VIDEO: Miss România, Ada Maria Ileana, profa care e prietena elevilor
„Adevărata frumusețe izvorăște din sublim și simplitate” – Voltaire
Articol de eugenvrabie, 18 martie 2024, 16:05
Tocmai despre frumusețe și despre concursurile care au loc în cinstea ei am vorbit în Generația Z, iar invitată a fost pe Ada Maria Ileana – participantă Miss World 2024 și Miss World România 2023.
Ada-Maria Ileana este profesoară de engleză și președinta unei organizații non-guvernamentale destinată fetelor din centrele de plasament. ONG-ul se numește Investitori în Visuri și ajută fetele care își doresc o carieră în domeniul frumuseții să pornească pe acest drum, ferindu-le astfel de posibilele pericole care le pot aștepta după ce părăsesc sistemul public de asistență. Noi, cei din Generația Z, am vrut să aflăm chiar de la ea mai multe despre proiectele pe care le pune la cale, dar și despre competiția de la care tocmai s-a întors, din Mumbai, India.
„Principala calitate pe care trebuie să o aibă o Miss este să știe cine este”
Primul lucru pe care l-am adus în discuție cu Ada a fost despre cât de adevărat este mitul conform căruia pentru a fi desemnată Miss World este de ajuns să fii frumoasă. Mitul ne-a fost rapid demontat de Miss World România: „Cred că principala calitate pe care trebuie să o aibă o Miss este să știe cine este, și încurajez toate fetele atunci când vin să participe la casting pentru Miss România să se cunoască foarte bine pe ele, să treacă printr-un proces de cunoaștere, să facă lucruri cu viața lor, pentru că e foarte important să avem și studii în spate, să avem eventual începută o carieră, pentru că atunci când mergem la un concurs internațional de Miss ne confruntăm cu femei care sunt într-adevăr complete.”
„Foarte multă lume a venit după aceea la mine să mă întrebe despre cântec”
Printre multe altele, Ada cântă încă de la vârsta de 3 ani și o face foarte bine. A câștigat, de-a lungul timpului, o mulțime de premii la concursuri.
La proba de talente, românca a ales să interpreteze o melodie cu o puternică semnificație atât pentru români în general, cât și personal, „Lie, ciocârlie”.
Deși riscantă, decizia Adei a fost una de care se bucură: „A fost poate pentru unii o alegere riscantă, dar eu mi-am dorit foarte mult să fac asta. Nu am pregătire în muzica folclorică, eu cânt muzică ușoară de fel, dar am ales această provocare tocmai pentru a putea vorbi despre România și despre cultura noastră și „Lie, ciorcârlie” este ceea ce am considerat cel mai frumos cântec folcloric de la noi. Bineînțeles că am explicat înainte juraților și spectatorilor care este semnificația și au fost foarte atinși și foarte multă lume a venit după aceea la mine să mă întrebe despre cântec, să mă roage să le arăt clipul de pe YouTube sau să le mai povestesc puțin despre folclorul nostru. Atunci când am vorbit despre însemnătatea cântecului am spus și despre ce înseamnă pentru mine, fiind vorba despre o pasăre care își pierde puiul, o mamă practic. Eu m-am gândit la bunica mea. Tatăl meu a fost adoptat la o vârstă foarte fragedă și pentru că nu l-a mai văzut niciodată a murit cu inima frântă.”
„Nu simt că sistemul de învățământ m-a susținut așa cum ar fi trebuit.”
Ada a spus că la un moment dat și-ar dori să ocupe funcția de Ministru al Educației, deoarece consideră că sistemul românesc de învățământ ar trebui să treacă printr-o reformă totală: „Nu simt că sistemul de învățământ m-a susținut așa cum ar fi trebuit și eu am ieșit cu foarte multe sechele de acolo. Din păcate văd asta și la elevii mei, pentru că lucrând în sistemul privat și în cel britanic, eu lucrez prin joc, prin muzică, prin distracție, copii nu simt că vin să învețe, că vin să stea acolo cu cartea în mână și să facă exerciții. Pentru că nu ăsta e scopul, ideea este să prindem informația și să învățăm de drag. Ori asta lipsește cu desăvârșire din sistemul educațional, care din păcate acum este bazat aproape strict pe memorie. Rămânem după ce terminăm liceul fără skill-uri efective, ceea ce este foarte trist și-mi doresc să pot oferi șansa copiilor să exploreze mai multe domenii, să vadă ce le place, să poată să-și dea seama cam în ce direcție și-ar dori să ajungă pe viitor.”
Ce am învățat noi de la Ada-Maria Ileana a fost că trebuie să fim dornici să învățăm cât mai multe, să ne dorim din ce mai multe de la noi și să muncim pentru a deveni oameni compleți, căci frumusețea nu e niciodată de ajuns. Am fi stat de vorbă cu Ada mult mai mult, pentru că mai aveam multe întrebări pentru ea, la care cu siguranță ne-ar fi răspuns cu cel mai mare drag, dar trebuia să mai aflăm și ce știri și noutăți ne-au adus colegele noastre Ana și Roxana.
Dacă vrei să afli mai multe (cum ar fi de ce folosește generația Z cuvântul delulu), intră pe canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii, iar pe TikTok te așteptăm pentru sesiunea noastră de Speed Questions.
Pe noi ne poți auzi vineri, de la ora 21:00, pe București FM, la Generația Z.