Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Află ce trebuie să faci ca să te protejezi de astenia de primăvară precum și de alte boli de sezon

Trecerea de la o temperatură la alta, are un impact negativ asupra organismului uman

Articol de Monica Liche, 9 aprilie 2024, 16:40

Oboseală constantă, stări de epuizare, melancolie sau o ușoară stare de depresie, acestea sunt simptomele care ne spun că ne confruntăm cu o schimbare a ceasului biologic, o reacție de adaptare a organismului în urma trecerii la ora de vară. Am discutat despre astenia de primăvară, precum și de alte boli de sezon, cu invitata Ioanei Brușten #InComunitate, Camelia Diaconu, șefa secției de medicină internă de la spitalul Floreasca.

„De fapt, nu prea mai există primăvară. Se face trecerea aceasta, cum să spun, foarte bruscă de la anotimpul rece. Trecem din iarnă direct în vară, fără să trecem prin anotimpul primăvară, care era de fapt un anotimp în care organismul uman se adapta cumva de la schimbarea de temperatură, la o cu totul altă climă.

Trecerea aceasta, foarte bruscă, de la o temperatură la alta, are un impact negativ asupra organismului uman, pentru că organismul uman nu are timp să se adapteze, iese din iarnă și cu o serie de deficite minerale, vitamine și așa mai departe. Și atunci este destul de greu să faci față la temperaturile care sunt afară. Ne simțim mai moleșiți, mai lipsiți de putere, uneori chiar și cu o lentoare mintală, ideile vin mai greu, suntem mai obosiți, am dormi ceva mai mult. Aici, probabil, intervine și schimbarea orei pentru că sunt foarte multe persoane care resimt negativ această schimbare a orei”

Ce e de făcut?

Astenia de primăvară trece de la sine, într-un interval de câteva săptămâni. Însă, medicii ne recomandă să ne ajutăm organismul în această perioadă de adaptare la noile temperaturi și la trecerea la ora de vară. Hidratarea și mersul pe jos, în aer liber, se află în topul sfaturilor acestora.

„Organismul uman are capacitatea de a se adapta, într-un interval variabil de timp, ce putem face, însă, ar fi să încercăm să consumăm mai multă apă. Cu cât temperaturile de afară sunt mai mari, avem nevoie să ne hidratăm ceva mai bine și să știți că nu de puține ori starea aceasta de oboseală a organismului, de fapt, înseamnă un deficit de apă. Nu prea ne dăm seama că, atunci când se încălzește mai mult afară, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să bem ceva mai multe lichide. Când spun lichide, nu mă refer la băuturi carbogazoase, pentru că aici este o altă mare problemă, pur și simplu apa. Apa este cel mai bun lichid pentru rehidratarea organismului.  

Altceva ce am putea face este să încercăm să facem mai multă mișcare, pentru că mișcarea ne dă energie. Când spun mișcare și vorbesc aici, în special pentru cei mai tineri, când spun mișcare nu mă refer neapărat să mergem la sală, să tragem de aparate, să alergăm pe bandă. Este mult mai sănătos să mergem prin parc, de exemplu, un ritm mai alert sau să facem chiar jogging este mult mai benefică decât orice formă de mișcare.”

Suplimente sau vitamine numai la recomandarea medicului de familie

Suplimentarea spectrului de vitamine pare a fi mereu măsura preferată a românilor, însă, automedicația poate avea urmări severe. Pentru a preîntâmpina efectele nedorite ale dozajelor sau ale conflictelor generate de interacțiunea dintre substanțe, este obligatoriu să consultați medicul de familie.

„Uneori,  poate să fie incriminat chiar un deficit de vitamina D în sânge. Acestea exact? Țările acestea pentru că iarna noi ne expunem mult mai puțin la razele soarelui și avem mai puțină vitamină D, iar lipsa de vitamina D se manifestă cu starea aceasta de astenie fatigabilitate. Am putea chiar să ne facem o dozare de vitamina D, dacă manifestăm astfel de simptome. Așadar, mișcarea în aer liber ne ajută să ne creștem nivelul de vitamina D  și să ne oxigenăm ceva mai bine creierul, mișcarea ca atare, orice activitate de tip aerobic, ne face foarte bine, ne crește nivelul de energie. Putem, de asemenea, să ne suplimentăm dieta cu anumite, dar aici aș insista să ne suplimentăm la indicația medicului de familie sau a medicului specialist.”

