Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România: Multe persoane cu această boală nu sunt diagnosticate
Numărul persoanelor cu epilepsie din România este mult mai mare faţă de cel raportat, multe persoane nefiind diagnosticate, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România cu prilejul Zilei Mondiale de Conştientizare a Epilepsiei.
Articol de arionmihaela, 26 martie 2024, 13:51
„Se estimează că până la 70% dintre persoanele care trăiesc cu epilepsie ar putea trăi fără convulsii dacă ar fi diagnosticate şi tratate corespunzător. În România numărul persoanelor cu epilepsie aflate în evidenţa INSP în anul 2022 a fost de 126.512 persoane, număr aflat în creştere cu aproape 3% faţă de creşterea medie înregistrată în ultimii 5 ani (2017 – 2021). Totalul deceselor în 2022 a fost de 292 persoane, în scădere cu 57 persoane faţă de anul precedent. Cu toate acestea în anul 2022 au fost raportate 13.253 cazuri de epilepsie nou diagnosticate, în scădere cu 6% faţă de media ultimilor 5 ani. În realitate numărul persoanelor cu epilepsie din ţara noastră este mult mai mare, multe persoane fiind nediagnosticate”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România.
Potrivit medicului Oana Tarţa-Arsene, de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Al. Obregia”, există tratamente individualizate ale epilepsiei care pot vindeca.
Medicul Ioana Mîndruţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti afirmă că pacientul cu epilepsie poate beneficia de expertiza centrelor specializate în epileptologie în care se poate stabili forma clinică de boală, cauza crizelor şi pot fi recomandate analize suplimentare cu grad înalt de complexitate.
„Un mediu de susţinere şi înţelegere din partea familiei, prietenilor şi colegilor poate face o diferenţă semnificativă în gestionarea bolii şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii Este important să conştientizăm faptul că persoanele care trăiesc cu epilepsie se confruntă adesea cu stigmatizarea şi discriminarea şi au nevoie de sprijinul nostru pentru a-şi gestiona condiţia şi a-şi trăi viaţa în mod normal şi independent. Este important să fim deschişi şi să educăm oamenii în legătură cu această afecţiune, pentru a promova înţelegerea şi acceptarea în comunitate”, a declarat Ileana Ştefan, directorul executiv al Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România.
Cu ocazia „Purple Day” asociaţia ASPERO organizează astazi un eveniment online la care vor participa neurologi de top din domeniul epileptologiei, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, dar şi psiholog şi reprezentantul asociaţiei de pacienţi în cadrul căruia se va discuta despre gestionarea epilepsiei şi se va răspunde la întrebările pacienţilor şi aparţinătorilor.
sursa foto- fb Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania- ASPERO