„Constituția pentru copii” > lansare de carte dedicată celor mici, de 1 Iunie
„Constituția pentru copii” este cadoul de 1 Iunie pentru toți cei mici, dar și cei mari, pe care îi aștept sâmbătă, de ziua lor, la Bookfest, unde vom putea discuta împreună despre Constituția României, legi și nu numai, spune Robert Cazanciuc, autorul volumului.
Articol de Vicentiu Andrei, 30 mai 2024, 10:50
Cartea pe care o lansează cu sprijinul Editurii Universul Juridic este o nouă etapă în cadrul proiectului demarat acum 11 de ani, în mandatul de ministru al justiției, anume „Educația juridică în școli”.
„Constituția pentru copii și tineri… de toate vârstele” cuprinde o selecție de 100 de articole din cele 156 ale Legii fundamentale, structurate în două volume: Vol. I – Drepturile și îndatoririle fundamentale și Vol. II – Organizarea și funcționarea statului.
Selecția articolelor este evident subiectivă și a avut în vedere, în primul rând, importanța lor din perspectiva nevoii de transformare a micilor cititori din copii aflați pe băncile școlilor gimnaziale și liceelor, în cetățenii de mâine, conștienți de drepturile și obligațiile lor într-o societate care îi sprijină și îi protejează.
Pentru a face înțelesul textului constituțional accesibil publicului de toate vârstele, autorul a recurs la trei metode care se completează reciproc și vin să reveleze sensul: desenul, citatul și explicația.
Cartea este destinată copiilor, adolescenților, părinților, profesorilor de carieră sau celor ad-hoc, cum sunt avocații sau alți juriști care participă în școli la orele de educație juridică.
Constituția astfel “tradusă” pe înțelesul elevilor, își asumă așadar un dublu rol: dincolo de un material informativ pentru copilul autodidact care vrea să cunoască, să înțeleagă și să devină un bun cetățean, ea poate reprezenta și un inedit suport didactic pentru profesorul de istorie sau cultură civică care predă primele noțiuni despre constituție și își dorește să iasă din paradigma impusă de manualul școlar.
Robert Cazanciuc spune că și-ar dori ca această lucrare să devină liantul unui dialog permanent între copii și adulți pe tema locului și rolului nostru în Cetate și mulțumește tuturor profesorilor și elevilor care i-au fost parteneri de-a lungul unui deceniu.
Evident, toți cei interesați sunt invitați sâmbătă, de Ziua Copilului, la Cafeneaua Literară din incinta Bookfest, la ora 11.00.