FOTO & AUDIO: Dezvoltarea imobiliară aglomerează Bucureștiul?
Principala cauză a aglomerării orașului, a traficului infernal și a poluării aerului din București ar reprezenta-o marile dezvoltări imobiliare, a declarat, astăzi, primarul general Nicușor Dan, în apropierea dezvoltării de pe Strada Gherghiței, din Sectorul 2.
Articol de Mircea Apostolescu, 17 septembrie 2024, 16:33 / actualizat: 18 septembrie 2024, 12:35
Această dezvoltare imobiliară ar fi ilegală, n-ar avea artere de acces suficiente, pentru numărul de locuitori, nu ar dispune de infrastructură educațională și de spațiu verde, a susținut, edilul șef.
„Suntem pe Intrarea Gherghiței și, în spatele nostru, este un complex imobiliar ilegal.
Dacă instanța nu-l va opri, la un moment dat, va avea peste două mii de apartamente.
Două mii de apartamente înseamnă cinci mii de oameni.
Cinci mii de oameni, ca să vă faceți o idee, înseamnă mai mult decât locuitorii orașului Predeal.
Deci, dumneavoastră să vă închipuiți că, aici, toți locuitorii orașului Predeal sunt aici, cu copii, cu job-uri. Dar, spre deosebire de orașul Predeal, ei n-au job-uri, aici, ei n-au școală, aici – o să aibă, se presupune că vor avea o mică grădiniță, și toți acești 1000 de copii, care sunt la școală, și trei mii de adulți, care au job-uri, vor ieși pe această străduță de șase metri lățime și pe încă una similară, care este puțin mai încolo”, a declarat Nicușor Dan.
Cât privește legalitatea proiectului, edilul susține că autorizația de construire ar fi ilegală, pentru că s-ar fi bazat pe PUZ Sector 2, care ar fi fost suspendat, în 2023, când ar fi fost acordată această autorizație de către Primăria Sectorului 2.
Instanța de judecată nu i-a dat, însă, câștig de cauză lui Nicușor Dan.
Reporter: „Ați spus, prima oară, că este ilegală construcția, dezvoltarea imobiliară. Pe urmă, ați spus că are autorizație de construcție”?
Nicușor Dan: „Această dezvoltare de 2100 de apartamente are o autorizație de construire emisă de Primarul Sectorului 2, în anul 2023.
Si această autorizație de construire se bazează pe PUZ Sector 2.
PUZ-ul Sectorului 2, în momentul în care a fost emisă autorizația de construire, era suspendat. Nelegalitate a autorizației decurge din nelegalitate a PUZ-ului Sectorului 2, pe care Inspectoratul (… de Stat în Construcții n.r.) și prefectul puteau să le constate de acum trei ani, de când le-am făcut acel memoriu”.
Reporter: „Și l-ați întrebat pe domnul primar de ce a emus autorizația, de la Sectorul 2”?
Nicușor Dan: „Mai mult decât atât, i-am făcut trei adrese, în care i-am spus să nu emită niciun fel de autorizație, în baza PUZ Sector 2.
Odată ce a emis-o, am fost în instanță și, pentru moment, Tribunalul a spus că Primarul Municipiului București nu are calitatea de a ataca în instanță autorizații emise de primarul de sector”.
Dezvoltarea imobiliară One Lake District se înscrie în strategia One United Propreties de reconversie a unor foste terenuri industriale, aflate într-o stare avansată de degradare și este perfect legală, a declarat, pentru București FM, Andrei Diaconescu, CEO Cofondator al One United Propreties.
Dezvoltarea beneficiază de două căi de acces, dintre care una cu cinci benzi, pe Șoseaua Gherghiței, amenajate pe cheltuiala dezvoltatorului și de vaste spații verzi.
Mai mult decât atât, dezvoltatorul a renunțat la unul dintre blocurile autorizate, pentru a construi, tot pe cheltuiala sa, infrastructura școlară necesară, mai spune Diaconescu.
Andrei Diaconescu: „Proiectul nostru din Strada Gherghiței are o autorizație (… de construire n.r.) din anul 2022, care este perfect legală și este emisă de către Primăria Sectorului 2, pe amplasamentul fostei fabrici de cărămidă Fundeni, care a fost dezafectată acum mai bine de 20 de ani.
Pentru realizarea proiectului, s-au făcut studii de trafic și evaluare a impactului asupra mediului.
Proiectul are două căi de acces, prevăzute de PUZ-ul Sectorului 2, în Șoseaua Gherghiței, construire pe banii dezvoltatorului, unul din ele având 16 metri lățime – adică 5 benzi, două de întrare și trei de ieșire, și un acces secundar, cel unde s-a făcut filmarea de astăzi.
Proiectul beneficiază de 20 de mii de metri pătrați de spații verzi amenajate, care reprezintă aproximativ 30% din suprafața totală a terenului.
Prin realizarea proiectului, se continuă și Promenadă Verde, realizată pe malul Lacului Plumbuita, pe o distanță suplimentară de aproximativ 900 de metri liniari.
Este depusă (… La Primăria Sectorului 2 n.r.), de asemenea, și o a doua autorizație, pentru eliminarea unuia dintre blocuri, care este, deja, autorizat, și construirea, în locul lui, a unei școli și a unei grădinițe”.
Darea în funcțiune a noului proiect rezidențial va duce la reducerea aglomerației din București, pentru că mulți dintre cumpărători au birourile în apropiere, mai spune dezvoltatorul imobiliar.
„Este adevărat că zona este relativ aglomerată, recent, în ultimi patru ani, motivul principal fiind mutarea dezvoltării rezidențiale în afară Bucureștiului, în timp ce locurile de muncă, școlile și divertismentul au rămas în București.
Și avem acest tranzit continuu, de a intra în București și de a ieși din București.
Odată finalizat și pus în funcțiune, proiectul nostru va aduce o scădere a traficului, în București, deoarece un număr semnificativ de cumpărători lucrează în zonă, în zona de bolirouri Dimitrie Pompeiu – Fabrica de Glucoză. Și, mutandu-se mai aproape de birou, practic, nu vor mai străbate tot Bucureștiul, în fiecare zi”, a explicat, pentru București FM, Andrei Diaconescu.