VIDEO: Maestrul Marius Țeicu – „Poate că muzica veche și interpreții de primă mărime, pe care i-am avut și care mai sunt, că n-au murit toți, ar putea să fie difuzați mai mult”
Invitatul lui Răzvan Petre, în ediția de colecție a emisiunii De10xRomânia de vineri, 17 mai, a fost domnului Marius Țeicu, unul dintre cei mai iubiți cantautori români din toate timpurile.
Articol de bucurestifm, 17 mai 2024, 15:32
Instrumentist și orchestrator, dirijor și profesor de muzică, Marius Țeicu este una dintre figurile emblematice ale muzicii ușoare, compunând aproape 500 de piese, dar și muzică de teatru, film și music hall.
A pregătit și a influențat generații de artiști și muzicieni și am aflat de la maestrul Marius Țeicu cum e muzica din prezent: „Drept să vă spun la întrebarea asta nu prea știu ce să vă zic, pentru că eu m-am închis în mine în ultimii ani și nu mai știu ce se mai întâmplă. (…) Zilnic sunt oprit pe stradă și sunt întrebat de ce nu se mai difuzează o piesă sau alta sau de ce nu mai apar la emisiuni.
Le-am explicat, am refuzat și eu foarte multe emisiuni. Ce pot să vă spun este că poate că muzica veche și interpreții de primă mărime, pe care i-am avut și care mai sunt, că n-au murit toți, ar putea să fie difuzați mai mult.
Dar există concurența asta extraordinară dintre posturile de radio, unele posturi particulare, altele publice și după părerea mea, n-ar trebui uitați oamenii ăștia care au ținut pe posturile respective atâția ani, ore, mii de ore de muzică bună, că nimeni n-are pretenția să se dea piese proaste sau interpreți care n-au însemnat ceva în istoria muzicii ușoare românești. Deci aici aș avea poate că o rugăminte și pentru că lumea vrea, lumea dorește”.
Generații de artiști au avut șansa să învețe de la maestrul Marius Țeicu, atât tehnica vocală, cât și alte secrete care completează cariera unui artist dornic să evolueze și să aibă succes.
„I-am învățat să țină un microfon în mână (…) să știe să miște microfonul din stânga-dreapta, să știe ce să facă cu mâna liberă, să știe ce să facă cu stânga și cu dreapta când se află la un microfon care e pe stativ. Pentru că toate lucrurile sunt importante. Cum te uiți în sală. Foarte multe lucruri, în afară de vocalize, interpretări ș.a.m.d.
Am avut și o generație foarte talentată de studenți, pentru că am fost profesor vreo 20 și ceva de ani la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Ecologice și după ne-am transferat la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret, unde i-am avut studenți, pe Monica Anghel, Anca Țurcașiu, Fuego, Narcisa Suciu, Manuela Fedorca, Laura Stoica, până s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu ea, pe Adrian Despot, toți niște nume”.
Maestrul Mariu Țeicu a compus sute de piese, unele dintre ele fiind interpretate de personalități ale muzicii precum Aurelian Andreescu Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Angela Similea, Loredana, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabiță, Fuego și nu numai.
Maestrul Marius Țeicu a fost premiat la Gala Premiilor Radio România din 2016 pentru întreaga activitate dedicată muzicii.
Interviul integral realizat de Răzvan Petre de la București FM poate fi ascultat pe canalul youtube București FM.
Emisiunea De10xRomania este difuzată zilnic, de luni până vineri, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.
Autor: Adelina Tocitu