Ascultă Radio București FM Live

Siguranța online începe cu tine! Află cum te poți proteja de fraudele informatice

Siguranța online începe cu tine! Află cum te poți proteja de fraudele informatice

Articol de Monica Liche, 12 februarie 2025, 16:50

În era digitală, securitatea online este mai importantă ca niciodată. De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a organizat un eveniment interactiv în pasajul de la Piața Universității, unde bucureștenii și-au testat cunoștințele despre fraudele online și au primit sfaturi practice pentru o navigare mai sigură. Concursul „Antrenează-te și ajungi departe în siguranță”, organizat împreună cu Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, i-a provocat pe participanți să răspundă la întrebări despre phishing, fake news, deepfake și protecția datelor personale. Despre riscurile din mediul digital și soluțiile pentru o protecție eficientă am discutat cu Mihai Rotaru, coordonator DNSC, invitatul lui Răzvan Ursuleanu, în cadrul emisiunii „În Comunitate”.

 Concursul care testează vigilența digitală

 Amenințările cibernetice evoluează rapid, iar acest lucru face ca educația digitală să devină mai importantă ca niciodată. Evenimentul organizat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică(DNSC) a demonstrat că oamenii sunt dornici să-și testeze cunoștințele și să învețe cum să navigheze pe internet în siguranță. Interesul publicului a fost neașteptat de mare, cu precădere în a doua parte a zilei, când oamenii au avut timp să se oprească și să participe.

„Am organizat această activitate la Metrou, la Universitate, unde am avut două totemuri, două ecrane mari de tip touchscreen, unde am avut plăcerea să vedem că foarte mulți curioși au stat la coadă să își verifice prima dată postura de securitate și, în al doilea rând, să încerce să câștige aceste premii, care sunt practic niște cartele cu călătorii – 10 călătorii valabile atât pe transportul de suprafață, cât și pe transportul subteran.

(…)Având în vedere că evenimentul a fost ieri, încă încă suntem în faza în care ne adunăm și ne formăm statisticile pentru a da niște date exacte. Am fost extrem de surprinși să vedem un interes deosebit, în special pe final de zi. Vă dați seama, dimineață, la ora 8:00, lumea se grăbește, de regulă, să ajungă la serviciu sau să ajungă la facultate. E e un spațiu în care, în general este foarte mult trafic și nu ai tot timpul posibilitatea să te oprești sau luxul să te oprești să faci o altă activitate.”

 

Deepfake, iluzia digitală

 Una dintre cele mai mari provocări ale erei digitale este capacitatea tehnologiei de a manipula imagini și sunete pentru a crea conținut fals, dar extrem de convingător. Atacatorii folosesc deepfake-uri pentru a crea videoclipuri frauduloase, care pot păcăli chiar și utilizatorii experimentați, iar asta ar trebui să ne facă pe toți să devenim mai atenți ca niciodată la ce se întâmplă în spațiul online.

Deepfake, o tehnologie care se folosește de inteligența artificială pentru a genera artificial imagini sau videoclipuri pe care, de regulă, iată, atacatorii le folosesc pentru a-și șlefui scenariile și pentru a face utilizatorul mai plauzibil de a da click pe un link, de a descărca un atașament.

(…)Utilizatorii poate sunt în stare să-și dea seama că o anumită imagine este fake sau un anumit clip este fake, dar în momentul în care îi ceri să spună care dintre elementele vizuale, din acel clip sau din acea imagine, l-a determinat să ajungă la concluzia că este vorba despre o imagine generată de inteligență artificială, au existat anumite probleme, deci trebuie să mai lucrăm puțin la chestia asta. Și, din păcate, tehnologia nu are răbdare cu noi, iar noi trebuie să ținem pasul cu ea. De aceea trebuie să avem cât mai multe astfel de inițiative, în special în zona publică, inițiative de conștientizare prin care noi să explicăm utilizatorului obișnuit care sunt elementele pe care trebuie să le ia în considerare.”

Fraudele online și rețelele sociale

Pe măsură ce rețelele sociale ocupă mai mult timp în viața noastră, ele devin și terenul propice pentru atacatorii care vor să exploateze încrederea utilizatorilor. Atacurile nu mai vizează doar indivizi, ci și pagini populare, care sunt folosite ulterior pentru a înșela un număr cât mai mare de oameni. Aceste metode sofisticate fac ca protecția online să fie absolut necesară.

“Atacatorii au trecut masiv către mediul de propagare preferat, către rețelele de social media. Și ce făceau? Practic, prima dată primul pas era să compromită un cont de social media, să presupunem că ei compromit contul dumneavoastră dumneavoastră. Poate gestionați anumite pagini de social media, pagini care au o anumită audiență, poate câteva zeci de mii, poate câteva sute de mii, cine știe, poate chiar milioane de de utilizatori. Ei se folosesc de acele pagini sau de acele conturi pentru a sponsoriza, tocmai, în primul rând, ca autoritățile să nu le să nu-i identifice pe ei. În al doilea rând, acele pagini deja generează un anumit tip de încredere și generează sute, zeci de astfel de de reclame, care sunt valabile timp de o zi-două.

Deci dacă nu le identificăm exact în momentul în care au fost lansate, este foarte mare șansa ca ele deja să fi făcut victime și, în momentul în care au fost raportate, ele să fie închise deja.

Cum recunoaștem o tentativă de fraudă?

