VIDEO – Vlad Craioveanu: „Capacitatea de a ne imagina ceva ce azi nu este posibil, ne va duce departe”
„Românii sunt antreprenori” este evenimentul care, pe 29 decembrie, a celebrat spiritul antreprenorial românesc. Cu 14 businessuri pe scenă, două finale, și patru câștigători, „Românii sunt antreprenori” a însemnat și oportunitatea ca cei prezenți să poată participa la sesiuni de învățare pe teme relevante, precum și se a se conecta cu reprezentanți ai mediului de business. Am vorbit despre antreprenoriat și românii cu spirit antreprenorial cu Vlad Craioveanu, fondator Impact Hub, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate.
Articol de Monica Liche, 4 decembrie 2023, 17:38
Competiția este la nivel național. Oricine, de oriunde, a putut să se înscrie în competiție.
Nu se adresează unui singur segment, nu se adresează unei industrii specifice, deci oricine, de oriunde, a putut să se înscrie, atât timp cât a respectat condițiile de înscriere în concurs, apropo de cele două categorii: startup-uri, companii la început de drum. Asta înseamnă că ne-am uitat la companii care au sub trei ani de zile vechime și companii mai mature care au trecut de primele etape ale dezvoltării, categoria pe care noi am numit-o running ops.
(…_Competiția asta reprezintă un cumul a multor lucruri care sunt relevante pentru noi, în România de azi. Vorbim despre educație vorbim despre producție și industrii creative, vorbim despre cultură și vorbim, într-un fel sau altul, și de infrastructură. Deci, cumva, putem să ne uităm că, indiferent de zona în care e nevoie de intervenții și de startup-uri și de organizații noi, antreprenoriatul este prezent, contribuie și va va fi prezent în continuare. (…) „Românii sunt antreprenori” reprezintă chintesența a ceea ce reprezintă un ecosistem pentru antreprenori.”
O nouă categorie, cea a ideilor, și-a făcut debutul în această ediție a competiției. Astfel, românii au fost provocați să se înscrie în cursa ideilor care pot aduce schimbări în piața de business.
„Am avut peste 100 de înscrieri la această categorie. A fost prima oară când am. extins competiția către oameni cu idei de business, cu idei care ar putea să schimbe economia, să aducă un impact pozitiv în societate. Și am avut un număr destul de mare de înscrieri.”
Modul în care a fost gândită secțiunea este una care a atras atenția noii generații. Înscrierea ideilor în concurs a fost facută printr-un video de 60”, cunoscut ca short video pe platformele online. Ce a stat la baza acestei soluții ne-a spus Vlad Craioveanu, fondator Impact Hub.
„Aproape orice se întâmplă, se întâmplă în online. Aproape orice se întâmplă este despre video, este despre mesajul scurt. În esență, timpul pe care îl avem la dispoziție este din ce în ce mai limitat și atunci avem tentația să acordăm puțin timp, iar atunci vrem cât mai mult în cât mai puțin timp și de aici derivă video plus audio.”
În orice competiție premiile sunt foarte importante. „Românii sunt antreprenori” a oferit premii de 90.000 de euro. Dincolo de câștigătorii premiilor, toți participanții au avut posibilitatea de a accesa o rețea de networking, cel puțin la fel de importantă, pentru viitorul lor.
„Românii sunt antreprenori” este mai mult decât o pepinieră de idei. Cea mai mare valoare adăugată pe care, de fapt, o aduce acest eveniment antreprenorilor care se înscriu în competiție este partea de educație. Dincolo de cei care ajung pe finală, în cazul de față, au fost 14 finaliști la cele două categorii. În total au fost 56 de semifinaliști, la ambele categorii, și toți acești semifinaliști s-au întâlnit cu experți, cu investitori, cu oameni care conduc business-uri, și-au avut ocazia să ia feedback live de la de la toți acești oameni, ceea ce pentru un antreprenor este extraordinar. Să poți să faci expui ideea ta, visul tău în fața unor experți, posibili investitori este destul de greu și este super valoros. Pe de altă parte, pentru cei 14 finaliști, evenimentul este o ocazie extraordinară de expunere. Vorbești despre business-ul tău, află foarte multă lume despre afacerea ta, apari în ziare apar la televizor, apari în multe locuri, ceea ce pentru orice antreprenor este extraordinar, dincolo de premiile în bani care sunt relevante, dar nu reprezintă singurul punct relevant.
(…_Generațiile noi au curajul să se uite mult mai repede la scalarea internațională. Au curajul să se întrebe dacă produsul pe care ei îl oferă este interesant și pe plan internațional, nu doar local. Gândirea asta globală este foarte importantă. Nu neapărat că asta ar fi scopul, să ajungi să internaționalizezi, dar este vorba de mentalitate. Este vorba de capacitatea de a ne imagina ceva ce azi nu este posibil, iar asta ne va duce departe.” – Vlad Craioveanu, fondator Impact Hub.
Viitorul stă în imaginație, în libertatea de a gândi diferit, de a crede că poți ajunge acolo unde îți dorești. Să privești dincolo de linia orizontului și să știi că acolo începe, de fapt, lumea ta. Ceva ce noile generații îndrăznesc să facă.