VIDEO: Antreprenoriatul și Generația Z
Cred că, în general, cu toții am trecut măcar o dată în viața noastră printr-o mahmureală. Mai grav este faptul că mahmureala te face sa te simți rău și să nu mai poți face nimic o zi întreagă sau chiar mai mult.
Articol de eugenvrabie, 5 februarie 2024, 15:51
În cadrul noului episod, pentru emisiunea Generația Z, i-am avut invitați pe Bodiu Cristian și Veli Ardan, co-fondatorii pastilei anti-mahmureală, studenți la Facultatea de Drept, respectiv Facultatea de Arhitectură.
„Eram la vârsta la care ieșeam destul de des … și trebuia cumva să trecem peste mahmureală”
Cristian și Ardan se cunoșteau din cartier dar s-au apropiat după ce amândoi au pierdut trenul și au fost nevoiți să-l aștepte pe următorul. Ceea ce ne arată că în viață, chiar dacă pierzi trenul, important e să nu ratezi a doua șansă.
Ardan povestește cum s-a concretizat produsul: „Am tot cochetat cu ideea asta, dacă avem posibilități și mi-am dat seama că noi trei am forma un trio bun”.
Astfel și-au împărțit sarcinile. El se ocupa de partea de chimie, Cristian de organizarea de evenimente, iar Dumi avea cunoștințe în distribuție. Așa au ajuns să se completeze.
„Cumva acest proiect a închegat prietenia noastră”
Cei doi au explicat și cum a luat naștere numele produsului.
„Cumva acesta a fost primul nume care i-a venit lui Ardan sau fratelui meu, care este al patrulea în echipă, iar toate variantele care au venit după, doar l-au validat pe primul. Ne-am dat seama că HangOFF are o putere fonetică și e ușor de recunoscut”, a spus Cristian.
Ardan a completat: „Noi mereu ne întrebam când ne vedem să găsim un nume pentru hangOFF?”
Astfel, așa a rămas numele, HangOFF.
„A fost un proces de două, trei luni”
Legat de costurile lansării produsului, Ardan a mărturisit: „Am făcut niște eforturi, a fost destul de costisitor, dar investiția nu a venit toată deodată, adică a fost făcută pe parcurs. Atunci când aveam nevoie strângeam fonduri, servicii de finanțare și cumva ne descurcam”.
Cristian își amintește că „orice puteam agrega, puneam la masă ca să putem găsi mijloacele eficiente de a rezolva ce ne propuneam”.
„Noi nu promovăm consumul de alcool, noi încercăm să promovăm o revenire sănătoasă”
S-a discutat și despre provocarea vârstei, oare oamenii vor avea încredere într-un produs, dat fiind faptul că sunt atât de tineri?
„Am mai avut inițiative și cred că bariera a fost când am trecut de 20 de ani, atunci lumea a luat situația mai în serios. Adică până atunci unii erau sceptici.”, a spus Cristian.
„Eu, din contră, cred ca este un avantaj, adică sunt mulți oameni de succes care vor să te ajute tocmai pentru că ești tânăr, ești la început de drum, iar noi cred că am dat de mulți care ne-au ajutat, chiar dacă în acel moment nu credeau în produsul nostru”, a completat Ardan.
„Să nu ia nu ca pe un refuz”
Atât Cristian cât și Ardan au vorbit despre răbdarea pe care trebuie să o aibă fiecare tânăr antreprenor, de faptul că nu trebuie să se aștepte la rezultate imediate, totul se face „pas cu pas, cu un soi de încăpățânare”.
„Trebuie să fie în stare să transmită și altora ideea”, a spus Ardan.
În ziua de azi se observă tot mai des un dezechilibru între ideile tinerilor antreprenori și nivelul de încredere al populației în aceste inițiative. E un teren greu accesibil, iar tinerii trec prin multe dificultăți în drumul către succes.
Un răspuns negativ nu ar trebui să te demotiveze, crede Cristian: „Nu cred că un răspuns ne-a demotivat, ci lipsa unuia, refuzurile te ambiționează cumva. De multe ori ne gândim și sperăm să devină un brand internațional”.
„Peste un an de zile sperăm să salvăm peste o sută de mii de tineri din România de dureri de cap”, își dorește Ardan.
Dacă ești tânăr și vrei să începi o afacere, tinerii au avut câteva sfaturi:
„Cred că ar trebui să pornească de la echipă. La noi, primul lucru a fost echipa și ne-am dat seama pe parcurs că singura constantă era reprezentată de oamenii care rămâneau la masă și dacă echipa setează și pornește la drum, poate să devină rachetă”, a spus Cristian.
În cazul în care dorești să afli mai multe, ne poți găsi și pe YouTube, pe canalul București FM, cât și pe Instagram sau Facebook, unde postăm momente din afara emisiunii.
De asemenea, vă așteptăm și pe Tik tok pentru sesiunea de „speed questions” alături de invitații noștri.
Ne auzim și vinerea viitoare, tot aici, la ora 21:00, pe București FM, în Generația Z.