Control ANPC: Mâncarea stricată a distrus vacanța a 3 familii de turiști bucureșteni!
Trei familii din Bucureşti, însoţite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. Ulterior, pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, copiii şi adulţii au început să se simtă rău, fiind nevoiţi să oprească într-o unitate spitalicească din judeţul Braşov
Articol de arionmihaela, 23 februarie 2025, 17:14
Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod până la remedierea tuturor neconformităţilor identificate şi au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 30.000 lei, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Decizia vine după ce duminică Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita a fost sesizat printr-un apel telefonic de către IPJ Harghita cu privire la un incident petrecut într-un restaurant din judeţul Harghita. Conform sesizării, trei familii din Bucureşti, însoţite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. Ulterior, pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, copiii şi adulţii au început să se simtă rău, fiind nevoiţi să oprească într-o unitate spitalicească din judeţul Braşov (Rupea).
În urma acestei sesizări, preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a trimis în regim de urgenţă o echipă de control formată din comisari ai CJPC Harghita şi CJPC Braşov, pentru a verifica situaţia de la faţa locului. Controlul a fost efectuat cu prioritate în blocul alimentar al restaurantului respectiv.
În urma verificărilor, s-au constatat următoarele neconformităţi: depozitarea necorespunzătoare a preparatelor culinare finite (nu au fost respectate temperaturile de păstrare pentru anumite produse alimentare, precum piureul de cartofi, cartofii la cuptor, tocăniţa de văcuţă, mămăliga, gulaşul, clătitele şi prăjiturile, punându-se astfel în pericol siguranţa alimentară), lipsa etichetelor cu elemente de identificare (unele produse alimentare din unitate nu erau corect etichetate, fapt ce îngreuna verificarea trasabilităţii acestora. Printre produsele fără etichetare corespunzătoare s-au identificat şunca, ciolanul, carnea de vită, ceafa de porc şi păstrăvul).
Alte neconformităţi: utilizarea instrumentarului neprofesional (au fost identificate deficienţe la echipamentele din bucătărie, inclusiv utilizarea cuţitelor cu nituri, care nu respectă normele de igienă şi siguranţă), condiţii neigienice în blocul alimentar (s-au găsit coşuri de gunoi fără capac, ceea ce reprezenta un risc pentru menţinerea unui mediu igienic adecvat) şi lipsa afişării informaţiilor obligatorii (nu erau afişate informaţiile referitoare la substanţele cu potenţial alergen, conform reglementărilor în vigoare (Regulamentul 1169/2011), precum şi valorile nutriţionale ale produselor).
Ca urmare a acestor deficienţe, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea tuturor neconformităţilor identificate şi s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 30.000 lei. CJPC Harghita continuă să monitorizeze activitatea restaurantului şi îndeamnă operatorii economici să respecte cu stricteţe reglementările în vigoare, pentru siguranţa şi sănătatea consumatorilor, a informat ANPC.
A transmis Mircea Apostolescu


