„În Comunitate” – ediție „microbistă”, alături de „frații Domenic”: povestea din spatele campionului național la fotbal și a sportivului care nu renunță la studii, Gabriel, dar și viziunea îndeaproape a surorii sale, Ana
Cea mai recentă ediție sportivă a emisiunii „În Comunitate”, de pe București FM, a purtat o nuanță „microbistă”, deoarece, în studioul radioului, prezenți au fost campionul național la fotbal, Gabriel Domenic, respectiv, sora sa, pasionată a lumii radiofonice și apropiată a acestei meserii, Ana Domenic. Sportivul care evoluează pentru formația din Ilfov, SC Popești-Leordeni, a cucerit titlul suprem la grupele de juniori la nivelul României în sezonul 2023-2024, pentru ca înainte să fie un practicant al unei discipline de contact, judo, pe care, între timp, a înlocuit-o cu „sportul rege”, iar acesta, în timpul show-ului radiofonic de pe 98.3 FM, a adus în discuție ideea conform căreia activitatea de pe acest plan nu îi perturbă interesul acordat lumii educaționale, fiind adeptul continuării studiilor. Sora sa, cunoscătoare a detaliilor din viața fratelui său la nivel sportiv, nu a ezitat să vorbească despre sentimentele trăite de aceasta în cele mai importante competiții, dar și despre principiile pe care Gabriel le aplică în transformarea pasiunii sale într-o ocupație.

Articol de mariosoare, 8 martie 2025, 16:17
Studioul București FM a fost vizitat, într-o nouă ediție cu tematică sportivă a emisiunii radiofonice „În Comunitate” de doi membri ai familiei „Domenic”, Gabriel și Ana, care au interacționat, alături de gazdele show-ului, Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, despre „universul microbiștilor” și despre unul dintre cele mai apreciate și promovate sporturi de la nivel național, anume, fotbalul. Gabriel Domenic se poate lăuda cu practicarea acestei discipline sportive încă de la o vârstă fragedă, pasiunea sa pentru „sportul rege” fiind extrasă grație unei vizite făcute pe stadionul „Giulești”, la un meci al celor de la Rapid București, datorită inițiativei tatălui său, iar după mulți ani, acesta a „cules” roadele muncii sale, atunci când a devenit campion național la grupele de juniori în cadrul formației ilfovene, SC Popești Leordeni.
Inițial, fratele Anei Domenic a pătruns în lumea sportului prin activitatea afișată într-o disciplină de contact, judo, iar, fotbalul l-a început „dintr-o joacă”, nefiind extrem de dornic să debuteze într-o carieră profesionistă, dar opiniile celor din jur, respectiv, admirațiile pe care le-a primit referitor la potențialul său, l-au determinat „să accepte provocarea” și să se implice serios în construirea unui „traseu” în această ramură sportivă. Fiind întrebat de moderatorii emisiunii de pe București FM despre primele episoade pe care și le-a creionat în legătură cu fotbalul, mijlocașul central defensiv, reprofilat, între timp, pe poziția de fundaș dreapta, a răspuns printr-un mesaj care subliniază conștientizarea nepotrivirii sale cu judo-ul și șansele mai mari pe care le avea de a performa în fotbal:
„Având în vedere că aveam doar cinci ani atunci când am început să practic judo, nu pot spune că mi s-au imprimat foarte bine obiceiurile de judocan. Mai exersam prin casă uneori, dar prin casă, nu. După aceea, mi-am dat seama de faptul că fotbalul mă pasionează mai mult și că nu era de mine sportul pe care îl făceam până atunci, mai ales că eram cel mai mic din grupa mea, eram cam bătut de restul colegilor. Am început cu fotbalul printr-un prieten de-ai tatălui meu, care era antrenor la grupele mai mari de la SC Popești-Leordeni, acesta i-a spus tatălui meu că s-a deschis o grupă pentru cei născuți în anul 2006 și am mers să încerc. Am fost introdus în lumea microbiștilor, am rămas impresionat de la primul antrenament și am continuat”, a punctat fotbalistul care joacă la clubul de lângă Capitală.
