Brake the Fake! Chatboții ajută oamenii să abandoneze teoriile conspirației
Articol de Vicentiu Andrei, 18 septembrie 2024, 08:38
Este vorba despre rezultatele unui experiment derulat de trei cercetători americani, de la MIT și Universitatea Cornell, publicat în revista Science luna aceasta.
Un chatbot este un program sau o aplicație bazată pe inteligență artificială care desfășoară conversații cu utilizatorii de internet. Chatbotul simulează și procesează conversația umană (scrisă sau vorbită), permițând oamenilor să interacționeze cu dispozitivele digitale, ca și cum ar comunica cu o persoană reală. Un exemplu concret este cel al asistenților digitali din diverse ramuri de produse și servicii.
Cercetătorii au pornit de la premisa că, în demontarea dezinformării și a teoriilor conspirației, intervențiile sunt mai puțin eficiente atunci când nu sunt personalizate în funcție de receptor și nu intră într-un dialog în profunzime cu acesta. Pentru a testa această ipoteză, autorii s-au concentrat pe fructificarea posibilităților oferite de modelele lingvistice de mari dimensiuni (LLMs).
A fost conceput un chat bot care să desfășoare interacțiuni personalizate cu subiecții cercetării. În cadrul a două experimente, 2190 de americani au articulat, după cum au considerat fiecare, o teorie a conspirației în care cred, împreună cu dovezile care ar susține această teorie. Ulterior, au participat la trei runde de conversație cu modelul GPT-4 Turbo, pe care cercetătorii l-au setat să răspundă la aceste argumente specifice înaintate de fiecare persoană în parte, încercând să reducă credința participanților în teoria conspirației. Pentru compararea rezultatelor, a fost creat și un grup de control, care a conversat cu AI-ul pe un subiect fără legătură.
Rezultatele acestei metode sunt promițătoare.
În medie, intervenția experimentală a redus cu 20% credința participanților în teoria conspirației pe care o susțineau. Acest efect s-a menținut pe termen mai lung după experiment (cel puțin 2 luni). Schimbările se observă cu privire la teorii ale conspirației foarte diverse ca subiect: de la conspirații clasice legate de asasinarea lui John F. Kennedy, extratereștri și Illuminati, până la cele referitoare la evenimente actuale, cum ar fi COVID-19 și alegerile prezidențiale din SUA din 2020. În plus, efectul s-a produs chiar și pentru participanții ale căror credințe în conspirații erau profund înrădăcinate. În plus, intervenția a condus și la o scădere a mentalității conspiraționiste în general și nu a avut efect asupra credinței în conspirațiile reale.
În plus, rezultatele produse de AI au avut o acuratețe ridicată. Din 128 de afirmații făcute de AI și verificate de profesioniștii în fact-checking, 99,2% au fost adevărate, 0,8% au fost înșelătoare și niciuna nu a fost falsă.
Atât pentru azi. Rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!