VIDEO: Pe 1 iunie te așteptăm la Parada Micilor Bicicliști!
De 1 iunie oprim mașinile și ne urcăm pe biciclete! Te așteptăm și pe tine la Parada Micilor Bicicliști, de data asta, pe Splaiul Independenței în zona Sema Parc.
Articol de bucurestifm, 24 aprilie 2024, 13:26
Parada Micilor Bicicliști are ca scop promovarea mersului pe bicicletă în rândul copiilor. Și nu oricum, în siguranță, pentru că vor învăța și regulile acestei activități. Astăzi, la București FM, au venit organizatorii: Ioana Deneș, de la Go4Fun, și ciclistul Alex Ciocan.
Alex Ciocan ne îndeamnă să aducem copiii la Parada Micilor Bicicliști dacă le place să pedaleze: „Este un eveniment dedicat copiilor care au bicicletă, nu este neapărat dedicat celor care fac performanță. Bineînțeles că sunt și ei așteptați, doar că îi vom ruga să fie mai degrabă niște călăuze pentru cei care se dau mai rar pe bicicletă.”
Cei doi ne-au oferit mai multe informații despre programul evenimentului: „Dimineață vor fi foarte multe ateliere în care copiii vor putea afla tot felul de informații folositoare, pe unele este posibil să le cunoască deja, dar este important să știe cum să circule, cum să se îmbrace, cum să se echipeze.”
„Vom avea și concursuri pentru copii, pe categorii de vârstă, pe categorii de sexe, sub atenta supraveghere a celor din echipa noastră. Vârsta maximă este de 14 ani, dacă ai buletin nu te mai primim.”
„În prima parte a zilei ne bucurăm dacă vine toată familia cu bicicleta, nu doar cei mici, pentru că la activități și la paradă părinții sau frații mai mari ne sunt de ajutor. Așa că îi așteptăm pe toți cu bicicleta. Avem spațiu suficient pentru toată lumea să se bucure de o zi pe bicicletă.”
Obiectivele evenimentului sunt meritorii: „Vrem să-i învățăm pe cei mici regulile de circulație, să știe să se asigure, să învețe să semnalizeze, să fie atenți la cei din jur, mai ales când merg unul lângă altul.”
„Vrem să atragem atenția și autorităților că există potențial, există foarte mulți copii care ar putea să meargă cu bicicleta alături de familie și că trebuie să îi ajutăm, să le dăm spațiu, să le oferim ceea ce au nevoie pentru a face asta.”
Ioana Deneș completează spunând că și adulții au multe de învățat, uneori chiar de la proprii copii: „Cred că și cei mari trebuie să fie cumva încurajați în direcția asta deoarece cei mici ajung să îi copieze. Uneori, chiar și părinții învață de la copii. Eu am ajuns să port casca datorită fiicei mele. Pe bicicletă nu este obligatorie, dar este recomandată.”
„Când fata mea m-a văzut fără cască, mi-a atras atenția și s-a dat drept exemplu pe ea, neînțelegând de ce eu nu o port.”
Dorința invitaților de a îi face pe cei mici să meargă pe bicicletă este remarcată și prin prisma altor acțiuni pe care le realizează: „Noi am făcut cursuri în școală, am dus la un moment dat vreo 10-15 biciclete în curtea școlii și au stat o săptămână. Era bătălie în pauză, toată lumea venea acolo să se dea cu bicicleta. Orele de sport deveniseră o minune pentru că făceau ciclism.”
Au devenit șoferii mai prudenți?
„Există și în București șoferi care te așteaptă și te lasă să treci, abia apoi te depășesc. Este mult mai ușor să mergi cu bicicleta pe distanțe scurte și medii. În momentul în care te învârți în centrul Bucureștiului este și mult mai rapid.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru ca apoi să pedalezi spre evenimentul de pe Splaiul Independenței!
Autor: Cornel Munteanu