Obezitatea, o amenințare globală pentru sănătate

Articol de Monica Liche, 6 martie 2025, 16:39
Obezitatea nu mai este doar o problemă individuală, ci o criză globală de sănătate publică, cu implicații serioase asupra calității vieții și speranței de viață. În următorii 10 ani, obezitatea ar putea deveni principala cauză de cancer, depășind chiar și fumatul. Peste jumătate dintre adulții din România sunt afectați de excesul de greutate, iar riscurile sunt în creștere și în rândul copiilor. Cum putem combate această epidemie? Ce măsuri sunt necesare pentru prevenție și tratament? Am discutat despre toate acestea cu Lorenzo Radu, președintele Asociației Împreună Împotriva Obezității, invitatul Ioanei brușten #InComunitate.
Obezitatea, o provocare pentru sănătatea publică
În ultimii ani, obezitatea a devenit una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea publică, cu efecte negative asupra calității vieții. Creșterea accelerată a numărului de persoane afectate nu mai poate fi ignorată, iar cifrele sunt alarmante. În Europa, peste 66% dintre adulți, în acest moment, sunt supraponderali sau obezi, iar procentul este in creștere.
“Din păcate, cel puțin în România, lucrurile nu par să se schimbe. Cel puțin nu cu o viteză suficient de mare încât aceste statistici să nu se adeverească.”
Copiii și adolescenții, victimele obezității
Dacă până acum obezitatea era o problemă majoră mai ales în rândul adulților, conform noilor statistici, numărul copiilor și adolescenților afectați crește într-un ritm alarmant. Stilul de viață alert, alimentația dezechilibrată și lipsa activității fizice au transformat această generație într-o categorie vulnerabilă.
„Ce este mai îngrijorător este că acest procent prin care crește rata sau prevalența obezității este mai mare în ceea ce privește copiii și adolescenții. Asta înseamnă că dacă la populația adultă noi, ca țară, stăm încă relativ bine, creșterea este mai accelerată în ceea ce privește copiii și adolescenții și asta ar trebui să ne dea foarte mult de gândit, pentru că un copil care pleacă cu această povară a obezității dinainte să înceapă școala sau poate din clasele primare va ajunge aproape garantat un adult cu cel puțin câteva boli cronice.”
Obezitatea și legătura directă cu bolile oncologice
Obezitatea nu este doar un factor de risc pentru diabet și boli cardiovasculare, ci, mai nou, studiile confirmă legătura dintre obezitate și mai multe forme de cancer. Studiile mai arată și că persoanele cu un indice de masă corporală ridicat au un risc crescut de a dezvolta diferite forme de cancer, iar acest aspect este, în continuare, ignorat.
„Legătura există cu cel puțin 13 forme de cancer și s-a constatat că există un risc crescut. Nu vrem în niciun caz să spunem că toate persoanele care trăiesc cu obezitate vor ajunge la un diagnostic de cancer, dar putem spune, pe baza unor studii, că există un risc crescut de apariție a cancerului la persoanele care au un indice de masă corporală peste o anumită valoare.”
O boală cronică recunoscută în România, dar atât
Deși obezitatea este oficial recunoscută ca o boală cronică, sistemul medical din România nu oferă suport adecvat pentru prevenția și tratarea acestei afecțiuni. Pacienții nu au acces la tratamente decontate și sunt lăsați să se descurce singuri.
„ E bine să știm că diagnosticul se pune de către un medic. Există acest diagnostic, se poate pune inclusiv la medicul de familie.În România, obezitatea are un cod de boală, deci este, în teorie, considerată o boală cronică. Din păcate, lucrurile se opresc aici. Atunci când vine vorba de făcut ceva, e mai dificil.”-Lorenzo Radu, președintele Asociației Împreună Împotriva Obezității
Educația alimentară, cheia prevenirii obezității
Obezitatea este o realitate care afectează viața a milioane de români. Numărul pacienților crește, iar costurile pentru sistemul de sănătate devin din ce în ce mai mari. Fără prevenție, fără educație, fără programe reale de sprijin, obezitatea va continua să crească. Prevenția începe din copilărie, iar educația alimentară ar trebui să fie o prioritate în școli.
“Soluțiile nu trebuie inventate, ele trebuie în schimb aplicate. Autoritățile le cunosc, n-am nicio îndoială. Există țări în care se aplică de ani buni și nu trebuie decât să vrem. Aici e mai greu. Poate că nu este neapărat sănătatea pe lista de priorități a decidenților, din păcate. Ar trebui să fie, dar ele există și ar trebui să înceapă poate din școala primară, poate chiar și mai devreme, cu niște informații de bază.
Așa cum un copil e învățat să se spele pe mâini, să se spele pe dinți, ar trebui să fie învățat și că cel mai rău lucru, pe care îl poate face, este să mănânce de cinci ori pe zi. ceva dulce
Aș introduce educația pentru sănătate, de la grădiniță, adaptată, evident, înțelegerii și nevoilor fiecărei categorii de vârstă, până în liceu, inclusiv, pentru că este mult, mult mai importantă decât putem crede. Poate face diferența între niște generații, peste 20-30 de ani, care vor fi mai bine sau vor fi extrem de de bolnave.”-Lorenzo Radu, președintele Asociației Împreună Împotriva Obezității
Ce putem face la nivel individual?
Suntem responsabili pentru propria noastră sănătate, mai ales în absența unor măsuri concrete din partea autorităților. Asta înseamnă că alegerile pe care le facem în fiecare zi pentru o viață sănătoasă, ce mâncăm, cât ne mișcăm, cum transmitem informația mai departe, sunt esențiale pentru combaterea acestei epidemii.
„Important este să ne adresăm oamenilor obișnuiți, care ar trebui să suplinească această lipsă de acțiune de la nivelul decidenților și să fie mai conștienți de pericolele pe care le aduce această stare. Adică, până să aibă alții grijă de noi, chiar dacă sunt de la cel mai înalt nivel, să încercăm să avem noi înșine, pentru că putem să judecăm și singuri și să facem ceea ce ține de noi.”