer.”
Inovații pentru un oraș mai curat și o reciclare eficientă
Un sistem de colectare mai inteligent poate face diferența în orașe aglomerate, unde reciclarea încă întâmpină obstacol, atât logistice, cât și de comportament civic. Există, se pare, soluții de bune practici care ar putea fi implementate cu succes și la noi.
„Într-una dintre țările nordice au inventat o protecție în plus la coșul de gunoi de pe stradă. Au mai pus încă un sistem, da, în care se pot pune aceste ambalaje. Dacă tu nu ai chef să le duci atunci sau nu ai timp, le lași acolo și va veni cineva și le va lua și le va duce el, ca să nu mai caute în gunoi.. Ne-am gândit și noi și, probabil că, în viitor o vom propune primarilor, pentru că ei instalează coșurile de gunoi, și sisteme din acestea, pentru că am avut discuții legate de felul în care sunt devalizate pubelele și coșurile de gunoi și că se face mizerie.”