VIDEO: Ford Celeritas, pit stop la Generația Z
Formula 1 este un sport plin de adrenalină, de pericol și de extravaganță. Este atât de iubit la nivel global, încât fiecare dintre noi știe pe cineva care își petrece majoritatea zilelor de weekend în casă, privind o cursă.
Articol de eugenvrabie, 19 februarie 2024, 16:13
Fiindcă suntem pasionați, am aflat că există un concurs care îi provoacă pe tinerii de liceu să construiască o mini echipă de Formula 1. În România există o singură astfel de echipă, la Brașov. Numele ei este Ford Celeritas și este formată din 4 elevi de clasa a 12-a: Dennis, Amir, Mihnea și David.
I-am invitat alături de noi, în emisiunea Generați Z, pentru a afla mai multe despre ei. Ne-au impresionat prin motivația lor de a câștiga și prin dorința de a se depăși pe sine. Cei de la Ford Celeritas au adevărate mentalități de campioni, punând accent pe dreptate și pe reușita bazată pe merit.
„De acolo a început o poveste magică.”
În alte țări există etape locale și naționale ale concursului, însă România nu se numără printre ele. Am fost curioși de unde le-a venit băieților ideea de a participa la concurs și am descoperit că totul a fost întâmplător. Doreau să găsească o activitate sau o competiție care le-ar putea îmbunătăți portofoliul pentru universități:
„Eram elevi în clasa a X-a. Ne uitam toți și am găsit unul: F1 in Schools. Inițial, nimeni nu se prea uita la Formula 1 din grup. De acolo a început o poveste magică, unde am reușit să fluturăm steagul României și în Anglia și în Singapore și am reușit să ne facem un nume, începând de la acea conversație pe o bancă.”
Pentru că au menționat de universități, am vrut să aflăm care le sunt planurile, pentru că viața lor de liceeni se încheie curând și vor începe un nou capitol. Ne-au spus că sunt deja acceptați de câteva universități din Europa, dar ei își doresc să studieze în Statele Unite ale Americii.
„Când am văzut prima mașină construită a fost apogeul, a fost cel mai fericit moment.”
Cei de la Ford Celeritas ne-au povestit despre cum s-au simțit în clipa în care au observat că munca lor se materializează: „Eram foarte surprinși că ne-a ieșit ceva de la zero, cu zero ajutor, cu zero experiență anterioară, noi am produs ceva. Și ulterior s-a dovedit că acel ceva era foarte bun, era pe la mijlocul clasamentului, printre niște echipe cu decenii de experiență, în unele cazuri.”
„Diamantele se fac sub presiune.”
Pentru că în Formula 1 secundele sunt cele care fac diferența între cel care câștigă și cei care pierd, am fost curioși să aflăm ce i-a învățat lupta contratimp și cum le afectează concursul felul în care sunt ei în viața de zi cu zi: „Time managementul acestui proiect m-a învățat că diamantele sunt făcute sub presiune. Din multele povești pe care le-am avut, cu mașina făcută pe ultima sută de metri, cred că ne descurcăm să lucrăm într-un time frame foarte scurt.”
Discuția cu ei a trecut foarte repede, dar am învățat multe lucruri. Am fost bucuroși să avem alături de noi patru tineri atât de muncitori, care ne-au dovedit că totul este posibil atunci când îți dorești cu adevărat, oricât de greu și nerealizabil poate părea la început.
Dacă vrei să afli mai multe, intră pe canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii, iar pe TikTok te așteptăm pentru sesiunea noastră de Speed Questions.
Pe noi ne poți auzi vineri, de la ora 21:00, pe București FM, la Generația Z.