VIDEO: Află cum să îți ajuți copilul să gestioneze mai ușor trecerea de la vacanță la programul de școală
Curțile școlilor au fost azi supraaglomerate. Copiii, învățătorii, părinții și bunicii, aduși laolaltă de începutul noului an școlar, au simțit emoțiile primilor pași către sălile de clasă sau pe cele ale reîntoarcerii la școală. Am discutat #ÎnComunitate despre toate aceste emoții, despre gestionarea lor, precum și despre cum putem face mai ușoară tranziția de la zilele de vacanță către rutina zilnică a mersului la ore cu Andreea Răduță – consilier parental, parte din echipa „Pagina de Psihologie”. Un prim pas ar fi să înțelegem temperamentul copilului nostru.
Articol de Monica Liche, 9 septembrie 2024, 16:43
„Temperamentul face parte din felul nostru de a fi, este o trăsătură înnăscută a personalității noastre și are câteva dimensiuni care afectează sau influențează în mod direct modul în care ne adaptăm la rutine. El este o trăsătură înnăscută a personalității și se modifică foarte puțin de-a lungul vieții noastre. Adică este felul nostru de a fi.”
Când identificăm schimbările de temperament?
De multe ori, luați de valul grijilor cotidiene, părinții nu au timp să observe micile schimbări temperamentale ale copilului. Aceștia le vor remarca abia când copilul va reuși să îi provoace.
„Un părinte al cărui temperament îl predispune la o adaptare rapidă la rutine și predictibilitate crescută sau predictibilitate redusă, va remarca că al său copil este diferit. În momentul în care ai doi copii, deseori se întâmplă să observi că unul este într-un fel și parcă îți citește gândurile și celălalt este ușor diferit și se creează fricțiuni în relația părinte copil”
Compararea cu ceilalți copii
Ceea ce nu va ajuta relația dintre părinte și copil este comparația cu ceilalți copii din jurul său. Aceste comparații vor putea înrăutăți atât tiparul comportamental al copilului cât și relațiile cu ceilalți, mai ales cu părinții.
„În momentul în care se întâmplă lucrurile altfel și nu știm de ce, primul nostru gând este că se întâmplă ceva cu copilul meu. El nu este ca toți ceilalți. Uite ce bine se adaptează fratele lui mai mic și uite ce greu se trezește el, uite că nu are curaj, e rușinos sau fricos și nu se duce să stea de vorbă cu ceilalți.
Din nefericire, aceste etichete chiar ajung să fie exprimate în fața copilului.”
Cât de importantă este rutina personalizată?
Dezvoltarea copilului se va baza foarte mult și pe rutina de zi cu zi, care ar trebui să se muleze pe felul lui de a fi. Pentru asta părinții trebuie să știe cât mai multe despre noțiunile de temperament.
„Aceste noțiuni despre temperament ajută foarte mult să ne reglăm, să ne dăm seama că el așa este, nu este bun sau rău. El așa este și rutina ar trebui creată și personalizată pe temperamentul său și mai puțin corectarea, între ghilimele, a temperamentului copilului, ceea ce este imposibil și duce la foarte multă frustrare și nefericire.”
Adaptare înseamnă implicare
Adaptarea copilului la schimbare înseamnă implicarea acestuia în tot ceea ce înseamnă aceasta.
„Sigur, jucăriile vor avea locul lor, dar apare biroul dacă ai început școala. De ce nu am merge cu copilul respectiv să își aleagă propriul birou sau să decidă colțul în care va sta? El se simte și împuternicit, se simte important, se simte parte din proces. De ce să se trezească brusc cu toate aceste schimbări, când el le poate integra treptat, pur și simplu, ducând la bun sfârșit pregătirea pentru școală.”
Află mai multe aici