Ascultă Radio București FM Live

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni
Foto: Sursa foto: Cristina Toma

Articol de cristina.toma, 12 ianuarie 2024, 18:16

Dacă vă place istoria dar și poveștile despre destine fabuloase, cu un început umil, atunci cartea „Ritz & Escoffier – hotelierul, maestrul bucătar și ascensiunea clasei de lux”, scrisă de Luke Barr și apărută în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.

Luke Barr ne spune istoria a două personaje reale. Unul dintre ei este Cesar Ritz care, într-o noapte a anului 1889, se pregătea să ia trenul și să se îndrepte spre Londra. Era un bărbat de 35 de ani, elegant căruia îi plăcea să călătorească dar acum era puțin neliniștit.

Călătoria aceasta nu era una de plăcere ori o vacanță. Londra, la vremea aceea un oraș cu 5 milioane de locuitori, oferea multe oportunități celor care doreau să arate ce pot, să facă mai apoi faimă și avere.

Celălalt protagonist al cărții este Auguste Escoffier, care crescuse în sărăcie și era fiul unui fierar din Provence. El va deveni un maestru bucătar vestit ce își va pune serios amprenta asupra bucătăriei europene. Va deveni, de asemenea, restaurator și scriitor culinar și va populariza și actualiza metodele tradiționale de gătit franceze.

Prin perseverență și tenacitate, Ritz și Escoffier vor face din munca și pasiunea lor o adevărată artă.

În cartea scrisă de Luke Barr nu este vorba doar despre muncă și planuri de afaceri. În această carte care abundă în scandaluri și povești despre opulență, autorul îi poartă pe cititori într-o călătorie în timp, în Londra și Parisul de la cumpăna secolelor XIX–XX.

Din paginile volumului veți afla cum ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy, pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al acestui faimos hotel londonez, unde melanjul dintre oamenii de afaceri americani și înalta societate britanică anunța apariția unei noi ordini sociale și ascensiunea clasei de mijloc.

Autorul recreează atmosfera palpitantă a perioadei din ajunul Primului Război Mondial, La Belle Époque, atunci când aristocrația britanică a atins apogeul, femeile au început să iasă la restaurant neînsoțite, iar cei care își îndepliniseră visul american și industriașii lipsiți uneori de tact socializau la Londra, etalându-și bunurile de lux.

Colaborând la Savoy,  hotel care primea clienți fideli și, uneori, pofticioși din cale-afară, precum Oscar Wilde și Sarah Bernhardt, Escoffier inova în domeniul bucătăriei moderne și influența decisiv gastronomia franceză, iar Ritz înființa primul hotel de lux din lume.

Cartea se poate citi ca un roman și după ce o veți termina veți avea, mai degrabă impresia ca ați văzut un film. Sunt încă multe de spus despre ea dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Video: Încă o seară de proteste pentru independența justiției, în Piața Victoriei
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 19:49

Video: Încă o seară de proteste pentru independența justiției, în Piața Victoriei

Câteva sute de persoane protestează în Piața Victoriei şi cer independenţa justiţiei, dar şi demisia sau demiterea celor pe care-i...

Video: Încă o seară de proteste pentru independența justiției, în Piața Victoriei
Diana Buzoianu: România are cea mai numeroasă populaţie de urşi din Europa
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 19:20

Diana Buzoianu: România are cea mai numeroasă populaţie de urşi din Europa

Această estimare a fost stabilită prin proiectul „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din...

Diana Buzoianu: România are cea mai numeroasă populaţie de urşi din Europa
Duminică, 14 decembrie, intră un vigoare noul Mers al Trenurilor
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 18:46

Duminică, 14 decembrie, intră un vigoare noul Mers al Trenurilor

Programul aduce modificări în circulaţia feroviară atât pe rutele interne, cât şi pe cele internaţionale. În medie peste 1150 de trenuri vor...

Duminică, 14 decembrie, intră un vigoare noul Mers al Trenurilor
Lege promulgată/ Ordinul de protecţie provizoriu se prelungeşte până la soluţionarea în primă instanţă a cererii
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 18:17

Lege promulgată/ Ordinul de protecţie provizoriu se prelungeşte până la soluţionarea în primă instanţă a cererii

Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru...

Lege promulgată/ Ordinul de protecţie provizoriu se prelungeşte până la soluţionarea în primă instanţă a cererii
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 17:57

Meteo: Bucureștiul nu scapă de ceață

La noapte, cerul va fi temporar noros, iar mai ales spre dimineaţã se va semnala ceaţã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura...

Meteo: Bucureștiul nu scapă de ceață
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 17:31

Proiectul privind taxe şi impozite locale mărite, supus dezbaterii publice pe site-ul PMB

Acesta ţine cont de rata inflaţiei aferentă anului 2024 de 5,6%. De asemenea, apar majorări la valoarea impozabilă a clădirilor. Conform...

Proiectul privind taxe şi impozite locale mărite, supus dezbaterii publice pe site-ul PMB
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 17:26

Expoziția ”Natural Bond 1–5.  Retrospectiva 2021–2025” a ajuns la final

Expoziția ”Natural Bond 1–5. Retrospectiva 2021–2025”, găzduită de TNB, are sâmbătă, 13 decembrie, întâlnirea finală cu publicul....

Expoziția ”Natural Bond 1–5.  Retrospectiva 2021–2025” a ajuns la final
Actualitate vineri, 12 decembrie 2025, 16:51

ANPC a aplicat amenzi de peste 14 milioane de lei în urma unor controale la peste 1.700 de operatori economici

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat 2.029 de amenzi contravenţionale, de peste 14,4 milioane de lei, şi a dat...

ANPC a aplicat amenzi de peste 14 milioane de lei în urma unor controale la peste 1.700 de operatori economici