VIDEO: Adrian Negrescu – „Creșterea taxelor este aproape iminentă în 2025”
După ce ecourile ultimului rând de alegeri, cele parlamentare, se vor stinge, la finalul acestui an, România va face primii pași într-o nouă realitate financiară. Este anul 2025 unul al creșterilor de taxe, impozite și TVA? Cum va arăta anul 2025 din această perspectivă, am aflat de la Adrian Negrescu, analist economic.
Articol de Monica Liche, 12 iunie 2024, 17:08
„În momentul de față, suntem în singura țară din Uniunea Europeană în procedură de deficit excesiv. Acest lucru înseamnă că cheltuim de la bugetul de stat mai mulți bani decât ne permitem, de cât adunăm din taxe și impozite. Diferența, în momentul de față, e undeva la nivel de 3,2 % din produsul intern brut. Acesta este deficitul bugetar după primele 4 luni. Noi ne-am asumat în fața Comisiei Europene ca până la finele anului să avem un deficit bugetar de 5 % din PIB, adică e aproape imposibil să ne încadrăm în ținta de deficit, dacă vom continua cu aceste cheltuieli, acest iureș al cheltuielilor cu iz electoral, multe dintre ele, pe care le vedem, din păcate, puse în practică de autorități în acest an puternic electoral. Aici este cheia problemei, dacă vor reduce cheltuielile și dacă vor face reforme. Altfel, de la 1 ianuarie ne așteaptă scumpiri, atât pe zona de consum și mă refer aici la TVA, la toate taxele care țin de dinamica economiei, cât și la impozite și taxe.”
Impozitarea în 2025
Locuințele și mașinile sunt bunurile pentru care românii ar putea scoate mai mulți bani din buzunare, atunci când își vor achita impozitele. Analistul economic, Adrian Negrescu, ne-a explicat la ce ne putem aștepta.
„Dacă acum un apartament, în București, în centrul capitalei, este impozitat în funcție de suprafața acestuia, de la 1 ianuarie, anul viitor, probabil va fi impozitat în funcție de valoarea de piață, iar valoarea de piață a unui apartament de două camere, în centrul Bucureștiului, a trecut de 100.000 EUR. Din această perspectivă, impozitele s-ar putea să fie duble, dacă nu chiar triple față de ce am plătit în 2024, pentru că se schimbă modul de calcul, iar această evaluare a locuințelor, atenție, va fi făcută de către un studiu de piață realizat de Uniunea Notarilor din România, cu ajutorul unor experți în evaluare imobiliară. De asemenea, nu este exclus ca, ori de la 1 ianuarie, ori de la 1 iulie, anul viitor, în funcție de cum va decide viitorul guvern, să vedem o creștere a taxei pe mașină, pe automobile, să vedem o taxă ca în Germania, ca să zic așa. Vom plăti impozitul în funcție de vechimea mașinii, de capacitatea cilindrică și de norma de poluare.”
Cote de TVA mai mari sau eliminarea cotelor reduse de TVA
Până acum, dar mai ales în acest an electoral, Guvernul a făcut tot posibilul să evite schimbările în zona TVA-ului. 2025 ar putea fi anul în care să apară modificări și în ceea ce privește cotele taxei pe valoare adăugată. Adrian Negrescu ne-a spus care sunt variantele luate în calcul:
„În 2025 lucrurile s-ar putea să se schimbe pentru că TVA- ul este cea mai simplă taxă și cea mai ușoară modalitate prin care statul adună bani la buget, pentru că TVA, adică taxă pe valoarea adăugată, plătim cu toții prin bunurile alimentare, prin servicii, prin bunuri. La tot ceea ce consumăm, ceea ce plătim noi, în economia asta, se aplică TVA. În momentul de față TVA-ul este la 19 %, cu încă 2 cote reduse de TVA, de 5 și 9 %, la alimente și la medicamente, la servicii sociale. Sunt 2 variante, în momentul de față, luate în calcul de Ministerul Finanțelor, ori o creștere de la 19 la 21 % a TVA-ului general. și menținerea acelor cote reduse de TVA la alimente, la medicamente și la alte servicii ori, într-adevăr, o eliminare a cotelor reduse de TVA, și asta ar însemna o scumpire a alimentelor și a medicamentelo. Există aceste două variante, alternativă la creșterea TVA-ului, care, din punctul meu de vedere, va duce la creșteri de prețuri.”
Există soluții
Se spune că pentru orice problemă există și posibile soluții care să o rezolve. În această speță, ele țin de o organizare eficientă a resurselor existente, de măsuri care să restrângă cheltuielile și de limitarea creșterii taxelor.
„ Să nu mai creștem taxele. Asta e primul lucru, pentru că dacă creștem taxele cresc și prețurile, bineînțeles, și în al doilea rând, să încercăm să vedem cum facem ca resursele, pe care companiile din România le folosesc și mă refer aici la energie, la gaze, la carburanți, la tot ce înseamnă materii prime, să fie mai ieftine decât sunt în momentul de față.
(…)Să strângem puțin cureaua, asta este soluția pentru a evita, până la urmă, creșterea taxelor care, din punctul meu de vedere, este aproape iminentă în 2025, imediat după alegeri. (…) În alte țări s-au luat măsuri de austeritate, de restructurare a cheltuielilor publice, n-au ajuns în situația în care suntem noi.” – Adrian Negrescu, analist economic