 Atacatorii folosesc tactici psihologice bine gândite pentru a induce panica și a-i determina pe oameni să acționeze imediat și să nu mai verifice informația. E-mailurile false care pretind că provin de la instituții oficiale sunt din ce în ce mai bine realizate și îi pot păcăli chiar și pe utilizatorii atenți.

„ Cineva primește o citație, este curios, pentru că vine din partea unei autorități. Poate trebuie să plătesc o amendă, poate am făcut ceva, poate m-a  identificat cineva greșit. În momentul în care accesezi atașamentul, în primul rând este posibil să mă infectez cu malware. Dacă nu se întâmplă chestia asta și este un scan simplu, deci o tentativă de fraudă simplă, vorbim despre un atașament de tip PDF, de tip citație, în care suntem anunțați că am făcut o anumită acțiune ilegală, de regulă vorbesc de pornografie infantile, haideți să o spunem pe șleau, spun că este o citație din partea Poliției Române, că am fost filmați cu camera dispozitivului făcând anumite acțiuni, vizitând site-uri pentru adulți, și așa mai departe.

 

(…)Ne emoționează, ne panichează, suntem impacientați, nu mai gândim logic, nu mai facem verificările necesare. Dacă în mesaj există și o aură de urgență, o limită de timp în care trebuie să furnizăm date sau să luăm o decizie, în peste 90% din cazuri este vorba despre o capcană.”

 

Igiena cibernetică

În fața acestor riscuri, prevenția rămâne cea mai eficientă strategie.  O bună igienă cibernetică înseamnă  crearea rutinei de conduită în mediul online, de la verificarea atentă a surselor și evitarea link-urilor suspecte, până la actualizarea constantă a dispozitivelor și folosirea unor sisteme de protecție.

 

Dacă din reflex, de fiecare dată când primim un link sau un email cu un atașament, verificăm cu o soluție de securitate. S-ar putea să creștem exponențial postura de securitate și să scădem totodată pericolul, ca să ne infectăm cu malware

(…)Chiar dacă există printre utilizatori o lejeritate în a utiliza dispozitive fără soluții de securitate, orice entitate din domeniul cyber security recomandă ca utilizatorii să folosească o astfel de soluție, indiferent de dispozitivul pe care îl utilizează.”

 

ANPC a descoperit copii consumand băuturi alcoolice în cluburile din București!
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 14:30

ANPC a descoperit copii consumand băuturi alcoolice în cluburile din București!

Comisarii din cadrul ANPC au desfășurat, sâmbătă, o amplă acțiune de control, în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratul General al...

ANPC a descoperit copii consumand băuturi alcoolice în cluburile din București!
„În Comunitate” – Thomas Moldovan, vicepreședintele ANPS, laudativ la adresa promovării sportului românesc: „Mă bucur să văd cum discipline de tot felul sunt aduse în fața publicului”. Impresiile sale despre Gala Sportului Românesc
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 13:14

„În Comunitate” – Thomas Moldovan, vicepreședintele ANPS, laudativ la adresa promovării sportului românesc: „Mă bucur să văd cum discipline de tot felul sunt aduse în fața publicului”. Impresiile sale despre Gala Sportului Românesc

Vicepreședintele ANPS, Thomas Moldovan, a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii cu tematică sportivă de pe București FM, „În...

„În Comunitate” – Thomas Moldovan, vicepreședintele ANPS, laudativ la adresa promovării sportului românesc: „Mă bucur să văd cum discipline de tot felul sunt aduse în fața publicului”. Impresiile sale despre Gala Sportului Românesc
CSM Bucureşti a învins-o pe Rapid, în Liga Campionilor!
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 12:54

CSM Bucureşti a învins-o pe Rapid, în Liga Campionilor!

CSM Bucureşti a învins-o, în deplasare, pe Rapid, în turul optimilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Partida s-a încheiat...

CSM Bucureşti a învins-o pe Rapid, în Liga Campionilor!
Șantiere noi pentru modernizarea sistemului de termoficare!
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 12:25

Șantiere noi pentru modernizarea sistemului de termoficare!

Două noi șantiere pentru modernizarea a peste 20 de km de conducte de termoficare vor fi deschise în București. Potrivit primarului general al...

Șantiere noi pentru modernizarea sistemului de termoficare!
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 12:05

Razii în Capitală!

Polițiștii Brigăzii Rutiere au desfășurat mai multe razii azi-noapte, în Capitală. În urma controalelor, 27 de șoferi au fost primit...

Razii în Capitală!
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 11:39

Oscar Piastri a câştigat Marele Premiu al Chinei la Formula 1!

Oscar Piastri a câștigat marele premiu al Chinei, a 2-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. Piastri a obținut astfel a treia victorie în...

Oscar Piastri a câştigat Marele Premiu al Chinei la Formula 1!
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 11:00

Restricții de trafic în Capitală, pentru Legal Half-Marathon!

Traficul rutier este restricționat, astăzi, în Capitală pentru buna desfășurare a evenimentului sportiv „Legal Half-Marathon 2025”. Astfel,...

Restricții de trafic în Capitală, pentru Legal Half-Marathon!
Actualitate duminică, 23 martie 2025, 10:46

Amplă acțiune de curățenie în sectorul 5!

De luna aceasta, societățile Salubrizare Sector 5 și Amenajare Edilitară Sector 5 demarează o amplă acțiune de curățenie, a anunțat...

Amplă acțiune de curățenie în sectorul 5!