Lansarea volumelor „Viața mea în 1984“ de Gelu Diaconu și „O moarte cum tu nu ai putea avea“ de Ciprian Măceșaru
Editura Litera vă așteaptă vineri, 14 iunie, ora 19:00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea volumelor Viața mea în 1984 de Gelu Diaconu și O moarte cum tu nu ai putea avea de Ciprian Măceșaru, recent apărute în Pantazi, o colecție de ficțiune dedicată scriitorilor români contemporani coordonată de scriitorul Cosmin Perța.
Articol de bucurestifm, 13 iunie 2024, 16:48
Puteți să participați la întâlnirea cu scriitorii și invitatele lor, Dana Pîrvan, critic literar și Carmen Florea, blogger și jurnalist cultural. Discuțiile vor fi moderate și coordonate de Andrei Gogu și Carina Chereji. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.
Gelu Diaconu – Viața mea în 1984
„Memoria lumii se păstrează prin poveștile spuse de oameni. Viaţa mea în 1984 e una dintre aceste povești care vor rămâne în timp să le spună și generaţiilor viitoare cum a fost viaţa oamenilor obișnuiţi sub comunism. Iar Gelu Diaconu e un povestaș care scrie istoria împreună cu noi. De neratat.“ – Cristian Fulaș
„Un roman alert, «spus» parcă dintr-o suflare, în care se pune sub lentile măritoare viaţa unui tânăr din București care, în orwellianul an 1984, trebuie să-și găsească o slujbă, o iubire, o casă, un rost. Comunism recuperat la firul ierbii, amintiri din armată, atmosferă cu tușe subtile și un erou atașant care te poartă cu el de-a lungul a tot felul de întâmplări, unele mai pline de suspans ca altele.“ – Ioana Nicolaie
Gelu Diaconu (n. 26 noiembrie 1962) este poet, prozator și jurnalist cultural. A debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme. Debut editorial în 2006, la Editura Marineasa, cu povestirea Fabian (reeditare 2024 la Editura Polirom).
A contribuit în calitate de antologator la apariția volumelor Generația O Mie de Semne – 59 de poeți apăruți la Poșta redacției (Casa de Pariuri Literare, 2022) și Biblioteca lui Gelu (Editura Cartex, 2023), care conține 15 interviuri realizate în cadrul podcastului „Biblioteca lui Gelu“.
În prezent administrează site-ul cultural www.omiedesemne.ro și este realizator al podcastului „Biblioteca lui Gelu“, un proiect realizat în colaborare cu Dan-Andrei Deaconu și Mihai Deaconu.
Ciprian Măceșaru – O moarte cum tu nu ai putea avea
„Ce înseamnă viață adevărată? Mit sau fatalitate, scenariu tragic, fericiri cu termen de valabilitate sau triumf al derizoriului, propagandă a minții noastre sau pur și simplu oglindă întoarsă? Vesele și triste, tragicomice, alteori cinematografice, scurtmetrajele lui Ciprian Măceșaru au realismul lor dur și metaforizant, ștampilat cu magie cât să suporte pagina.“ –Marius Miheț
„Scrisul lui Ciprian Măceșaru alege mai ales concizia pentru a fi eficient, fără a se pierde în lungimi sau tergiversări, țintind direct la miezul a ceea ce vrea să exprime. Ca și în această culegere de povestiri, O moarte cum tu nu ai putea avea — titlu splendid! —, șaptesprezece fotograme fulminante și directe, ca niște săgeți care se îndreaptă spre inima vieții, a cotidianului, dând strălucire, pe de o parte, capacității psihologice a autorului de a sonda umanitatea prin flerul stiloului său, iar pe de altă parte, prezentând «situații-limită » în care să-ți proiectezi mintea și să te regăsești/recunoști pe tine însuți.“ – Mauro Barindi
Ciprian Măceșaru (n. 07 septembrie 1976) este scriitor, fotograf și muzician. A scris poezie, proză, literatură pentru copii, eseu, jurnal, dar și libretul unei opere de cameră. A publicat un album de fotografie și a avut o primă expoziție personală.
A fost inclus în numeroase antologii și a fost tradus în mai multe limbi. A activat ca toboșar și compozitor în formațiile Hotel Fetish și Toulouse Lautrec. În prezent scrie pentru revista Matca și are un nou proiect muzical.
Autor: Stela Alecsiu