VIDO: Diana Lupu – “E foarte important să ne pregătim cu informații despre adolescență exact cum o făceam când ne pregăteam să aducem un nou membru în familie”
Pe 25 mai 2024, Bucureștiul devine epicentrul discuțiilor despre viitorul educației în cadrul celei de-a cincea ediții a conferinței „EDUCare – Educație pentru Succes”. Evenimentul este un far al schimbării și inovației, propunându-și să redefinească direcția educației pentru următorii ani.
Articol de bucurestifm, 30 aprilie 2024, 12:26
“Cum reparăm viitorul?” putem afla pe 25 mai de la cei noua speakeri prezenți la eveniment care vor aduce perspective unice și soluții practice pentru a îmbunătăți procesul educational.
Diana Lupu, psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu și însoțitor al adolescenților a fost invitata emisiunii „LifeStyle pentru Părinți” de duminica trecută și a povestit despre cum evenimentul își propune să ofere participanților o viziune amplă și clară asupra necesităților și provocărilor educaționale din prezent și viitor, un eveniment dedicat deopotrivă profesorilor cât și părinților.
„EDUcare este la a 5-a ediție și ediția din anul ăsta are ca temă mare zona asta de educație pentru succes. Dar cum salvăm viitorul? Și atunci ne-am strâns o mână de specialiști din mai multe domenii, nu doar din cel al psihologiei și psihoterapiei. O avem pe Oana Moraru care vorbește despre partea asta de educație, o să avem și jurnaliști care documentează partea de sistem al educației. Așa că întrebarea asta de cum reparăm sau cum salvăm viitorul o să vină cu diferite perspective, din multe multe domenii, iar eu o să vorbesc despre etapa preadolescenței și adolescenței pentru părinți și cadre didactice.”
Adolescența și preadolescența sunt perioade distincte din viața unui individ, caracterizate de schimbări fizice, emoționale și sociale semnificative, perioade de care părinții ajung să fie ușor speriați sau îngrijorați de faptul că relația părinte-copil se poate strica sau că nu vor face față provocărilor întâlnite.
„Mulți părinți se tem de etapa preadolescenței, de adolescență. Asta și pentru că în mediul online, articole, din descrierile pe care le avem din foarte multe medii ajunge la noi informația asta, că tinerii în etapa asta de viață sunt foarte dificili, sunt așa ca niște mici monstruleți. Și atunci cred că și noi, adulții, suntem ajutați, cu ghilimele de rigoare, să fim și noi la rândul nostru mai abrazivi și să ne pregătim așa, poate într-un mod mult mai negativ pentru această etapă. E foarte important să începem această pregătire a informațiilor un pic din timp, așa cum poate făceam când ne pregăteam să aducem un nou membru în familie. Ca și adulți ne pregătim mai mult cu informații despre etapele de dezvoltare în copilăria mică, apoi poate fizicul tânărului nostru sau copilului care se îndreaptă înspre preadolescență ne transmite că hei poate să își ducă lingura singur la gură, poate să meargă, se descurca.
Poate că nu mai sunt niște etape de de dezvoltare decât cele fizice. Mulți părinți se gândesc la aceste etape fizice de dezvoltare când vorbim, în special de preadolescență, că acolo vedem foarte mult începuturile astea, momentul în care ei se dezvoltă. Aici trec prin mult multe conflicte interioare și dificultăți, pentru că modul în care corpul unui tânăr se dezvoltă nu este foarte armonios, adică nu se dezvoltă totul în același timp și atunci începe să aibă o imagine destul destul de distorsionată.”
Poți urmări interviul integral cu Diana Lupu, psihoterapeut, accesând linkul de mai sus.