Dieta este extrem de importantă

Nu în ultimul rând, dieta este cea care joacă un rol deosebit pentru buna funcționare a organismului. De la verdețurile de sezon și până la fructele care vin cu multe minerale, aminoacizi  și vitamine,  oferta este generoasă și tot ceea ce trebuie să facem este să vizităm piețele de profil pentru a ne aproviziona cu alimente proaspete. Echilibrul dietei poate fi un mare generator de bunăstare și sănătate.

„Dieta este extrem, extrem de importantă. Pot să vă spun că pentru mine personal este o adevărată plăcere să merg în piață primăvara. Mi se pare o explozie de culoare, de mirosuri, de gusturi. Este, cum să vă spun, o terapie extraordinară să mergi în piață primăvara și să vezi acele mese pline de verdețuri, de legume, de fructe.  Totul e proaspăt, e viu, e fraged.

Avem la dispoziție atât de multe legume și fructe care sunt absolut, cum să vă spun, miraculoase. Să ne gândim doar la urzici, la ștevie, la spanac sunt atât de multe vegetale care ne aduc foarte multe vitamine și minerale și care contribuie chiar la menținerea unei stări foarte bune de sănătate. 

Să știți că o dietă corectă poate să aibă potențial curativ. Avem ridichi, avem salată verde, avem spanac, leurdă. Nu mai vorbesc de fructele acestea de primăvară. Vor apărea în curând cireșele, căpșunile, foarte bogate în antioxidanți. Așadar, consumul de legume și fructe, în special în perioada aceasta de primăvară, poate să contribuie esențial la o bună stare de sănătate.”

Vremea va fi frumoasă, luni, în Capitală!
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 16:32

Vremea va fi frumoasă, luni, în Capitală!

Luni, vremea va fi frumoasă și caldă, în București. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă, în...

Vremea va fi frumoasă, luni, în Capitală!
Sabalenka a câştigat trofeul de la Wuhan!
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 16:11

Sabalenka a câştigat trofeul de la Wuhan!

Jucătoarea belarusă de tenis Arina Sabalenka, numărul doi mondial, a câştigat turneul WTA 1.000 de la Wuhan (China), dotat cu premii totale de...

Sabalenka a câştigat trofeul de la Wuhan!
Caz șocant la Maratonul din București!
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 14:55

Caz șocant la Maratonul din București!

Un bărbat de naţionalitate străină, participant la Maratonul care s-a desfăşurat, duminică, la Bucureşti, a decedat. În timp ce alerga,...

Caz șocant la Maratonul din București!
Filmele de la Cannes si Berlin pot fi văzute la București
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 14:14

Filmele de la Cannes si Berlin pot fi văzute la București

Filmele vor fi proiectate în locații din cinci dintre sectoarele Capitalei. Proiecțiile vor fi urmate de ateliere interactive. „Les Films de...

Filmele de la Cannes si Berlin pot fi văzute la București
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 14:04

Pelerinaj la Iași: Zeci de mii de credincioşi aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva

De asemenea, în mai multe locuri din oraş au fost montate ecrane gigant pe care se poate urmări Slujba Sfintei Liturghii. Purtătorul de cuvânt...

Pelerinaj la Iași: Zeci de mii de credincioşi aşteaptă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 13:10

City break la Constanţa, la preț avantajos!

Așadar, toți turiştii sunt așteptați pe litoral, în orice weekend, din perioada 15 octombrie -15 aprilie 2025. Un city break la Constanța...

City break la Constanţa, la preț avantajos!
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 12:32

Bucharest Marathon 2024: Și azi avem restricții de circulație în București

Până la ora 16:00, în București, sunt valabile mai multe restricții de circulație. Brigada Rutieră recomandă rute alternative:  Bd....

Bucharest Marathon 2024: Și azi avem restricții de circulație în București
Actualitate duminică, 13 octombrie 2024, 12:16

Peste 200 de produse contrafăcute au fost aduse la noi în țară, prin Vama Giurgiu!

Peste 200 de produse de parfumerie, îmbrăcăminte, încălţăminte şi marochinărie susceptibile a fi contrafăcute au fost descoperite de...

Peste 200 de produse contrafăcute au fost aduse la noi în țară, prin Vama Giurgiu!