Perioada accidentărilor prin care a trecut Gabriel Domenic a fost una extrem de dură, pentru că jucătorul polivalent al celor de la SC Popești-Leordeni a suferit rupturi de braț, rupturi și leziuni musculare, printre diverse alte tipuri de probleme medicale, „obstacole” în calea sa de a obține performanță de cel mai înalt nivel. Unul dintre invitații ediției sportive a emisiunii „În Comunitate” a transmis faptul că întreg setul de accidentări pe care un sportiv îl combate de-a lungul vremii reprezintă o muncă uriașă și un efort considerabil care modifică parcursul acestuia pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung. Prezentă lângă fratele său, Ana Domenic a scos în evidență care au fost abordările pe care Gabriel Domenic le-a „îmbrățișat” în momentele de indisponibilitate, dar și prin ce mijloace l-a susținut pe acesta în acțiunile de recuperare:
„El a dus luptele acestea cu accidentările singur, în multe rânduri, noi, membri familiei, tot încercam să îl ajutăm, dar nu voiam să îl sufocăm, să stăm prea mult pe capul lui, am vrut să îl lăsăm în pace și să își revină, iar acest lucru a fost posibil prin acordarea de spațiu necesar. Nu știu cum a reușit, nu am vrut să îl întreb niciodată, am preferat să închidem subiectul acesta”, a detaliat sora fotbalistului profesionist, fostă membră a proiectului susținut de „Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării”, „Generația-Z”, mai precis, emisiunea radiofonică construită de la „zero” de tineri studenți.
În stagiunea 2023-2024, formația din Ilfov, susținută din punct de vedere financiar de Primăria și Consiliul Local Popești-Leordeni, a izbutit să obțină trofeul suprem „pus în joc”, mai precis, titlul de „campioană națională”, iar în componența lotului cu care clubul a atins această bornă, a putut fi regăsit și Gabriel Domenic, cel care poartă numărul „opt” pe spatele tricoului. Mijlocașul central la închidere, care poate fi retras în flancul drept defensiv, a adus în atenția ascultătorilor mai multe informații din interiorul unor momente tensionate la care acesta, dar și coechipierii săi, au fost supuși în meciurile fundamentale ale sezonului respectiv. SC Popești-Leordeni a încheiat anul competițional cu un golaveraj de +141, dar și cu un total de 20 de victorii și patru rezultate de egalitate, menținându-și invincibilitatea până la încheierea șirului de partide disputate:
„A fost cea mai frumoasă experiență din cariera mea de până acum, pentru că, noi, prima dată, în sezonul acela, am început campionatul reprezentând echipa și, totodată, orașul, doar în județul Ilfov. Mai apoi, ne-am calificat în faza eliminatorie a campionatului național, iar acolo am jucat meciuri cu formații din toată țara, Farul Constanța, FC Vaslui la care multă lume a venit să ne susțină, iar noi ne-am putut simți, cu adevărat, fotbaliști. Ne vedeam prietenii, cunoscuții, familia, în tribunele stadioanelor, iar în duelul cu FC Vaslui, după o victorie la limită pe care am obținut-o pe teren propriu, la retur, a fost foarte cald, la pauză fiind 2-0 pentru adversari. În minutele de odihnă, antrenorul, după ce s-a descărcat de nervi, ne-a amintit care sunt facilitățile de care beneficiem și care este valoarea noastră reală, iar noi am putut să egalăm și să ne calificăm în finală”, a adăugat Gabriel Domenic, sportiv de performanță.
Cuplul de antrenori al trupei din Ilfov grație căruia s-a câștigat competiția de la nivelul întregii țări, la categoria de vârstă în care este angrenat și fotbalistul celor de la SC Popești-Leordeni, care, de asemenea, a fost convocat în selecțiile preliminare ale loturilor naționale ale României de juniori, a contribuit semnificativ la atingerea acestei performanțe. Anghel Roberto, acompaniat și sprijinit în acest demers, de tatăl său, Anghel Valentin, a oferit un interviu în exclusivitate pentru București FM în care a precizat care este impresia sa legată de prestațiile lui Gabriel Domenic, respectiv, care sunt calitățile sale de bază, după cum urmează:
„Este un jucător de mare perspectivă, un jucător modest, muncitor, un jucător de echipă”, au fost cuvintele fostului tehnician al grupării care și-a dovedit eficiența în duelurile cu miză în sezonul în care clubul, la nivel general, a impresionat pe mai multe „fronturi”. Gabriel Domenic nu și-a setat obiective clar definite în relația sa cu fotbalul, pentru că acesta percepe zona educațională extrem de importantă, fiind interesat să își continue și să își finalizeze cu succesul parcursul din învățământ, iar sora sa, a adus în prim-plan mai multe detalii despre principiile de viață ale fotbalistului de performanță, dar și despre modalitatea de gestionare a unor clipe de maximă importanță ce s-au ivit în unele momente ale carierei sale:
„Atunci când a fost chemat la loturile naționale de juniori ale României, el a preferat să nu se laude cu această performanță, nu voia să spună multor persoane vestea aceasta, nu s-a dus să spună că a fost convocat. Îmi venea mie să le spun oamenilor și, iată, că acum, am spus pe post, mi-am asumat”, a mai dezvăluit Ana Domenic despre caracterul jucătorului celor de la SC Popești-Leordeni.
Interviul complet realizat de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare cu Gabriel Domenic, fotbalist de performanță, poate fi ascultat aici.