VIDEO: Află ce este sindromul burnout și cum se manifestă
Sindromul burnout
Articol de Monica Liche, 12 septembrie 2024, 16:59
Am discutat #ÎnComunitate despre un subiect sensibil: sindromul burnout. Invitatul ediției, Bogdan Cotigă, psiholog clinician și psihoterapeut, ne-a explicat ce este, care este simptomatologia și ce ar trebui să facem în cazul în care primim acest diagnostic.
„Acest concept este descoperit de psihologii americani și se cheamă burnout, adică este foarte simplu. Mai mult decât atât, avem nevoie și de termenii ăștia pentru ca să facem diferența, de exemplu, între burnout și depresie. Pentru că eu pot să spun că sunt epuizat și în situația în care sunt cuprins de depresie, dar depresia este relativ diferită de ce înseamnă burnout, are cauze diferite.”
Reacțiile oamenilor aflați în burnout
Cum nu sunt doi oameni la fel, așa și cu felul în care reacționăm atunci când burnout-ul ne afectează viața. Există, se pare, diferențe majore în felul în care ne raportăm la ceea ce experimentăm. În timp ce generațiile mai în vârstă tind să se ascundă, generațiile mai tinere se prezintă la cabinetul de psihoterapie
„Generațiile mai în vârstă au un grad de reziliență mai mare și atunci realizează această problemă, adică efectele suprasolicitării, mult mai târziu, când ceea ce se poate face necesită foarte multă terapie, necesită o pauză foarte mare. E vorba și de afectarea capacității de muncă, a randamentului, adică se produce un fel de ratare, ca să zic așa, e un cuvânt mai dur, dar asta se întâmplă. Ajungem să ne îndepărtăm de tot ce înseamnă social, de tot ce înseamnă viața, să zicem, cotidiană, pe care am avut-o și nu mai putem face nimic.
Cei mai tineri, în schimb, realizează mai ușor faptul că sunt epuizați, cum vorbeam, adică faptul că sunt în burnout. Atunci acționează
(…)Tot ce înseamnă tineret, în România, a înțeles, cel puțin în ultimii 10 ani, că la psiholog, psihoterapeut, nu te duci dacă ești nebun, te duci dacă ai o problemă, un dezechilibru temporar și burnout-ul poate fi un dezechilibru temporar. Mai mult decât atât, apetența asta pentru ce înseamnă sănătatea mintală, la generația mai tânără, este mult mai mare decât pentru cei mai în vârstă.”
Cum ne putem da seama că ne află în prag de burnout?
Oboseala este motorul care conduce către slăbirea metabolismului și, mai apoi, pas cu pas, lipsa de odihnă în formă continuată duce către somatizarea acesteia în diferite boli. Pe de altă parte, crește nivelul de irascibilitate și apar și tendințele de izolare socială.
„Există un indicator foarte clar, care este lipsa somnului, omul nu mai poate dormi, intră într-un fel de cerc vicios. Apar apar insomniile, se trezește între 1 și 3, nu mai poate adormi la loc. În loc să doarmă șapte-opt ore, în cazul unui om cu activitate, ar trebui să aibă măcar 8 ore de somn, nu mai doarme decât 3-4, se acumulează oboseala și atunci, automat, toate lucrurile care îl deranjează, în timpul zilei, se amplifică pe lipsa somnului și toate aceste amplificări duc la mai puțin și mai puțin somn, până ajunge la la foarte, foarte puțin și atunci oboseala asta se vede în tot ce face. Nu mai poate să facă treabă la serviciu, îl enervează toate lucrurile, la un moment dat îl izolează social, se ceartă cu lumea, se separă.”
Cum ajută psihoterapia?
Psihoterapia ne ajută să ne schimbăm perspectiva, locul de unde ne privim problemele. De ce este acest lucru important, ne-a explicat Bogdan Cotigă, psiholog clinician și psihoterapeut
„Oamenii ajung la psihoterapeut pentru că nu pot schimba anumite lucruri, nu pentru că nu au capacitatea, ci pentru că, de exemplu, un loc de muncă le oferă banii necesari vieții și atunci ei trebuie să facă un compromis permanent, adică să suporte niște lucruri și, în același timp, chestia asta le provoacă mental, un conflict „mai rău cu rău decât fără rău,”, un conflict pe care, la un moment dat, nu-l mai pot suporta. (…)Psihoterapia face un lucru foarte important. Oferă un sprijin ca tu să poți vedea cu alți ochi realitatea. Noi avem problemele pe care le avem din cauza percepției pe care o avem asupra realității.
(…)Oamenii sunt diferiți și în același timp contează felul în care privesc realitatea, pentru că noi nu avem acces direct la realitate, noi avem acces prin filtrul minții noastre”
Află care este legătura dintre perfecționiști și burnout aici.