Bine de citit: Camuflaj
Pentru cine a citit „Umanii” de Matt Haig, o comparație între acel roman și cel de față este dificil de evitat. În „Camuflaj” vom descoperi din nou o rasă (sau mai multe…) de extratereștii deghizați în ființe omenești și care, pe lângă obiectivul prioritar de a-și asigura propria supraviețuire, se infiltrează în comunitățile umane călăuziți de interese diferite (benefice sau malefice, în funcție de gradul de simpatie al autorilor față de propria specie).
Articol de razvanursuleanu, 21 mai 2024, 16:15
Romanul lui Haldeman a apărut în 2004, iar romanul lui Haig în 2013, dar departe de mine gândul de a crede că „Umanii” este doar o clonă literară. Stilurile și ideile celor doi scriitori sunt diferite, Haldeman are de partea sa știința, iar Haig umorul, asta neînsemnând că vreunul dintre ei este novice în „specialitatea” celuilalt.
Am descoperit în „Camuflaj”, aș spune chiar cu mare bucurie, o prezentare a locurilor din Samoa în care și-a trăit ultimii ani din viață poetul și scriitorul scoțian Robert Louis Stevenson, cel ale cărui opere se bucură de întreaga mea apreciere.
Stevenson nu face parte din logica narațiunii și este evident faptul că Joe Haldeman povestește despre el, ba chiar îi și citează câteva versuri, pentru a-i omagia talentul și personalitatea.
Acest roman va fi cu siguranță pe placul ambelor categorii de cititori, atât cei care nu cred sub nicio formă că ar putea exista o formă constructivă de interacțiune între rasa umană și ființe venite din alte lumi (categorie din care fac și eu parte, trebuie să recunosc acest lucru…), cât și cei care îi consideră pe acești ipotetici vizitatori galactici drept viitori parteneri și poate chiar aliați ai pământenilor.
Nu îmi amintesc să fi citit până acum o lucrare de ficțiune științifică în care autorul să izbutească să împace la propriu ambele „comunități”. Joe Haldeman nu numai că reușește acest lucru, dar o face cu o măiestrie literară pe care doar un scriitor excepțional o poate avea.