VIDEO: Revoluția verde în orașele inteligente
Asociația Green Revolution, primul ONG de ecologie urbană, vine cu soluții inovatoare pentru un stil de viață sustenabil – adică să trăim în orașe verzi, în orașe în care copiii să bată mingea în siguranță pe stradă, să nu fim blocați ore în șir în trafic.
Articol de Ioana Brusten, 11 aprilie 2024, 16:48
„Vrem să trăim în orașe în care se prioritizează omul în planificarea urbană”, spune Raluca Fisher, președintele Asociației.
„Ne aplecăm asupra nevoilor identificate în casele noastre, în birourile noastre: pot să merg pe bicicletă pe jos? Îmi place calitatea aerului pe care îl respir? Pot să stau pe iarbă? Unde aruncăm deșeurile?”
Din acest motiv, Asociația Green Revolution a lansat proiectul unic în Europa „Pop-up de infrastructură”: mai multe soluții pentru un oraș sănătos, adunate într o „cutie”.
„Cutia” este o construcție de aproximativ 30 m² care nu are nevoie de autorizație de construcție, are un caracter modular și aduce servicii de sustenabilitate, aduce calitate vieții oamenilor și face să le fie la îndemână un comportament pentru un mediu și un oraș mai curat și mai civilizat: parcări pentru biciclete, supraetajate și securizate, un container de colectare separată a deșeurilor, prize de încărcare a mașinilor electrice, Fanbox pentru cumpărături online, panouri solare, acoperiș verde.
Fiind parte din UE, suntem obligați să avem criterii de sustenabilitate. Multe politici publice vin din zona europeană și efectele pozitive se văd!
Cetățenii nu au doar drepturi, au și obligații: de la cum se comportă în trafic, cum își scutură fața de masă pe geam în 2024 în capul celui care se plimbă pe stradă, cum mănâncă semințe în parcuri… Generația tânără este mai aproape de valorile ecologiei, iar perspectiva europeană propune plata pentru servicii versus proprietatea asupra bunurilor lucrurile. Abordările se schimbă!
Esența revoluției verzi?
„Prioritizăm omul în oraș și atunci regândim modul în care abordăm acest nou concept de Smart City, de proprietate versus servicii, de colectare, reciclare, economie circulară…”
Inovație, tehnologie, mediu, colaborare – toate se întâlnesc în această „cutie” de infrastructură, pop-up de infrastructură.
„Fiecare gest pe care îl facem se întoarce într-o formă sau alta la noi; plătim o factură reală sau plătim factura sănătății și a confortului nostru în oraș”, ne aduce aminte președintele Asociației Green Revolution, Raluca Fisher.