VIDEO| Balkan Ballerinas: Cum redefinește Anca Stoica lumea dansului

Articol de eugenvrabie, 3 martie 2025, 14:59
În emisiunea „Generația Z” am discutat despre reinventarea culturii artistice, despre depășirea obstacolelor sociale impuse, stereotipurile de gen și cultură și nu numai.
Pentru aprofundarea acestor teme, am avut-o ca invitată pe Anca Stoica, dansatoare și coregrafă, inițiatoarea colectivului artistic Platforma 13 și a proiectului Balkan Ballerinas. Am abordat împreună și subiecte precum gestionarea atitudinilor negative față de artiști și modul în care aceștia le pot depăși.
„Dansul e pentru toată lumea”
Invitata a explicat cum dansul este mai mult decât un sport – este o metodă de exprimare artistică, unde toți oamenii sunt bine primiți. Acesta nu ține cont de vârstă sau de gen: „că sunt băieți, că sunt fetițe, că sunt activi sau mai puțin activi”.
Anca a detaliat și ideea conform căreia dansul ar fi destinat predominant unui anumit gen, subliniind că aceasta este „o concepție foarte proastă”. A adăugat că astfel de mentalități sunt limitative și nu ar trebui luate în considerare într-o măsură prea mare.
„Toți oamenii sunt făcuți să danseze”
Deși depinde foarte mult de comunitatea în care creștem, anumite voci susțin în continuare stereotipurile legate de vârstă și gen în sporturi, inclusiv în dans. Anca a reușit să combată aceste mituri prin munca sa și prin consecvența dovedită de-a lungul timpului.
Aceasta a relatat cum, atunci când a început să danseze, s-a lovit „pentru prima dată de ideea de comunitate sănătoasă”. Deși, după spusele ei, lumea dansului contemporan este destul de mică, aici poți întâlni „oameni care chiar se susțin reciproc”.
„Multiculturalismul ne-a arătat cum putem crește alături de alții”
Fiindcă originile poporului român sunt atât latine, cât și balcanice, Anca se raportează la acestea prin tradiții. Ea descrie balcanismul ca pe un termen vag, care „nu are o definiție clară”.
Echipa sa, împreună cu ea, a ales aspectele cele mai relevante pentru zona geografică din care facem parte. Anca este optimistă în privința comunității extinse din jurul României și explică modul în care putem adopta cele mai valoroase aspecte ale identității noastre, inspirându-ne din conceptele și ideile celorlalte comunități balcanice.
Dacă vrei să afli mai multe despre particularitățile poporului, exprimarea artistică și despre ce înseamnă dansul ca modalitate de eliberare, urmărește canalul nostru de YouTube – București FM!
Ne găsești și pe Instagram, Facebook și TikTok, unde te așteptăm cu sesiunea noastră de Speed Questions!