În emisiunea Generația Z l-am întâlnit pe Marius Prelipcean, student sergent-major în ultimul an la Facultatea de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică din cadrul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”. Marius este și fondatorul proiectului Swift Sight – câștigător al trofeului Best Emerging Start-up – care transformă camerele de supraveghere standard în sisteme inteligente de senzori comportamentali.
„În timp mi-am dat seama că am făcut o alegere bună”
După discuții îndelungate cu Marius, ne-am dat seama că tânărul de 23 de ani nu este doar un geniu al informaticii, ci și o persoană dedicată, decisă și pasionată de munca lui. Am fost curioși să aflăm pentru ce job se pregătește în viitor, iar el nu a dat răspunsul obișnuit, nesigur, pe care toți îl oferim în general – acel nu știu –, în schimb, caracterul lui hotărât s-a văzut în răspunsul oferit: „Voi deveni inginer militar și voi avea un aport în cadrul Sistemului Național de Apărare și Securitate”.
Marius este la fel de sigur pe el însuși când vine vorba și despre specializarea pe care a ales-o la facultate, deoarece știe că a luat decizia corectă: „În timp mi-am dat seama că am făcut o alegere bună. La început, în anul I, mă gândeam oare e în regulă ce fac și cu timpul mi-am dat seama că rezonez cu ele și că pot să-mi pun imaginația la joacă”.
„Trebuie să împaci ambele lumi”
Produsul cu care studentul a câștigat premiul menționat anterior era defapt proiectul său de licență. Marius nu a participat la acest concurs cu speranța că va câștiga, rezultatul l-a luat prin surprindere, dar l-a primit cu brațele deschise, evident. Ne-a povestit despre ce își dorea inițial: „Pentru mine era suficient, eu m-aș fi bucurat dacă primeam câteva opinii absolut obiective asupra proiectului meu”.
Marius este la fel de modest pe cât este și de inteligent și nu a încercat să se convingă de unul singur de calitatea proiectului său, principala sa motivație pentru a participa, a fost dorința de a afla părerile despre inovația sa: „Pe lângă validarea profesorilor din comisie, m-am dus acolo să caut și o validare din partea oamenilor din tech care au participat în cadrul acestui proiect ca mentori, dar și pentru partea asta de selling, ca să văd dacă e un produs bun. Adică poți să ai o idee bună, dar dacă nu prinde la public, din nou, trebuie să împaci ambele lumi”.
„Am atașat unei camere normale un microcontroller”
Noi am încercat cât de mult am putut să înțelegem toate lucrurile pe care ni le povestea Marius. Sigur nu am fi reușit să avem nici măcar o idee vagă despre acest subiect dacă el nu era atât de înțelegător și prietenos. În plus, asta ne-a ajutat să aflăm mai multe despre pasiunea lui.
Când i s-a adresat întrebarea poți explica pe înțelesul nostru cum faci o cameră normală să devină inteligentă, Marius ne-a oferit un răspuns pe care cu toții l-am înțeles: „Am reușit să atașez unei camere normale un microcontroller, adică un calculator de dimensiuni mici, care încape în carcasa camerei, e un fel de add-on pe care am adăugat un model de inteligență artificială. Camera își face în continuare funcția de bază, doar că eu am pus acest mic calculator între om și cameră pentru că e plictisitor să te uiți încontinuu la monitoare și e și clișeul acela din filme când îl vezi pe portar cum doarme în fața monitoarelor, iar modelul de inteligență artificială nu doarme”.
Dacă ești curios să afli mai multe detalii despre Marius Prelipcean și proiectul său și despre multe altele, intră pe canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii, iar pe TikTok te așteptăm pentru sesiunea noastră de Speed Questions.
Pe noi ne poți auzi în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM, în Generația Z.