Cu ocazia episodului din Generația Z, ne-am adus aminte de vremurile de demult, atunci când eram mici și din mașina cu casetofon a părinților noștri se auzea Smiley cu „Plec pe Marte”, melodie pe care o fredonam cu toții. De ce ne-a apucat nostalgia la doar 20 de ani? Pentru că i-am avut invitați în emisiune pe niște tineri mai mici decât noi – da, este posibil -, dar care cu siguranță au mai multe cunoștințe la fizică, matematică sau astronomie decât noi toți la un loc.
Ei sunt elevi ai Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din București și tocmai ce au câștigat premiul cel mare la Concursul Internațional „National Space Society”, organizat de NASA. Proiectul lor, „Nova 2”, a fost cel mai bun din 5200 de aplicații înscrise, așa că nu puteam să nu îi avem invitați, pentru a vorbi despre secretul succesului proiectului lor.
Din echipa formată din 12 elevi, doar jumătate dintre ei ni s-au alăturat – restul erau plecați pe la olimpiade naționale, iar pentru o asemenea ocazie îi iertăm că nu au putut ajunge. Alături de ei a fost și Alina Panico, coordonatoarea Campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, proiect realizat de Fundația Dan Voiculescu.
„Ce am învățat nou cred că este partea aceasta organizatorică, care este cea mai importantă.”
Am fost curioși să aflăm ce cunoștințe și abilități au căpătat în urma unui astfel de proiect: „Practic, noi în cadrul proiectului am folosit multe din cunoștințele pe care le avem de la școală și cumva și din alte proiecte. Felul în care ne-am organizat și chestii de genul acesta. Practic, ce am învățat nou cred că este partea aceasta organizatorică, care este cea mai importantă. Și nu neapărat în cadrul acestui proiect, în toate proiectele pe care le-am făcut, aceasta a fost lucrul pe care l-am dezvoltat cel mai mult: a învăța să ne organizăm ca o echipă, să ne împărțim sarcinile și să reușim să rămânem on track, on schedule.”
„Noi vrem ca viața din colonia noastră și din spațiu să fie similară cu cea de pe Pământ.”
Gândindu-ne dacă am pleca sau nu vreodată pe altă planetă, una dintre îngrijorările noastre a fost legată de ce vom mânca și de cum ne vom petrece timpul liber. Echipa proiectului s-a gândit la fiecare aspect legat de viața pe un habitat aerospațial: „În ceea ce privește ce mănâncă, am făcut un experiment. Noi am încercat cumva să simulăm, să ne pregătim dacă chiar ar fi să mergem acolo ce am duce și cum am face rost de mâncare proaspătă și, practic, ideea noastră a fost că nu vom putea duce la nesfârșit pământ în spațiu sau mâncare preambalată. Așa că am studiat creșterea plantelor într-o gelatină numită Agar Agar și am studiat cum impactează culoarea luminii. Noi am ajuns la faptul că lumina magenta este cea mai bună pentru creșterea plantelor. Noi vrem ca viața din colonia noastră și din spațiu să fie similară cu cea de pe Pământ.”
„Eu tare m-aș bucura ca toți acești tineri (…) să se întoarcă acasă după ce urmează parcursul academic în afară.”
Am vrut să aflăm de la Alina, care întâlnește constant astfel de tineri cu proiecte uluitoare, cum vede ea viitorul României: „Eu tare m-aș bucura ca toți acești tineri, nu doar care sunt în Campania pentru Dezvoltarea României, ci și în general, să se întoarcă acasă după ce urmează parcursul academic în afară. Să se întoarcă și să dezvolte aici proiecte și să ne facă în continuare mândri că suntem români.”
Dacă ești curios să afli mai multe, intră pe Canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii, iar pe TikTok te așteptăm pentru sesiunea noastră de Speed Questions, dar și pentru a vedea cum au răspuns oamenii la întrebările noastre.
Pe noi ne auzi vineri, de la ora 21:00, pe București FM, în Generația Z.