VIDEO: „Femeile își au locul în structurile militare.” – maior Ana Maria Burchi
Jandarmeria Română a împlinit 174 de ani de existență
Articol de Monica Liche, 4 aprilie 2024, 17:03
Jandarmeria română a împlinit 174 de ani de la înființare. Cu ocazia aceasta au fost organizate diferite acțiuni și evenimente menite să atragă și să implice publicul. Am vorbit despre toate acestea , dar și despre cât de interesați mai sunt tinerii să se înscrie în rândurile jandarmeriei și care sunt condițiile de selecție cu maior Ana Maria Burchi, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.
„Ne dorim să fim cât mai mult în rândul oamenilor și cum puteam începe activitățile prilejuite de ziua Jandarmeriei decât în mijlocul oamenilor. Astfel, am organizat sâmbăta trecută, în parcul Carol, o activitate care a avut mai multe ateliere interactive. Este vorba despre ateliere de prezentare a tehnicii pe care o folosesc jandarmii în misiuni, de armament, de mașini, Fanfara și Garda de Onoare a jandarmeriei au fost prezente la activitate, exerciții demonstrative cu câini. Câinii și caii jandarmeriei sunt întotdeauna o prezență atractivă la orice activitate.
De asemenea, am avut un alt moment atractiv pentru copii, un element extraordinar, este vorba despre tiroliană, pe care au adus-o colegii noștri de la Jandarmeria montană. (…)Evenimentul de sâmbăta s-s multiplicat în toate județele din țară, toate structurile jandarmeriei române au organizat astfel de evenimente cu publicul.”
Un pas în istorie
În urmă cu 174 de ani, Domnitorul Grigore Ghica înființa Jandarmeria Română. Asupra acesteia și a lăsat amprenta și Alexandru Ioan Cuza. La 74 de ani de la apariția Jandarmeriei se năștea un copil care avea să onoreze cu prezența sa, 100 de ani mai târziu, evenimentele organizate de Jandarmeria Română, din acest an.
„Alexandru Ioan Cuza a avut un rol important o perioadă plină de reforme în viață în istoria jandarmeriei române însă, întemeietorul jandarmeriei este domnitorul Grigore Alexandru Ghica.
(…) „Domnul Colonel Ghiță Crăciun a venit special pentru activitatea noastră, special de ziua jandarmeriei române la împlinirea a 174 de ani. Chiar așa am și început prezentarea lui: Rămânem în cadrul aceleiași istorii, însă dăm timpul înapoi cu 100 de ani. Au fost niște momente extrem de emoționante. El a venit special, de la Galați, pentru ședința noastră omagială, un drum destul de greu pentru o persoană care, peste doar câteva luni, va împlini 100 de ani. Este o istorie vie într-adevăr și de cunoaștere pentru fiecare dintre noi, dar mai ales o lecție.”
Distincția Jandarmul de Onoare al Anului
Este o distincție care ar onora pe oricine, dar pentru a o primi este necesar să ai rezultate deosebite, să fi făcut ceva care să aibă impact. Anul acesta, a avut loc o premieră în istoria Jandarmeriei Române. Maior Ana Maria Burchi, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, ne-a dezvălui despre ce anume este vorba:
„Pentru prima dată în istoria jandarmeriei române, „Jandarmul de Onoare al Anului”, este o distincție care se oferă în fiecare an de ziua jandarmeriei, ei bine, anul ăsta „Jandarmul de Onoare al Anului” este o femeie. Este vorba despre colega noastră, Andrada Văideanu, care face parte din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș. Oamenii trebuie să știe de ce s-a întâmplat așa, de ce Andrada a fost cea care primește insigna de „Jandarmul de Onoare al Anului. Tenacitatea ei a ajutat-o să descopere un bărbat în vârstă de 40 de ani care, de mai mult timp, întreținea relații sexuale cu mai mulți băieți minori.”
Femeile își au locul în structurile militare
Istoria a consemnat acest lucru, iar exemplele de eroism feminin precum Ecaterina Teodoroiu și Jeanne d’Arc vin să întărească această idee. Jandarmeria Română își are propriile eroine.
„Faptul că Andrada a fost desemnată „Jandarmul de Onoare al Anului” arată faptul că femeile își au locul în structurile militare, că ele sunt apreciate, că sunt valorizate și că, iată, se poate întâmpla să fie mai tenace decât bărbații în anumite moment.
(…)Vorbind de colegele noastre, în cadrul Detașamentului de Cavalerie a Jandarmeriei Române, avem prima femeie „Jandarm Călare”, care este și acum în activitate. Avem și prima fată Comandant de detașament, ea a fost și șefă de promoție a Academiei.”