VIDEO: Modă, sustenabilitate și cum să îți alegi hainele în studenție? Sebastian Crucianu ne dă răspunsul
În ediția de vineri a emisiunii „Generația Z” am discutat despre sustenabilitate și modă, iar toate curiozitățile noastre au fost lămurite de Sebastian Crucianu, student în anul III la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Sebastian este pasionat de modă și creează propriile piese vestimentare și schițe.
Articol de eugenvrabie, 2 octombrie 2024, 10:39
„O piesă simplă este cea mai versatilă”
Întrebat despre ce haine ar trebui să aibă studenții în garderobă pentru a le putea utiliza în cât mai multe ținute, Sebastian ne-a dezvăluit că cele mai versatile piese vestimentare sunt cele simple. Mai mult, tânărul nostru invitat a recomandat folosirea cămășilor albe, a blugilor și sacourilor negre. Hainele oversized pot fi folosite în cât multe contexte.
„Cred că ar trebui să ne gândim mai întâi la piese (n.r. vestimentare) simple, pentru că o piesă simplă este cea mai versatilă. O cămașă oversized, albă, mi se pare perfectă pentru aproape orice ocazie, în afară de evenimente mai puțin formale. O cămașă albă se poate purta la facultate, la magazine și la o cină în oraș cu prietenii. Jeanșii sunt foarte versatili. Pot fi purtați și la evenimente blacktie și la o ieșire în oraș cu prietenii. Deci, o cămașă albă, jeanși, un sacou negru oversized, un trench bej”.
„Un model foarte potrivit este Ioana Ciolacu”
Sebastian ne-a mărturisit că un exemplu de sustenabilitate în modă este Ioana Ciolacu. Metoda pe care o folosește este înlocuirea pieii naturale din piesele vestimentare cu cea ecologică. Totuși, a subliniat că pielea ecologică este o variantă dăunătoare mediului.
„Sunt foarte multe branduri care au renunțat la folosirea blănurilor de animale sau a pieilor de animale. Ăsta e un demers sustenabil, însa aici putem vorbi de o sabie cu două tăișuri, pentru că un brand care a renunțat la pielea naturală, a început să folosească pielea ecologică, care este polyester, în procent de aproape 100%. Asta poluează planeta. Un model foarte potrivit pentru acest lucru (n.r. folosirea pieii ecologice) este Ioana Ciolacu. Este un designer roman care a renunțat la produse de origine animală”.
„Stilul nu se definitifează niciodată”
Tânărul student de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca consideră că stilul este dinamic, pe tot parcursul vieții. Acesta se formează încă de la vârste fragede și se află în continuă schimbare. Mai mult, Sebastian apreciază schimbările radicale de stil vestimentar.
„Stilul se formează de când devenim conștienți că purtăm haine, adică undeva pe la patru, cinci ani. Țin minte că îmi povestea și mama mea când eram mai mic că nu ieșeam pe ușă să merg la grădiniță dacă nu simțeam eu că sunt asortat. Clar că stilul se formează de când suntem mici, dar nu se definitivează niciodată. Cred că e într-o continuă metamorfoză. Cred în schimbări drastice, îmi plac schimbările drastice. Mi se pare foarte cool că unii oameni se pot metamorfoza peste noapte”.
Dacă ești curios să afli mai multe detalii despre Sebastian Crucianu și despre sustenabilitate, intră pe canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii, iar pe TikTok te așteptăm pentru sesiunea noastră de Speed Questions.
Pe noi ne poți auzi în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM, în „Generația Z”.