„Nu sunt invizibil” – eveniment organizat cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Autismului
„NotInvisible” / „Nu sunt invizibil” – eveniment dedicat celor peste 45.000 de persoane neurodivergente din România și familiilor lor, organizat de Asociația HELP AUTISM împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Autismului în întreaga lume.
Articol de alinadecu, 1 aprilie 2024, 17:27
Evenimentul este un hub al vizibilității pentru persoanele cu autism, în care vizitatorii sunt așteptați pe parcursul întregii zile de 2 aprilie, la Biblioteca Națională a României (Bulevardul Unirii nr. 22), începând cu ora10:00, HELP.
Programul evenimentelor:
Ora 10:00 Conferință de presă și lansarea Angajamentului pentru Autism
În cadrul conferinței de presă, se va lansa Angajamentul pentru Autism – un document de poziție (pledge) pe care candidații la toate alegerile de anul acesta sunt invitați să-l semneze, un gest care să dea încredere și speranță părinților să viseze la o Românie în care familiile copiilor cu minți diverse sunt îmbrățișate cu inima deschisă.
Acest document este redactat împreună cu rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.) și Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități/Părinți în Acțiune și reprezintă vocea a peste 10.000 de familii în care cel puțin un membru are autism.
A confirmat prezența și va lua cuvântul RebeccaShah (Șefa adjunctă a Ambasadei Marii Britanii). Inițiatorii au trimis invitații către ministere, membri ai Parlamentului European și Parlamentului României.
Ora 11:00 – 13:00 și 14:00 – 16:00 Ascultă-mă, sunt aici!
Descoperă poveștile captivante ale copiilor și tinerilor cu autism într-un cadru deosebit
La Biblioteca Vie – un cadru de incluziune și diversitate, participanții vor avea ocazia să descopere poveștile inspiraționale ale persoanelor cu autism, printre care și doi tineri angajați în companii cu renume. Aflați cum determinarea și abilitățile lor au fost apreciate într-un mediu profesional, oferind astfel un exemplu viu de integrare și susținere a comunității minților diverse.
Ora 16:00 Help HIRE – Pot Singur Să Am Un JOB
Într-undialog interactiv despre șansele la angajare ale persoanelor cu autism, moderat de Andra Pintecan (fondator Școala de HR), pornim de la câteva întrebări esențiale: câte șanse la o viață independentă oferim adulților cu autism în căutarea unui loc de muncă? Care sunt rolurile reprezentanților mediului privat, dar și public, care se pot transforma în agenți de schimbare? Ce-și doresc tinerii cu autism? La dezbatere vor fi prezenți Daniela Bololoi – președinte HELP Autism, inițiator al direcției Help HIRE, Mărguța-Cristiana Căpitanu – HR Manager OperationseMAG, Florin Goganau – Director AfterSaleseMAG, și Robert Cristescu, un tânăr cu autism angajat la Yves Rocher România prin programul Help HIRE.
De la ora 19:00 Noaptea Albastră a Autismului
Clădiri simbol vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului.
România se alătură, astfel, mișcării internaționale Light It Blue.
În România trăiesc aproximativ 45.000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticați 2.000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adulții cu autism cu diagnostic din România au un job. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, aceștia sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. Este un efect în lanț deoarece statisticile arată că în România 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși are vârsta potrivită.
Pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, aceștia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.